Κυριακή 14 Μαρτίου 2021

Πώς ο Μητσοτάκης διαστρέφει την αλήθεια για τον κορονοϊό και τις συγκεντρώσεις

Τον ισχυρισμό που προέβαλε την Παρασκευή, στη Βουλή, ο πρωθυπουργός προκειμένου να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για την εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα αποδομεί άρθρο στην ιστοσελίδα independentnews.gr, το οποίο παραθέτει τα πραγματικά συμπεράσματα της έκθεσης που επικαλέστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον ρόλο των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας στην αύξηση των μολύνσεων.
Το άρθρο εξηγεί ότι πρώτα απ' όλα η έρευνα με τίτλο “Spreading the Disease" είναι των Martin Lange που συνδέεται με το ZEW – Leibniz Centre for European Economic Research στο Mannheim και του Ole Monscheuer που συνδέεται με το Πανεπιστήμιο Huboldt, διευκρινίζοντας ότι η έκδοση του Discussion Paper είναι του ZEW και όχι του Πανεπιστημίου Huboldt.
Το κυριότερο που διευκρινίζει όμως το εν λόγω άρθρο είναι ότι «η έρευνα αφορά στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από αρνητές του κορονοϊού τον Νοέμβριο του 2020 στη Γερμανία». Όπως επισημαίνει, «η μελέτη εκτιμά ότι αυξήθηκαν σημαντικά τα ποσοστά μόλυνσης στις περιοχές προέλευσης των διαδηλωτών μετά από αυτές τις διαδηλώσεις. Παρακολούθησε ιδιαίτερα το πως οι αρνητές διαδηλωτές μετακινήθηκαν με τα λεωφορεία και σύγκριναν την εξέλιξη των ποσοστών μόλυνσης σε περιοχές με και χωρίς τέτοια λεωφορεία μετά από δύο διαδηλώσεις μεγάλης κλίμακας.
Οι επιπτώσεις ήταν πιο έντονες σε περιοχές όπου υπήρχαν στάσεις λεωφορείων. Οι περιοχές που είχαν υψηλότερη μετακίνηση με λεωφορεία στις διαδηλώσεις είδαν και υψηλότερες αυξήσεις σε λοιμώξεις COVID-19 μετά τις διαμαρτυρίες σε ένα ποσοστό αύξησης 35.9%».
Το άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που καταμαρτυρά τη διαστρέβλωση των δεδομένων απ' τον πρωθυπουργό είναι ότι «στην εισαγωγή τους (σελ. 3) οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι “οι μεγάλες συγκεντρώσεις δεν συμβάλλουν αυτομάτως στην αύξηση των περιστατικών COVID-19, όπως δείχνουν οι Dave et al. (2020).
Η μελέτη τους εξετάζει τον αντίκτυπο που έχουν οι συγκεντρώσεις Black Lives Matter στην εξάπλωση της COVID-19 και βρίσκει ότι αυτές οι διαδηλώσεις –στις οποίες οι συμμετέχοντες συμμορφώθηκαν σε μεγάλο βαθμό με τις στρατηγικές περιορισμού– δεν έχουν καμία ή έχουν μονάχα οριακή επίδραση στις μολύνσεις COVID-19».
Η επίμαχη αναφορά του Κυρ. Μητσοτάκη
«Σε αυτή τη συγκυρία, σε αυτή τη συγκυρία τη δύσκολη επιμένετε και σήμερα να διοργανώνετε συγκεντρώσεις και να διοργανώνετε πορείες. Πότε το κάνετε αυτό; Το κάνετε στην κορύφωση της πανδημίας. «Spreading the disease, protest in time of pandemics». Δεν νομίζω ότι χρειάζεστε, κ. Τσίπρα, δεν νομίζω ότι χρειαζόμαστε καμία επιστημονική έρευνα, όπως αυτή του Πανεπιστημίου Humboldt, για να τεκμηριώσουμε ότι σε αυτή τη συγκυρία οι μαζικές συνάξεις με μεγάλη ένταση, συχνά χωρίς μάσκες, είναι γεγονός υπερμεταδότης για τον κοροναϊό.
Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτή την παραδοχή; Εάν συμφωνείτε, τότε θα πρέπει να ισχυριστείτε ότι το αγαθό της διαμαρτυρίας, το οποίο εμείς το προστατεύσαμε και δεν απαγορεύσαμε τις συγκεντρώσεις -οι συγκεντρώσεις εξακολουθούν να υπόκεινται στους περιορισμούς του γενικού νόμου περί διαδηλώσεων- το αγαθό της διαμαρτυρίας είναι υπέρτερο του αγαθού της ανθρώπινης ζωής. Και ότι συνειδητά αναλαμβάνετε, αυτό μας λέτε όταν σήμερα ως πολιτικό κόμμα έρχεστε και ενθαρρύνετε και κινητοποιείτε, γιατί δεν φαντάζομαι να το αμφισβητείτε ότι είστε πίσω από τις συγκεντρώσεις οι οποίες γίνονται, όταν έρχεστε και το κάνετε αυτό αναλαμβάνετε το ρίσκο να αυξηθούν εκθετικά τα κρούσματα και να ασκήσετε επιπλέον πίεση στο σύστημα υγείας.
Προφανώς και οι διαδηλώσεις δεν είναι ο μόνος λόγος που έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Αλλά αναρωτιέμαι αν πραγματικά αυτό σήμερα από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη στάση» είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για την αστυνομική βία.
Επίθεση στην ίδια γραμμή και ακόμα παραπέρα εξαπέλυσε χθες κατά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Άδωνης Γεωργιάδης, ο οποίος έκανε λόγο για «σκόπιμη διάδοση κορονοϊού», ενώ τη σκυτάλη πήρε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος. Η Αριστοτελία Πελώνη κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «εγκαλεί την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, ενώ την ίδια ώρα υποσκάπτει τις άμυνες της κοινωνίας απέναντι σε αυτή. Υπονομεύει έτσι την έξοδο από αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση».
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: