Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

«Βράζουν» οι λαϊκές αγορές

Με δυναμικές κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι παραγωγοί και πωλητές Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Θράκης για το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο που παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο.
Οι μαύρες σημαίες που πλημμύρισαν χθες τις λαϊκές αγορές στη Θεσσαλονίκη και στις μεγάλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας αντικατοπτρίζουν ένα μέρος μόνο του θυμού των ανθρώπων των υπαίθριων αγορών για τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, τον γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, και για το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τον κλάδο, το οποίο παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο.
«Αυτή θα είναι η πρώτη απάντηση απέναντι στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης, η οποία επιμένει να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει τις βλαπτικές συνέπειες του νομοσχεδίου της. Ενα νομοσχέδιο που βλάπτει τόσο τους εργαζόμενους στις λαϊκές αγορές όσο και τους καταναλωτές. Οπως επίσης με ευθύνη της κυβέρνησης έχει παγώσει ο διάλογος που είχε ξεκινήσει», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας-Θεσσαλίας-Θράκης.
Οπως λέει η Ομοσπονδία, «αν μέχρι την Πέμπτη 1 Απριλίου 2021 δεν έχει υπάρξει κάποια νεότερη εξέλιξη, οι εργαζόμενοι στις λαϊκές αγορές θα κάνουν πιο σκληρή τη στάση τους. Ηδη τα διοικητικά συμβούλια των ομοσπονδιών και των σωματείων έχουν αποφασίσει υπέρ των απεργιακών κινητοποιήσεων». Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας-Θεσσαλίας-Θράκης, Αγγελος Δερετζής, σε δηλώσεις του διευκρινίζει ότι οι ίδιοι δεν θέλουν να φτάσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις «ωστόσο η επιμονή της κυβέρνησης να ακολουθεί τον λάθος δρόμο δεν μας αφήνει περιθώρια. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί».
«Προειδοποιούμε την κυβέρνηση να μη διανοηθεί να διαλύσει και τις λαϊκές αγορές, στις οποίες απευθύνεται το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας για φτηνά και ποιοτικά προϊόντα, γιατί θα μας έχει απέναντί της» αναφέρει σε δήλωσή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Τουρισμού, Κατερίνα Νοτοπούλου, τονίζοντας πως «χιλιάδες οικογένειες παραγωγών και επαγγελματιών που βιοπορίζονται από τις λαϊκές αγορές έχουν δεχτεί ανεπανόρθωτο πλήγμα από την πανδημία και η κυβέρνηση αντί να δώσει λύση τούς βάζει στο στόχαστρο».
Σύμφωνα με την κ. Νοτοπούλου, το νομοσχέδιο «σηματοδοτεί το τέλος των λαϊκών αγορών ανοίγοντας τον δρόμο σε εταιρείες» και επιπλέον «όχι μόνο δεν λύνει κανένα από τα χρόνια προβλήματα των λαϊκών αγορών, όπως καταγγέλλει η Συνομοσπονδία, αντιθέτως τα πολλαπλασιάζει, καταργώντας το πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών όπως θεσπίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».
Υπαίθριο εμπόριο
Το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι ρυθμίσεις για τις λαϊκές αγορές, παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Ανάπτυξης, αλλά χωρίς να ανακοινωθεί το περιεχόμενό του και ιδιαίτερα οι επίμαχες διατάξεις που, μέσω διαρροών του ίδιου του υπουργού, έχουν ξεσηκώσει τις αντιδράσεις των ενώσεων του κλάδου.
«Με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται ουσιαστική αναβάθμιση των υπαίθριων δραστηριοτήτων μέσω: α) της επαγγελματικοποίησης των συμμετεχόντων, β) της ψηφιακής αδειοδότησης, διαλειτουργικότητας και εποπτείας, γ) της λειτουργικής αυτονομίας, δ) της έντασης του ανταγωνισμού και ε) της διαφάνειας στις συναλλαγές» αναφέρεται στην τυπική ανακοίνωση του Μαξίμου για την παρουσίαση του σ/ν στο υπουργικό.

Απόστολος Λυκεσάς
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: