Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Ιστορικός συμψηφισμός

Σε λίγους μήνες, τον Αύγουστο, συμπληρώνονται τρία χρόνια από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, στα οποία εισήλθε το 2010. Είναι μάταιη, αν όχι αστεία, η προσπάθεια να ξεχάσουμε ότι την περίοδο 2010-2018 η Ελλάδα έπρεπε να διαπραγματευτεί ακόμα και για τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος με τους δανειστές, ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα «κινδύνευε» με κατάρρευση από 500 καθαρίστριες και άλλα τέτοια φαιδρά.
Οι υπουργοί όλων των κυβερνήσεων βρέθηκαν αντιμέτωποι –άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο– με τις ανεξήγητες –και ύποπτες– εμμονές των δανειστών, από τον Νταϊσελμπλουμ και τον Σόιμπλε μέχρι τον ανεκδιήγητο Τόμσεν. Και σε ό,τι αφορά το «αγαπημένο αφήγημα» του 2015, τα αναθέματα ρίχνονται στην «ηρωική διαπραγμάτευση» και στον Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά όχι σε εκείνους που κόντρα στη βούληση του ελληνικού λαού αλλά και στον θεσμικό τους ρόλο πάλεψαν με νύχια και με δόντια ώστε να κλείσει το ταχύτερο δυνατό η «αριστερή παρένθεση». Ολα τα δεινά της χώρας ξεκινάνε τον Ιανουάριο του 2015, «ξεχνώντας» ότι το ελληνικό κράτος ιδρύθηκε το 1830.
Τα έκανε όλα καλά ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα «όχι». Μπορούσε να τα κάνει καλύτερα; Ναι. Θα μπορούσε να κάνει περισσότερα; Ισως.
Σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια να κρίνεις, να αξιολογήσεις σήμερα γεγονότα που συνέβησαν πριν από μερικά χρόνια, χωρίς να λαμβάνεις υπόψη σου τις συνθήκες που τότε επικρατούσαν, είναι τουλάχιστον… αφελής. Στην περίπτωση της πολιτικής, συνήθως υποκρύπτει δόλο ώστε διά του συμψηφισμού να δικαιολογηθούν αποφάσεις που λαμβάνονται ή έστω δρομολογούνται σήμερα με εντελώς διαφορετικούς όρους.
Ακόμα χειρότερα, όταν δεν αποδίδει τα προσδοκώμενα η τακτική του «συμψηφισμού», επιστρατεύεται η επιχειρηματολογία του «υποθετικού». Για παράδειγμα, στην κριτική για λανθασμένους κυβερνητικούς χειρισμούς και νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες στο θέμα της πανδημίας πολλοί αρέσκονται στο επιχείρημα: «Αν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, θα τα έκανε χειρότερα». Αλλά μήπως αν ήταν κυβέρνηση το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ή το ΚΚΕ ή το ΜέΡΑ25 θα τα έκαναν καλύτερα;
 
Άρτεμις Σπηλιώτη
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: