Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Με τη γίδα στην πλάτη πιάστηκε το υπουργείο Παιδείας

Τον περασμένο Μάιο, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Φίλης παρέδωσε στη Βουλή στοιχεία για 2.024 εγγραφές με ονοματεπώνυμα και στοιχεία μαθητών τα οποία, όπως είπε, εντόπισε με μία απλή αναζήτηση στο Διαδίκτυο. Τότε, η υπουργός Παιδείας επιφυλάχθηκε να μελετήσει τα στοιχεία της καταγγελίας ενώ λίγο αργότερα με επίσημη ανακοίνωση το υπουργείο Παιδείας απέρριψε ως ήσσονος σημασίας την καταγγελία του πρώην υπουργού Παιδείας υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία έχουν καταχωριστεί οικειοθελώς από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και ότι το στικάκι περιέχει μόνο αριθμητικά μη προσωπικά αποτελέσματα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
Ο Νίκος Φίλης προχώρησε λίγο αργότερα σε αναφορά στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), η οποία ζήτησε με τη σειρά της στοιχεία από την υπεύθυνη προσωπικών δεδομένων (DPO) του υπουργείου Παιδείας Ειρήνη Καπελλάκη. Η Αρχή μελέτησε και απέρριψε τους ισχυρισμούς της κ. Καπελλάκη εφιστώντας μάλιστα την προσοχή της «προκειμένου να λαμβάνετε τα κατάλληλα μέτρα, ως υπεύθυνος επεξεργασίας, για την πλήρωση των προϋποθέσεων νόμιμης επεξεργασίας».
Συγκεκριμένα, η ΑΠΔΠΧ στο σχετικό απαντητικό της έγγραφο, με ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου 2021, υποστηρίζει ότι η διαρροή δεδομένων σε ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας παραβιάζει πρώτα απ' όλα το άρ. 5 παρ. 1 του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ) τονίζοντας πως «δεν προκύπτει ότι οι εκπαιδευτικοί ήταν ενήμεροι ότι τα στοιχεία τα οποία αναρτούσαν, για το σκοπό της εξαγωγής χρήσιμων στατιστικών στοιχείων από την πλευρά του Υπουργείου ως υπευθύνου επεξεργασίας, θα ήταν δημόσια προσβάσιμα στο Διαδίκτυο – ως εκ τούτου, δεν τεκμαίρεται η διαφάνεια της επεξεργασίας».
Όσο δε για το επιχείρημα «διαφάνειας στη Δημόσια Διοίκηση» οι ελεγκτές της ΑΠΔΠΧ επισημαίνουν ότι «αποτελούν σαφώς διακριτό σκοπό από τον αρχικό σκοπό (εξαγωγή στατιστικών), για τον οποίο επίσης θα έπρεπε να υπάρχει κατάλληλη ενημέρωση στα υποκείμενα των δεδομένων (ήτοι στους εκπαιδευτικούς), στο πλαίσιο της προαναφερθείσας αρχής της διαφάνειας που πρέπει να διέπει κάθε επεξεργασία προσωπικών δεδομένων» και ότι «η δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο ενέχει ιδιαίτερους κινδύνους για την προσωπικότητα του ατόμου που συνδέονται με τη φύση του διαδικτύου (βλ. ενδεικτικώς και Γνωμοδότηση 1/2010 της Αρχής)».
Τέλος, η Αρχή καταρρίπτει τον ισχυρισμό ότι η καταχώριση των στοιχείων έγινε οικειοθελώς, τονίζοντας ότι: «τα ανωτέρω ισχύουν ακόμα και στην περίπτωση, κατά την οποία η καταχώρηση των εν λόγω στοιχείων, για τους διάφορους σκοπούς επεξεργασίας, γίνεται οικειοθελώς από τα υποκείμενα των δεδομένων (όπως αναφέρετε στο ως άνω γ’ σχετικό σας έγγραφο). Άλλωστε, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της υπόθεσης, τόσο ο σκοπός όσο και τα μέσα για την επίτευξη των σκοπών της επεξεργασίας, δηλαδή η χρήση της υπηρεσίας google forms, προσδιορίστηκαν πλήρως από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας του Υπουργείου σας».
Ο Νίκος Φίλης, από την πλευρά του, κάνει λόγο για δικαίωση και επιμένει πως τα προσωπικά δεδομένα εκπαιδευτικών και μαθητών παραμένουν σε κίνδυνο διαρροής ή περαιτέρω επεξεργασίας.
 
Διαλεκτή Αγγελή
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: