Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Οι τριάντα εταιρείες που κατέθεσαν προσφορές στο διαγωνισμό για τα self test

Τέλος στην πρώτη φάση του διαγωνισμού-εξπρές της κυβέρνησης για τα δέκα εκατομμύρια self tests, με την Πολιτική Προστασία να ανακοινώνει τα ονόματα των 30 εταιρειών που δήλωσαν ενδιαφέρον.
Θα ακολουθήσει η τεχνική αξιολόγηση από επιτροπή τριών καθηγητών και αύριο ο φάκελος θα αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τη διενέργεια προσυβματικού ελέγχου.
Η ανακοίνωση
Ολοκληρώθηκε η φάση κατάθεσης προσφορών για τα 10 εκ. self-tests και ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση ενδιαφέροντος κατέθεσαν φακέλους οι κάτωθι 30 εταιρείες: Naturalis, Petroil, Μίγκος, Δίγκας, ENNOVATIVE, Bioplus, Dermis, ΦΑΓΚΡΟΝ, ΑΝΤΙΣΕΛ, Helix, Biospeedia, Ramma Dental, Medhealth, Hygiene ONE, GMK Medical, Ξενοφών Γερμανός, Swiss Med, Medella, Asklipios Medical Group, URF Pharmaceutical, BIOSNA, Roche, QEFII, Πήγασος, MEEPMENT, BIOPROM, MARVIFARM, Anats, MedTrust και Anachem.
Η διαδικασία βρίσκεται στην φάση της Τεχνικής Αξιολόγησης των προφερόμενων τεστ από Επιτροπή που αποτελείται από τρεις καθηγητές από τρία διαφορετικά πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις επόμενες ώρες, έτσι ώστε αύριο να αποσταλεί ο φάκελος του διαγωνισμού στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την διενέργεια προσυμβατικού ελέγχου.
Η απόπειρα της κυβέρνησης να βάλει τη διαδικασία των self test στο επίκεντρο της προσπάθειας διαχείρισης της πανδημίας, πετώντας το... μπαλάκι σε πολίτες και εργαζόμενους, έχει ήδη συγκεντρώσει πυρά από κόμματα, ειδικούς, αλλά και επιστήμονες.
Τις προηγούμενες ημέρες, άλλωστε, υπήρξε έντονη αντιπαράθεση αντιπολίτευσης-κυβέρνησης για τον διαγωνισμό καθεαυτό, καθώς τα κόμματα εξέφρασαν σοβαρές ενστάσεις για την διαγωνιστική διαδικασία.
Ωστόσο, όπως είναι ήδη γνωστό, τα εν λόγω τεστ είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας (κανένα από τα self-test που κυκλοφορούν στην αγορά της Ε.Ε. δεν διαθέτει σήμανση CE, ενώ απαιτείται επανέλεγχος με μοριακό τεστ).
Σοβαρές είναι οι αντιδράσεις και από τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι καλούνται να μπουν στην πρώτη γραμμή διαχείρισης της διάθεσης των τεστ στους πολίτες.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: