Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Στ. Πέτσας: «Το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά» - ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Να κατέβει ο Πέτσας από το συννεφάκι του

«Το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην ειδική θεματική τηλεδιάσκεψη με τίτλο «Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι ως μοχλός ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας», που διοργάνωσαν από κοινού ο Τομέας Ανάπτυξης & Επενδύσεων, η Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων και η Γραμματεία Αυτοδιοίκησης & Διαχείρισης Κρίσεων της Νέας Δημοκρατίας.
Ο κ. Πέτσας είπε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα προσδιορίζει το πλαφόν για τα προς ένταξη έργα στο εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο αρθρώνεται από τα 6 εκατ. ευρώ για τους πιο μικρούς δήμους και φτάνει τα 40 εκατ. ευρώ για τους μητροπολιτικούς δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Αναφερόμενος στη νέα παράταση που δόθηκε μέχρι τις 30 Απριλίου για υποβολή αιτήσεων, τόνισε ότι όσο πιο γρήγορα υποβληθούν οι προτάσεις, τόσο πιο γρήγορα θα συμβασιοποιηθούν τα έργα και θα αρχίσουν να υλοποιούνται. «Στόχος μας», υπογράμμισε, «είναι από το 2022 μέχρι το 2023 -μέσω του προγράμματος "Αντώνης Τρίτσης"- να κάνουμε πράξη την ανάπλαση των τοπικών κοινωνιών, με όρους βιώσιμης ανάπτυξης, κάτι που μεταφράζεται σε περισσότερα εισοδήματα και περισσότερες δουλειές για όλους».
Όπως σημείωσε, «πρόκειται για ένα πρόγραμμα ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που μαζί με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν να καταστήσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση αναπτυξιακό μοχλό για την επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας στη μετά-covid εποχή», με έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και αγροτικής οδοποιίας, ψηφιακού μετασχηματισμού, ανακύκλωσης, ηλεκτροκίνησης και προσεισμικού ελέγχου σχολείων και άλλων δημόσιων κτιρίων.
Ανέφερε, τέλος, ότι μέρος από τα χρήματα που δεν έχουν απορροφηθεί από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ», θα διοχετευτεί στους δήμους για τη χρηματοδότηση τμήματος του προγράμματος «Άργος» που προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τα Ζώα Συντροφιάς και σχετίζεται με τις υποχρεώσεις τους για καταφύγια ζώων ή αυτοκίνητα μεταφοράς, ενώ τα τρέχοντα λειτουργικά έξοδα (στειρώσεις, αμοιβές κτηνιάτρων, τσιπαρίσματα κ.λπ.), θα καλυφθούν με μόνιμη αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που λαμβάνουν οι δήμοι.
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Να κατέβει ο Πέτσας από το συννεφάκι του
Το γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός Στέλιος Πέτσας έδωσε την τελευταία ημέρα παράταση ενός και όχι δύο μηνών, όπως ζητούσαν οι δήμαρχοι, στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» στηλιτεύουν ο τομεάρχης και ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδης και Μ. Χατζηγιαννάκης. Ζητούν, δε, από τον κ. Πέτσα να «κατέβει από το συννεφάκι του»!
Αναλυτικά η δήλωση:
Την τελευταία μέρα υποβολής προτάσεων για το πρόγραμμα Τρίτση (31.03.21!) επέλεξε ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών, προκειμένου να δώσει παράταση ενός μηνός, αδιαφορώντας για το αίτημα της ΚΕΔΕ με το οποίο ζητούσε δίμηνη παράταση και δηλώνοντας παράλληλα πως το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» παίρνει σάρκα και οστά.
Δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι να διαλύσουμε το όμορφο όνειρο του κ. Πέτσα, πληροφορώντας τον πως είναι αδύνατον μέσα σε λιγότερο από 30 μέρες, καθώς μεσολαβεί και η Μεγάλη Εβδομάδα, οι Δήμοι να καταφέρουν να υποβάλλουν προτάσεις για έργα που δεν ξέρουν καν αν πρέπει να εντάξουν, αφού το πλάφον παραμένει άγνωστο και κάποτε θα ανακοινωθεί.
Η κατάσταση είναι κωμικοτραγική και μόνο ένα Πασχαλινό θαύμα θα μπορούσε να ανατρέψει τα δεδομένα.
Είναι πια προφανές πως η ανικανότητα της Κυβέρνησης συνολικά και η κακή αντιγραφή του προγράμματος «Φιλόδημος» του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, στοιχίζουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφαιρούν αναπτυξιακές μονάδες και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Καλούμε έστω και τώρα τον Αν. Υπουργό να κατέβει από το συννεφάκι του, να ενημερωθεί σωστά και να πράξει τα δέοντα, αναθεωρώντας τις αποφάσεις του.
 
Με πληροφορίες από aftodioikisi.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: