Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Ορισμός κατώτατου μισθού το… 2022

Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπεται για μία ακόμη φορά ο προσδιορισμός του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, αφού για το θέμα θα υπάρξουν αποφάσεις το 2022. Μάλιστα οι αποφάσεις αυτές θα λαμβάνουν υπόψη σειρά κριτηρίων που θέτει η Ε.Ε μιας και υφίσταται για το θέμα κοινοτική οδηγία
Επίσης θα απηχούν τις απόψεις της Τράπεζας της Ελλάδας, δηλαδή του … Γιάννη Στουρνάρα. Αυτές τις «ειδήσεις» επιφύλαξε η ενημέρωση που έκανε σήμερα στην Βουλή ο Κωστής Χατζηδάκης, κατά την διάρκεια της κοινής συνεδρίασης της Επιτροπής Ευρωπαϊκων Υποθέσεων και της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με αντικείμενο την κοινοτική οδηγία.
Όπως προέκυψε από την τοποθέτηση του Κωστή Χατζηδάκη η κυβέρνηση για λόγους προφανώς επικοινωνιακούς, θα ξεκινήσει την διαδικασία συζήτησης για τον ορισμό του κατώτατου μισθού το επόμενο διάστημα. Όμως η συζήτηση θα γίνει σε δύο κύκλους. Έτσι ώστε από το καλοκαίρι του 2022 η κυβέρνηση να ανακοινώσει τις τελικές της αποφάσεις. Προφανώς η δικαιολογία που προβάλλει το υπουργείο Εργασίας για την διετή καθυστέρηση δεν είναι άλλη από την πανδημία. Μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς ο Κ.Χατζηδάκης απευθύνθηκε σε ΚΙΝ.ΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι εφαρμόζει την νομοθεσία που τα δύο αυτά κόμματα έχουν ψηφίσει ή εφαρμόσει.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός Εργασίας «η κυβέρνηση μετά από μία παράταση πέρσι τον Μάρτιο, μία πέρσι τον Σεπτέμβριο και άλλη μία πέρσι το Νοέμβριο, τώρα που λόγω και των εμβολιασμών φαίνεται ένα φως στο τούνελ της κρίσης, έχει αποφασίσει να ξεκινήσει σύμφωνα με τις προβλέψεις της τελευταίας νομοθετικής ρύθμισης η διαδικασία για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού με βάση τις προβλέψεις του νόμου, τον οποίο ψήφισε η Νέα Δημοκρατία με το ΠΑΣΟΚ το 2013 και στήριξε στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ, για τεσσεράμισι χρόνια που ήταν στην κυβέρνηση».
Ο Κωστής Χατζηδάκης συνέχισε λέγοντας ότι «προβλέπεται διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, προβλέπεται λήψη υπόψιν των απόψεων των κοινωνικών εταίρων, προβλέπεται λήψη υπόψιν των σχετικών θέσεων της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΚΕΠΕ, εν πάση περιπτώσει, προβλέπονται, , αυτά τα οποία διαλαμβάνει η σχετική ρύθμιση. Θα ξεκινήσει, λοιπόν, η σχετική διαδικασία, μέχρι το καλοκαίρι η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί, θα γίνει η σχετική συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο και από το καλοκαίρι και μετά όταν θα έχει κλείσει, όπως εμείς πιστεύουμε και όπως είμαι βέβαιος όλοι ελπίζετε, το θέμα της πανδημίας, θα ξεκινήσει ένας καινούργιος κύκλος, ώστε πια κάθε καλοκαίρι να καταλήγουμε στο ύψος του κατώτατου μισθού». Τέλος ο υπουργός αποκάλυψε τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης λέγοντας ότι «ο πρώτος κύκλος, θα είναι λαμβάνοντας υπόψιν τι έχει μεσολαβήσει στα τελευταία δύο χρόνια και τις σχετικές απόψεις των ινστιτούτων, των φορέων, των κοινωνικών εταίρων. Ο πρώτος κύκλος θα ξεκινήσει τώρα, θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι και αμέσως μετά θα ξεκινήσει ο επόμενος κύκλος με στόχο να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2022 και ούτω καθεξής».
Παράλληλα ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στη οδηγία της Ε.Ε για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού. Όπως σχολίασε ουσιαστικά δεν πρόκειται να αλλάξει το σύστημα που επικρατεί αυτή την στιγμή στην χώρα. Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι «η Οδηγία, πρέπει να υπογραμμίσω, έχει πολλά κοινά σημεία με το σύστημα ορισμού του κατώτατου μισθού που ισχύει σήμερα στη χώρα μας και είναι λογικό αυτό, αν το καλοσκεφθείτε, διότι ο τρόπος καθορισμού είχε συζητηθεί τότε το 2013, δεν άλλαξε και μετά με τον ΣΥΡΙΖΑ, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πρώτο κοινό στοιχείο είναι η διασύνδεση του ύψους του κατώτατου μισθού με μια σειρά κριτηρίων, τα οποία αφορούν στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ανάπτυξη, παραγωγικότητα, τιμές, ανταγωνιστικότητα, απασχόληση, ανεργία, εισοδήματα, μισθοί. Αυτά είναι κριτήρια που σήμερα συμπεριλαμβάνονται στο εθνικό σύστημα προσδιορισμού του κατώτατου μισθού».
 
Γεράσιμος Λιβιτσάνος
Πηγή: imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: