Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Επισήμως πρόεδρος ο Μπάιντεν, κατακραυγή για τα αίσχη Τραμπ

Νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν. «Ομαλή μετάβαση» υπόσχεται τώρα ο Τραμπ. Τέσσερις νεκροί ο τραγικός απολογισμός των χθεσινών πρωτοφανών γεγονότων στο Καπιτώλιο. Απειλή κατά της Δημοκρατίας η εισβολή για 6 στους 10 Αμερικανούς. Άρχισαν οι παραιτήσεις αξιωματούχων της απερχόμενης κυβέρνησης
Νέος Αμερικανός πρόεδρος και επίσημα ο Τζο Μπάιντεν, καθώς το Κογκρέσο επικύρωσε τη νίκη του στη σκιά της εισβολής οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο, το αποκορύφωμα των πληγμάτων που δέχθηκε η Δημοκρατία στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψαν τις ενστάσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα στις πολιτείες της Τζόρτζια και της Πενσιλβάνια, όπως συνέβη για Αριζόνα, Νεβάδα και Μίσιγκαν.
«Τζο Μπαίντεν και Καμάλα Χάρις θα είναι ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ σύμφωνα με τα ψηφοδέλτια που μας παραδόθηκαν» ανακοίνωσε η γερουσιαστής Άμι Κλόμπουτσαρ, εν μέσω χειροκροτημάτων. Σύμφωνα με τον Μάικ Πενς, ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ κέρδισε 306 εκλέκτορες και ο απερχόμενος κέρδισε 232 εκλέκτορες.
«Ομαλή μετάβαση» υπόσχεται τώρα ο Τραμπ
Η επικύρωση της νίκης του Μπάιντεν ήταν προγραμματισμένη για χθες αλλά καθυστέρησε μετά τα πρωτοφανή γεγονότα στο Καπιτώλιο σε μια προσπάθεια των σκληροπυρηνικών υποστηρικτών του Τραμπ να αποτρέψουν την εκλογική του ήττα, μετά από προτροπή του ίδιου που καταδικάστηκε από ηγέτες σε όλο τον κόσμο.
O τελευταίος αναγκάστηκε να δηλώσει σήμερα, ύστερα την τυπική απόφαση του Κογκρέσου και αφού πέρασε δύο μήνες υποστηρίζοντας πως δεν έχει χάσει, ότι «θα υπάρξει μια ομαλή μετάβαση στις 20 Ιανουαρίου», αν και διαφωνεί με το αποτέλεσμα των εκλογών.
Ωστόσο ο ίδιος, ακόμα και μετά τα χθεσινά έκτροπα, συνέχιζε την αμετανόητη στάση του επιμένοντας στους ανυπόστατους ισχυρισμούς περί «κλοπής», χωρίς να καταδικάζει τα σοκαριστικά γεγονότα, παρά τις σχετικές εκκλήσεις.
Τέσσερις νεκροί ο τραγικός απολογισμός
Για να αποτραπούν νέα επεισόδια η δήμαρχος της Ουάσινγκτον, η Μιούριελ Μπάουζερ, ανακοίνωσε ότι παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες, μέχρι δηλαδή την 20ή Ιανουαρίου, ημέρα της τελετής ορκωμοσίας του νέου προέδρου.
Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας της μητροπολιτικής περιοχής της Ουάσινγκτον, Ρόμπερτ Κόντι, αστυνομικός της φρουράς του Καπιτωλίου έριξε τη σφαίρα η οποία τραυμάτισε μία γυναίκα, η οποία υπέκυψε αργότερα στο νοσοκομείο. Το θύμα λεγόταν Άσλι Μπάμπιτ και ήταν ανάμεσα στο πλήθος που εισέβαλε στο κτίριο. Είχε υπηρετήσει για 14 χρόνια στην Πολεμική Αεροπορία, υποστήριζε σθεναρά τον απερχόμενο πρόεδρο και ζούσε στο Σαν Ντιέγκο της νότιας Καλιφόρνια, μετέδωσαν αμερικανικά μέσα.
Άλλοι τρεις άνθρωποι, μια γυναίκα και δύο άνδρες, σκοτώθηκαν στον χώρο του Καπιτωλίου εξαιτίας «έκτακτων ιατρικών περιστατικών», υποστήριξε ο Κόντι, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Δημοσκόπηση: Απειλή για τη Δημοκρατία η εισβολή
Στο μεταξύ δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov (σε δείγμα 1.397 ατόμων) καταδεικνύει πως 6 στους 10 Αμερικανούς ψηφοφόρους θεωρεί απειλή για τη Δημοκρατία την εισβολή στο Καπιτώλιο.
Οι Δημοκρατικοί (93%) καταδικάζουν ξεκάθαρα τα γεγονότα, ενώ οι περισσότεροι (55%) ανεξάρτητοι συμφωνούν επίσης. Ωστόσο, το ένα τέταρτο (27%) των Ρεπουμπλικανών διαφωνούν με τα δύο τρίτα (68%) να εκφράζουν διαφορετική γνώμη.
Μάλιστα, σχεδόν 1 στους 2 Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους (45%) εγκρίνουν τα χθεσινά έκτροπα, ενώ το 43% εκφράζει την αντίθεσή του. Επίσης, οι περισσότεροι ψηφοφόροι επιρρίπτουν την ευθύνη στον Τραμπ.
Αξίζει να σημειωθεί πως ένας στους δύο ψηφοφόρους (50%) λέει ότι ο Τραμπ θα έπρεπε να απομακρυνθεί από την προεδρία λόγω των γεγονότων στο Καπιτώλιο. Από την πλευρά τους οι Ρεπουμπλικάνοι, με ποσοστό 85%, θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ακατάλληλο.
Αναζητείται φόρμουλα για καθαίρεση Τραμπ
Ωστόσο, έχει αρχίσει ήδη η συζήτηση για καθαίρεση του Ρεπουμπλικανού από τώρα και όχι στις 20 Ιανουαρίου, οπότε θα ορκιστεί ο Μπάιντεν.
Οι Δημοκρατικές Αιάννα Πρέσλει και Ιλχάν Ομάρ ζήτησαν από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πένς να επικαλεστεί την 25η τροπολογία «προς το συμφέρον της δημοκρατίας», ώστε να απομακρυνθεί ο μεγιστάνας από το αξίωμά του.
Ακόμα και υπουργοί της κυβέρνησης, ήταν ανάμεσα στους αξιωματούχους που συζητούν το ενδεχόμενο την πιθανότητα, έστω κι αν δεν μένουν παρά δύο εβδομάδες πριν από το τέλος της προεδρίας, της χειρότερης στην πρόσφατη ιστορίας των ΗΠΑ.
Άρχισαν οι παραιτήσεις
Στο μεταξύ παραιτήθηκε ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Ματ Πότινγκερ, ενώ μεγαλώνει ο κατάλογος των αξιωματούχων που αποχωρούν από την κυβέρνηση Τραμπ μετά τα βίαια επεισόδια.
Ο πρώτος παραιτήθηκε χθες ως απάντηση στην αισχρή αντίδραση του προέδρου στο πλήθος των διαδηλωτών που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, όπως μετέδωσε το CNN, επικαλούμενο πρόσωπο κοντά στον Πότινγκερ.
Χθες παραιτήθηκαν επίσης δύο υψηλόβαθμοι σύμβουλοι της Μελάνια Τραμπ, ενώ την παραίτησή του σκέπτεται να υποβάλει και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Ρόμπερτ Ο’Μπράιαν, όπως δήλωσε πηγή με γνώση του θέματος στο Reuters.
Η Στέφανι Γκρίσαμ παραιτήθηκε από τα καθήκοντα που είχε ως προσωπάρχης της Πρώτης Κυρίας. «Ήταν τιμή μου που υπηρέτησα τη χώρα στον Λευκό Οίκο. Είμαι πολύ περήφανη που συμμετείχα στην αποστολή της κ. Τραμπ να βοηθήσουμε παιδιά σε όλο τον κόσμο και περήφανη για τα πολλά επιτεύγματα αυτής της κυβέρνησης», ανέφερε η Γκρίσαμ σε ανακοίνωση.
Την παραίτησή της έχει υποβάλει και η Ρίκι Νισέτα, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου αρμόδια για τις επίσημες κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου Σάρα Μάθιους, όπως δήλωσαν δύο πηγές στο Reuters. Σύμφωνα με μία πηγή, ενδέχεται να παραιτηθεί και ο αναπληρωτής προσωπάρχης Κρις Λίντελ.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: