Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

«Φωτογραφικός» διαγωνισμός μες στα μεσάνυχτα για τα self test

Μπορεί η κυβέρνηση να είχε δουλειές με φούντες χθες ενόψει της σημερινής φιέστας με τους υψηλούς προσκεκλημένους, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί ούτε καν η προγραμματισμένη ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας. Ωστόσο, βρήκε χρόνο - γι΄αυτό μάλλον και κυριολεκτικά τελευταία στιγμή - προκειμένου να απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την «επείγουσα προμήθεια έως και 10 εκατομμυρίων ταχέων διαγνωστικών τεστ με τη διαδικασία self-testing», με διαδικασίες fast track, καταληκτική ημερομηνία προσφορών τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 27 Μαρτίου και απαίτηση παράδοσης της ποσότητας εντός επτά ημερών, γεγονός που αφήνει ελάχιστες μεγάλες εταιρείες εντός διαγωνιστικής διαδικασίας.
Όπως αποκαλύπτει το ThePressProject.Gr, για τη διαδικασία της προμήθειας των τεστ, επιστρατεύτηκε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Πολιτική Προστασία, και όχι το υπουργείο Υγείας.
Διαβάζοντας κάποιος την προκήρυξη του διαγωνισμού που εκδόθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ζητά προσφορές «με την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει τιμής» για την προμήθεια 10.000.000 ταχέων διαγνωστικών τεστ με τη διαδικασία του self-testing, σε μία διαδικασία όπου η διορία υποβολής προσφορών λήγει μόλις τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, και ημερομηνία αποσφράγισης των προσφορών την επόμενη το πρωί. Εάν κανείς εξαιρέσει τη σημερινή αργία, τότε οι ενδιαφερόμενοι έχουν δύο ημέρες στη διάθεσή τους για την υποβολή προτάσεων.
Στην προκήρυξη αναφέρεται πως η υποχρέωση παράδοσης της ποσότητας των 10 εκατομμυρίων τεστ προβλέπεται εντός επτά ημερών, με τις προϋποθέσεις να καθίστανται προφανώς απαγορευτικές για πολλούς υποψηφίους, αφήνοντας ελάχιστους -αν όχι πολύ συγκεκριμένους διεκδικητές- εντός «διαγωνισμού».
Ακόμα πιο «φωτογραφικό» είναι το σημείο των τεχνικών προδιαγραφών όπου αναφέρεται ότι για «το προς προμήθεια είδος απαιτείται να προσκομίζεται αποδεικτικό καταχώρησης του προϊόντος για κατ΄ εξαίρεση αυτοδιαγνωστική χρήση στην λίστα BfArM ή σε αντίστοιχη λίστα αρμόδιου φορέα άλλου κράτους ΕΕ».
Η προκήρυξη για την τόσο σημαντική κυβερνητική πρωτοβουλία συμπληρώνεται από την «Απόφαση Ανάληψης Υποχρέωσης» που δημοσιεύτηκε επίσης μέσα στη νύχτα στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (Προμηθεύς), με την οποία ανακοινώνεται πως εγκρίνεται η δέσμευση πίστωσης ύψους 40.000.000 ευρώ για την πληρωμή των 10.000.000 τεστ, γεγονός που σημαίνει πως κάθε self test εκτιμάται στην τιμή των 4 ευρώ.
Για φωτογραφική πρόσκληση ενδιαφέροντος σχετικά με την προμήθεια των self test, κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία την κυβέρνηση. «Ο κ. Μητσοτάκης συμπεριφέρεται ακόμα και στην πανδημία ως ο πιο πιστός πλασιέ της Siemens. Από τα δωράκια με τα "τηλεφωνικά κέντρα" στα "δωρεάν self test" μία πανδημία δρόμος», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση.
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για την προκήρυξη του διαγωνισμού των self-test
Η μοναδική ευρωπαϊκή εταιρία που έχει πάρει έγκριση για self test είναι η Siemens. Συμπτωματικά, λίγες μόλις ημέρες μετά την έγκρισή τους στη Γερμανία, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη προσπάθησε να περάσει άρον άρον και στη ζούλα τα μεσάνυχτα της παραμονής της Εθνικής Επετείου φωτογραφική πρόσκληση ενδιαφέροντος με διορία 1,5 μέρα για προμήθεια 10 εκατ. τεστ.
Ο κ. Μητσοτάκης αδιαφορεί για:
  • Τις εκκλήσεις των ειδικών και της αντιπολίτευσης για το αυτονόητο εδώ και έναν χρόνο: συνταγογράφηση και αποζημίωση των μοριακών test από τον ΕΟΠΥΥ και μαζικούς στοχευμένους ελέγχους σε εστίες υπερμετάδοσης (χώρους εργασίας, ΜΜΜ, σχολεία, δομές υψηλής ευαλωτότητας).
  • Τη σημαντικά μειωμένη αξιοπιστία τους σε σχέση με τα μοριακά τεστ.
  • Το γεγονός ότι «θα δηλώνονται σε πλατφόρμα προαιρετικά», άρα δεν θα συνδράμουν ουσιαστικά στην επιδημιολογική εικόνα της διασποράς, την απομόνωση και την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.
  • Το γεγονός ότι ακόμη και αν κάποιος βγει θετικός με το «δωρεάν» self test, μετά οφείλει να πληρώσει κανονικότατα μοριακό test για επιβεβαίωση, άρα μηδενικό όφελος για τον πολίτη.
  • Την οδηγία του ECDC που τονίζει πως τα self test μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο συμπληρωματικά και σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν τα μοριακά τεστ.
  • Το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως οργάνωση για το πώς θα γίνεται η διανομή τόσο μεγάλου όγκου τεστ και την πλήρη άγνοια των φαρμακοποιών.​
Ο κ. Μητσοτάκης συμπεριφέρεται ακόμα και στην πανδημία ως ο πιο πιστός πλασιέ της Siemens. Από τα δωράκια με τα «τηλεφωνικά κέντρα» στα «δωρεάν self test» μία πανδημία δρόμος. 
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: