Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί 215 κλίνες για νοσηλεία non covid περιστατικών - A. Ξανθός: Τραγικά καθυστερημένο βήμα

Σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση του ΕΣΥ, καθώς οι νοσηλείες covid-19 αυξάνονται και το σύστημα υγείας στην Αττική βρίσκεται στο "βαθύ κόκκινο". Δύο ιδιωτικές κλινικές παραχωρούνται για την νοσηλεία covid περιστατικών, το ιδιωτικό θεραπευτήριο "Ερρίκος Ντυνάν" για την νοσηλεία non covid περιστατικών και επιπλέον ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί 215 κλίνες για νοσηλεία non covid περιστατικών. Το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας για την διάθεση των 215 κλινών, υπεγράφη στις 5 Μαρτίου, από την πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, το Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννη Κωτσιόπουλο, τους διοικητές 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, κ. κ. Παναγιώτη Στάθη, Χρήστο Ροΐλο και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) Σέργιο Σταμπουλούς.
Συγκεκριμένα καθορίζεται πως κάθε κλινική δηλώνει τις διαθέσιμες κλίνες νοσηλείας για ασθενείς που δεν πάσχουν από COVID-19, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας για χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων, με δυνατότητα παράτασης για άλλη μία εβδομάδα. Στις ιδιωτικές κλινικές θα διακομισθούν περιστατικά που νοσηλεύονται σε κλίνες του ΕΣΥ για περαιτέρω νοσηλεία, προκειμένου να εκκενωθούν ισάριθμες κλίνες σε Δημόσια Νοσοκομεία σύμφωνα με το πλάνο του Υπουργείου Υγείας. Επιπλέον, στις ιδιωτικές κλινικές θα διακομίζονται περιστατικά παθολογικών ή πνευμονολογικών ειδικοτήτων. Τα περιστατικά αυτά θα προέρχονται από την εφημερία Δημοσίων Νοσοκομείων και θα διακομίζονται στις ιδιωτικές κλινικές, βάση της διαθεσιμότητά τους, με ασθενοφόρα των ιδιωτικών κλινικών. Η διαχείριση των περιστατικών αυτών θα γίνεται από το ΕΚΑΒ, με την προϋπόθεση αρνητικού τεστ ασθενούς, από το νοσοκομείο που διακομίζεται το περιστατικό.
Υπεύθυνος για την εποπτεία και το συντονισμό της διαδικασίας διακομιδής ασθενών ορίζεται το ΕΚΑΒ, σε συνεργασία με τους Διοικητές της 1ης και 2ης ΥΠΕ, στην αρμοδιότητα των οποίων είναι η διοικητική εποπτεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ από τα οποία θα διακομίζονται τα περιστατικά. Κάθε κλινική, θα συγκεντρώνει τα φύλλα νοσηλείας των ασθενών που νοσηλεύτηκαν στις ως άνω διατιθέμενες κλίνες, καταθέτοντας στον ΕΟΠΥΥ διακριτή συγκεντρωτική μηνιαία κατάσταση για την αποζημίωση τους, η οποία επιβεβαιώνεται από το ΕΚΑΒ, βάσει των διακομισθέντων περιστατικών.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει σε αναδιάταξη των δυνάμεων του ΕΣΥ. Έτσι, το Σισμανόγλειο μετατρέπεται σε all Covid Νοσοκομείο και το αντίστοιχο κομμάτι της εφημερίας το παίρνει το ιδιωτικό θεραπευτήριο "Ερρίκος Ντυνάν", το οποίο παραχωρείται για πλήρη χρήση, ως υποστηρικτικό Νοσοκομείο non Covid περιστατικών. Το θεραπευτήριο διαθέτει 285 κλίνες παθολογικού και χειρουργικού τομέα και 24 ΜΕΘ. Η λειτουργία του ως ιδιωτικού θεραπευτηρίου αναστέλλεται, με εξαίρεση τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, την Ογκολογική Κλινική και τα τακτικά ραντεβού στα Εξωτερικά Ιατρεία. Το στρατιωτικό νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ με 120 κλίνες λειτουργεί ως non Covid Νοσοκομείο, υπό την επιστημονική και διοικητική διαχείριση της 1η Υγειονομικής Περιφέρειας, με την ενσωμάτωση παθολογικών κλινικών από τα Νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Γεννηματάς, Κοργιαλένειο-Μπενάκειο και Ιπποκράτειο. Οι παθολογικές κλινικές των παραπάνω νοσοκομείων έγιναν κλινικές περιστατικών Covid. Το Ωνάσειο καλύπτει καθημερινά τις εφημερίες των καρδιοχειρουργικών περιστατικών σε όλη τη Νότια Ελλάδα.
Επιπλέον σήμερα ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, παραχωρεί στο ΕΣΥ το Ιατρικό Περιστερίου, που θα νοσηλεύει Covid περιστατικά από την Πέμπτη 11 Μαρτίου και θα τελεί υπό τη διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας και ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group, παραχωρεί την ιδιωτική κλινική ΛΗΤΩ, για Covid περιστατικά και θα τελεί υπό τη διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Όπως είπε ο υπουργός η συνέχεια θα είναι με ένα ιδιωτικό Κέντρο Αποκατάστασης για τα περιστατικά κορονοϊού που θα χρήζουν στήριξης με φυσιοθεραπείες και αποκατάστασης.
A. Ξανθός: Τραγικά καθυστερημένο βήμα
Και τώρα που το αφήγημα για «διπλασιασμό» των ΜΕΘ και «θωράκιση» του ΕΣΥ κατέρρευσε παταγωδώς και άρχισαν οι κινήσεις πανικού για μεταφορά ασθενών covid από την Αθήνα στο νοσοκομείο Χαλκίδας, το Υπουργείο Υγείας αναγκάστηκε να κάνει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
H δήλωση:
Εδώ και καιρό εργαζόμενοι στο ΕΣΥ και αντιπολίτευση ζητούν να εμπλακεί ενεργά ο ιδιωτικός τομέας στη διαχείριση της πανδημίας για να αποσυμφορηθεί το ΕΣΥ που έχει προ πολλού ξεπεράσει τις αντοχές του. Και, κυρίως, για να μπορέσουν τα δημόσια νοσοκομεία να καλύψουν και όλες τις υπόλοιπες υγειονομικές ανάγκες της κοινωνίας, φροντίζοντας έγκαιρα και αποτελεσματικά όσους ασθενείς δεν πάσχουν από covid-19. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας «κώφευαν» και ολιγώρησαν τραγικά . Από ιδεοληψία και εύνοια προς τους κλινικάρχες και όχι στη βάση κάποιου σχεδίου. Επέτρεψαν την πλήρη «κοβιντοποίηση» του ΕΣΥ, την αποδιοργάνωση των δημόσιων νοσοκομείων στην Αττική και την εργασιακή εξουθένωση του προσωπικού τους. Και τώρα που το αφήγημα για «διπλασιασμό» των ΜΕΘ και «θωράκιση» του ΕΣΥ κατέρρευσε παταγωδώς και άρχισαν οι κινήσεις πανικού για μεταφορά ασθενών covid από την Αθήνα στο νοσοκομείο Χαλκίδας, το Υπουργείο Υγείας αναγκάστηκε να κάνει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση . Να αξιοποιήσει δηλαδή 2 μονάδες ιδιωτικές υγείας που οι ιδιοκτήτες τους προσφέρθηκαν να παραχωρήσουν στο ΕΣΥ. Μόνο που το βήμα αυτό εκτός από τραγικά καθυστερημένο, είναι πολύ περιορισμένο και χωρίς να είναι σαφείς οι λειτουργικές του προϋποθέσεις. Το μόνο που έχει διασφαλιστεί είναι ο προκλητικά ευνοϊκός διπλασιασμός του ημερήσιου νοσηλείου αποζημίωσης.
Αντί λοιπόν το Υπουργείο Υγείας να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για επίταξη του «Ερρίκος Ντυνάν» και την ενσωμάτωση του στο ΕΣΥ ως νοσοκομείο covid ( βλ. επίκαιρη ερώτηση που κατατέθηκε στην Βουλή 8/3), επέλεξε την περιορισμένη συνεργασία με δύο μεσαίας δυναμικότητας ιδιωτικά θεραπευτήρια ( συνολικά διαθέτουν 180 κλίνες και 6 κρεβάτια ΜΕΘ, ενώ το «Λητώ» δεν έχει καθόλου τμήματα παθολογικά, πνευμονολογικά κλπ), διακινδυνεύοντας αυτή να εξελιχθεί σε «φιάσκο», όπως και η «επίταξη στα χαρτιά» των 2 ιδιωτικών κλινικών της Θεσσαλονίκης που δεν απέτρεψε την υγειονομική τραγωδία του περασμένου Νοεμβρίου.
Είναι προφανές πλέον ότι το Υπουργείο Υγείας όχι μόνο δεν έχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την επιστράτευση όλων των διαθέσιμων υγειονομικών δυνάμεων της χώρας ( Δημόσιου-Ιδιωτικού τομέα και Ενόπλων Δυνάμεων ) στη μάχη κατά της πανδημίας, αλλά δεν μπορεί ούτε να εγγυηθεί ότι «δεν θα μείνει κανείς συμπολίτης μας χωρίς ιατρονοσηλευτική φροντίδα». Ήδη χιλιάδες ασθενείς χωρίς κορονοϊό δεν εξυπηρετούνται και ταλαιπωρούνται καθημερινά από το εσωτερικό lockdown που έχει επιβληθεί στο ΕΣΥ.
Τώρα είναι η ώρα της απεμπλοκής από αυτή την τραγικά κατώτερη των περιστάσεων υγειονομική διαχείριση. Χρειαζόμαστε επειγόντως νέα στρατηγική, νέο μείγμα υγειονομικών μέτρων με επικέντρωση στην καλή επιδημιολογική επιτήρηση σε επίπεδο κοινότητας, με στοχευμένη πρόληψη στους χώρους εργασίας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στις κλειστές δομές, με έμφαση στην προνοσοκομειακή διαχείριση των κρουσμάτων, στην γενναία ενίσχυση του ΕΣΥ και στην ανάληψη σημαντικού μέρους της φροντίδας ασθενών με Covid-19 από τον ιδιωτικό τομέα και τα στρατιωτικά νοσοκομεία.
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: