Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Και βγήκαν όλοι νικητές, και 'χάσαν όλοι οι άλλοι!

Οι εκλογές της ΕΠΟ ολοκληρώθηκαν όπως ήταν αναμενόμενο χωρίς εκπλήξεις, κι όλοι οι εμπλεκόμενοι «επιβράβευσαν» τους εαυτούς τους με άφεση αμαρτιών, επανεκλογή και αλληλοσυγχαρίκια για τα δεδομένα αποτελέσματα, αφού όλα ήταν ήδη «τακτοποιημένα» και «χειραγωγημένα» με κάθε «πολιτική επιμέλεια» από την κυβέρνηση και τον υφυπουργό αθλητισμού (να ξανασημειώσουμε εδώ... χωρίς αθλητισμό!!!). Με λίγα λόγια τα αποτελέσματα των εκλογών ανέδειξαν για ακόμη μια φορά τις προαιώνιες ελληνικές παθογένειες και λειτουργίες της διοίκησης και της πολιτικής, με τα «προσημειωμένα» πρόσωπα, τα όργανα και τις καταστάσεις, με την γνωστή, διαχρονική, δοκιμασμένη και επιτυχημένη «πολιτική μεθοδολογία και κοπτοραπτική», να κερδίζουν μόνο οι συμμετέχοντες και να χάνουν οι υπόλοιποι, επιβεβαιώνοντας αυτό που έλεγε παλιά σε μια από τις σατιρικές του ατάκες ο Χάρρυ Κλυνν και συνέβη προφανώς και τώρα: "Και βγήκαν όλοι νικητές, και 'χάσαν όλοι οι άλλοι!"
Όλοι λοιπόν που συμμετείχαν στις χθεσινές εκλογές και που ήταν λίγο πολύ δεδομένοι, δεν είχαν κανένα άγχος για το σίγουρο αποτέλεσμα. Κέρδισαν όλοι... Οι διεργασίες αφορούσαν -αν και θεωρώ ότι κι αυτό είχε προαποφασισθεί-, τις θέσεις που θα καταλάβουν οι «διορισμένοι»-εκλεγμένοι και τίποτα περισσότερο. Ήταν από τις πολλές φορές στην ελληνική ιστορία, που σε εκλογές «η κάλπη δεν ήταν εγκυμονούσα» και το «παιδάκι», με γνωστές «βολικές» προδιαγραφές και φύλο, θα το έφερνε ο πελαργός! Όπερ και εγένετο... Όλοι ξαφνικά οι λαλίστατοι εμπλεκόμενοι και αρμόδιοι που πριν λίγο καιρό δεν άφηναν στασίδι για στασίδι για να πουν τις «ανεξάρτητες» απόψεις τους (υποψήφιοι παράγοντες, αθλητικοί φορείς και ενώσεις, ελληνικές και διεθνείς αθλητικές αρχές κτλ), κατάπιαν τις γλώσσες τους και κατέβασαν τις... πένες τους, μπροστά στην «αυτού εξοχότητα και μεγαλειότητα» του «δοτού» από Μητσοτάκη-Αυγενάκη πετυχημένου, καταλληλότερου και λαοπρόβλητου παραγοντικά (από που προκύπτει άραγε)... Θοδωρή Ζαγοράκη! Και για τους «διεθνείς-γλάστρες» τι να πει κανείς άραγε... Έβαλαν «συμβολική» υποψηφιότητα για στήριξη σε κάποιον που ήταν εκ προοιμίου εκλεγμένος με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του με το πρωθυπουργικό «φιρμάνι» και τις «εμβόλιμες» τροπολογίες Αυγενάκη, γνωρίζοντας μάλιστα -και επιθυμώντας- εκ των προτέρων τη μη εκλογή τους!
Αλήθεια όλοι αυτοί, μαζί με την πολιτική ηγεσία της χώρας, που απολογήθηκαν, αθωώθηκαν και επανεξελέγησαν από τους εαυτούς τους, δεν είναι αυτοί που «κλείδωσαν» τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και όλους εμάς στα σπίτια μας και δεν εδέησαν να βοηθήσουν και να δρομολογήσουν ουσιαστικά μια ασφαλή επανεκκίνηση του σε τοπικά πρωταθλήματα και υποδομές εδώ και έναν χρόνο; Αλήθεια δεν είναι επίσης, ότι συντριπτικά οι περισσότεροι εκ των «επιτυχόντων»-επανεκλεγέντων και επικεφαλής των Ενώσεών τους, δεν έκαναν σε όλο αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα της πανδημίας, ούτε μια επαφή, ούτε μια συζήτηση-ενημέρωση με τα σωματεία τους, να ακούσουν τις απόψεις, τις προτάσεις, τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους (2-3 οι λαμπρές εξαιρέσεις)! Δεν είναι όλοι αυτοί οι... «πανηγυριστές» και «χειροκροτητές» του ξεροκόμματου που πέταξε η κυβέρνηση στα σωματεία για προφανείς λόγους μετά από μακροχρόνια αδιαφορία και "ποίησαν την νήσσαν" στην εξαφάνιση του ερασιτεχνικού αθλητισμού και ενδεχομένως και ερασιτεχνικών σωματείων, όταν αυτά δεν υπήρχαν σε κανένα τραπέζι δημόσιας συζήτησης, σε καμία ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων; Και μην ισχυριστεί κανείς ότι μια τεράστια Ομοσπονδία, 49 Ενώσεις, 100άδες παράγοντες και χιλιάδες σωματεία, δεν θα μπορούσαν να πιέσουν τα κυβερνητικά στελέχη για μια άμεση και ασφαλή λύση στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Δεν το έπραξαν δυστυχώς, κατεβάζοντας επ' αόριστον ρολά σε Ενώσεις και ερασιτεχνικά γήπεδα!
«Σημαδεμένες» εκλογές, «δεδομένη» επανεκλογή, «προσυμφωνημένη» μοιρασιά θέσεων και... άφεση όλων των «αμαρτιών» η δοκιμασμένη συνταγή σε κάθε έκφανση της ελληνικής κοινωνίας από αρχαιοτάτων χρόνων! «Τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας πάλι δικά μας» η λογική τους προτάσσοντας το προσωπικό και κομματικό συμφέρον απέναντι σε κοινές αρχές και αξίες της ελληνικής κοινωνίας, έτσι έμαθαν, έτσι πορεύτηκαν και έτσι συνεχίζουν ακάθεκτοι χωρίς αντιστάσεις... Στην χώρα που όπως ισχυρίζονται πολλοί «γέννησε» κάποια μορφή δημοκρατίας στην αρχαιότητα, οι νεώτεροι και σύγχρονοι δεν φαίνεται ούτε να την διαχειρίζονται, ούτε να την σέβονται, το αντίθετο μάλιστα, σε κάθε ευκαιρία την κακοποιούν, την «φτιασιδώνουν» στα μέτρα τους και μάλιστα πανηγυρίζουν γι' αυτό!
Πάνε οι υποψηφιότητες που προηγήθηκαν ή ακολούθησαν αυτή του Ζαγοράκη, πάνε οι διαφορετικές απόψεις και οι πρωτοβουλίες, πάει και η κοινή δήλωση στήριξης ενός άλλου υποψηφίου εκείνων των 40 Ενώσεων, πάνε και οι επιμέρους δηλώσεις παραγόντων τελικά περί ανέμων και υδάτων όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος!
Στα δικά μου μάτια, η μόνη κερδισμένη απ' αυτές τις εκλογές στην ΕΠΟ είναι η ΕΠΣ Σάμου. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η αξιοπρεπής στάση της, που ανέδειξε έστω και σε μια μεμονωμένη περίπτωση στο σύνολο των Ενώσεων, ότι κάπου υπάρχει ακόμη «αντίσταση», «υγεία», «σεβασμός» και «ανιδιοτέλεια» στην ελληνική κοινωνία, στο ελληνικό ποδόσφαιρο... Ας θυμηθούμε τους λόγους που επικαλέστηκε η ΕΠΣ Σάμου δια του προέδρου της κ. Νίκου Βακάλη σε ανάρτησή του στην σελίδα της Ένωσης στο FB, προκειμένου να δικαιολογήσει την αποχή της από την «σημαδεμένη» διαδικασία, με την απροκάλυπτη παρέμβαση της κυβέρνησης στο αυτοδιοίκητο και τις καταστατικές διαδικασίες της ΕΠΟ:
"Σεβόμενος τα όσα έχω πει, τα όσα έχω γράψει & τα όσα έχω υπογράψει & που αφορούν στην πολυεπίπεδη & απροκάλυπτη παρέμβαση της Κυβέρνησης στο Αυτοδιοίκητο της Ε.Π.Ο (εξωθεσμική επιβολή Προέδρου, φωτογραφική & έως & ρατσιστική διάταξη Νόμου με σκοπό τον αποκλεισμό άλλου υποψηφίου, κατάργηση Καταστατικών Διατάξεων, παρέμβαση σε Εκλογικές διαδικασίες & προσπάθεια πλήρους ελέγχου της Ομοσπονδίας, των Ενώσεων & των Σωματείων), αλλά & τα όσα κωμικοτραγικά συμβαίνουν αυτές τις μέρες... φανερά & μη, καθιστούν αυτονόητη την αποχή της ΕΠΣ Σάμου κ την δική μου σαν φυσική παρουσία, απ' τις επικείμενες Εκλογικές διαδικασίες. Δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε & να συμπράξουμε σε οποιαδήποτε αντικαταστατική διαδικασία, που επιβάλλεται μονομερώς & χωρίς απόφαση της Γεν. Συνέλευσης. Δεν πρόκειται να παίξουμε κανέναν ρόλο σε καμιά κωμωδία, σε καμιά τραγωδία.
Οι κάθε είδους Εκλογές, είναι η ανώτατη δημοκρατική διαδικασία. Καθετί δε που αφορά σ αυτές, αποφασίζεται κ θεσμοθετείται επίσης δημοκρατικά, απ' το σώμα των εκλεκτόρων. Είναι Ιερό Δικαίωμα & Υποχρέωση. Οι σύγχρονες προϋποθέσεις & το περιβάλλον που έχει επιβληθεί, αναιρεί κάθε έννοια των λέξεων αυτών. Μόνο λύπη...
Καλή επιτυχία σε όλους."
 
Τέλος οφείλω να συγχαρώ κλείνοντας, από αβρότητα και σεβασμό μόνο προς στο πρόσωπο, έστω κι αν είμαι εκ διαμέτρου αντίθετος των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν, τον πρόεδρο της ΕΠΣ Πέλλας για την επανεκλογή του και να του ευχηθώ μια θητεία καλύτερη από την προηγούμενη, σε ότι αφορά το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: