Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Κέρδη με... ουρά από τα εμβόλια

Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson υπόσχονται από τώρα στους επενδυτές τους αυξήσεις στις τιμές των σκευασμάτων Covid-19 μετά την πανδημία ● Διαφημίζουν ήδη ως τεράστια εμπορική ευκαιρία τον μετασχηματισμό της νόσου σε ενδημική με συνεχείς μεταλλάξεις.
Αυξήσεις στις τιμές των εμβολίων του κορονοϊού στο άμεσο μέλλον και κέρδη με ακόμη μεγαλύτερη… ουρά υπόσχονται στους επενδυτές τους οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες. Σε συνέδρια του κλάδου και συζητήσεις με επενδυτές που πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο καιρό, οικονομικοί διευθυντές και άλλα στελέχη εταιρειών του κλάδου που παράγουν εμβόλια διαμηνύουν στους επενδυτές ότι τα περιθώρια κέρδους από τα εμβόλια θα αυξηθούν κάθετα μόλις λήξει η πανδημία.
Τα στελέχη των φαρμακευτικών εκτιμούν ότι ο ιός δεν θα εξαφανιστεί τελείως μετά το τέλος της πανδημίας, αλλά ότι θα μετασχηματιστεί, καταλήγοντας σε ενδημική νόσο, η οποία, με δεδομένες τις συνεχείς μεταλλάξεις του, θα καθιστά όλο και πιο αναγκαία τη λήψη συμπληρωματικών δόσεων εμβολίου σε τακτική βάση. Η εξέλιξη αυτή, όπως διαμηνύουν, αποτελεί τεράστια εμπορική ευκαιρία.
«Καθώς αλλάζει από πανδημία σε ενδημική νόσο, θεωρούμε ότι υπάρχει εδώ μια ευκαιρία για εμάς», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο οικονομικός διευθυντής της Pfizer Φρανκ Ντι Αμέλιο σε συνέδριο που οργάνωσε πριν από δύο εβδομάδες η βρετανική Barclays, προσθέτοντας ότι οι μελλοντικοί τακτικοί εμβολιασμοί αποτελούν σημαντική ευκαιρία για το εμβόλιο της εταιρείας τόσο από την πλευρά ζήτησης όσο και τιμολόγησης.
«Είναι σαφές ότι η τρέχουσα τιμολόγηση δεν εξαρτάται από αυτό που θα ονομάσω κανονικές συνθήκες της αγοράς, κανονικές δυνάμεις της αγοράς, αλλά περισσότερο από την κατάσταση της πανδημίας και τις ανάγκες των κυβερνήσεων να εξασφαλίσουν δόσεις εμβολίων. Μόλις τελειώσει η πανδημία θα υπάρξει σημαντική ευκαιρία για την Pfizer», διεμήνυσε ο Ντι Αμέλιο.
Τα εμβόλια Covid-19 κατατάσσονται ήδη μεταξύ των πιο προσοδοφόρων φαρμάκων όλων των εποχών. Οι εταιρείες αναμένουν κέρδη δισεκατομμυρίων φέτος από αυτά με ελάχιστο οικονομικό ρίσκο καθώς χρηματοδοτήθηκαν αδρά από τις κυβερνήσεις, τόσο μέσω των κεφαλαίων που τους χορηγήθηκαν για τη γρήγορη ανάπτυξη και την παραγωγή των εμβολίων όσο και με τις προπαραγγελίες δεκάδων δισεκατομμυρίων.
Παρουσιάζοντας οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου, η Pfizer προέβλεψε ότι μόνο φέτος το εμβόλιό της θα έχει πωλήσεις 15 δισ. δολαρίων και καθαρά κέρδη 4 δισ. δολαρίων. Η πρόβλεψη αυτή καθιστά, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες του κλάδου, το εμβόλιο της Pfizer ένα από τα πιο κερδοφόρα φάρμακα όλων των εποχών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω πρόβλεψη βασίζεται στις τιμές που συμφωνήθηκαν με τις κυβερνήσεις στη διάρκεια της πανδημίας και όχι αυτές που θα διαμορφώσει στο άμεσο μέλλον το «αόρατο χέρι» της αγοράς. Συγκριτικά, ένα άλλο εμβόλιο της Pfizer –που τιμολογείται «κανονικά» από τις «δυνάμεις της αγοράς» σήμερα– το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου Prevenar 13 τιμάται σήμερα στις ΗΠΑ στα… 200 δολάρια. Στη χώρα μας η τιμή του Prevenar 13 είναι 63 ευρώ (λιανική τιμή), ενώ άλλα ανάλογα εμβόλια κατά του πνευμονιόκοκκου έχουν χαμηλότερη τιμή, κοντά στα 10 ευρώ.
«Επιστροφή στην κανονικότητα» υποσχέθηκε όμως και ο πρόεδρος της Moderna, Stephen Hoge. Μιλώντας στο συνέδριο της Barclays Bank, διεμήνυσε και αυτός ότι «μετά την πανδημία και το πέρασμα σε εποχικές επιδημίες, θα υπάρξει πιο κανονική τιμολόγηση με βάση την αξία του εμβολίου».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Johnson&Johnson, Joseph Wolκ, ο οποίος, μιλώντας στο συνέδριο θεσμικών επενδυτών Raymond James στις αρχές Μαρτίου, τόνισε ότι «οι επενδυτές μπορούν να αναμένουν επαναπροσδιορισμό της τιμής του εμβολίου της J&J, πιο σύμφωνη με μια εμπορική ευκαιρία», όταν η πανδημία λάβει τέλος. Ο Wolk ισχυρίστηκε ότι το τέλος της πανδημίας είναι ένα ρευστό ζήτημα.
Μνημόνιο κατανόησης
Εκτίμησε ότι η πανδημία θα διαρκέσει αρκετό καιρό ακόμη, ενδεχομένως και όλο το τρέχον έτος και ότι η ανακοίνωση λήξης αυτής θα εξαρτηθεί από το ποσοστό του κόσμου που θα έχει εμβολιαστεί. Διεμήνυσε, ωστόσο, ότι δήλωση λήξης της πανδημίας δεν είναι κάτι που μπορεί να υπαγορευτεί στην εταιρεία του. Με άλλα λόγια, επαφίεται στην ίδια την Johnson&Johnson να κρίνει πότε η πανδημία έληξε και ήρθε η ώρα για αύξηση της τιμής του εμβολίου της.
Ανάλογη αντίληψη φέρεται να έχει και η AstraZeneca που έχει υποσχεθεί να μην έχει κέρδος από το εμβόλιό της στη διάρκεια της πανδημίας. Η υπόσχεση αυτή φαίνεται ότι έχει από καιρό καταλήξει στα σκουπίδια. Οι «Financial Times» αποκάλυψαν πέρυσι μνημόνιο κατανόησης που φέρει την υπόσχεση της μη κερδοφορίας να λήγει στα τέλη του επόμενου Ιουνίου, ενώ ανάλογες διαρροές από συμφωνίες της βρετανοσουηδικής φαρμακοβιομηχανίας με τοπικούς παραγωγούς του εμβολίου της υποδεικνύουν ότι διατηρεί το δικαίωμα να δηλώνει η ίδια το τέλος της πανδημίας για λόγους τιμολόγησης.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που επίσημα κηρύσσει την έναρξη και το τέλος μιας πανδημίας στον πλανήτη, έχει δηλαδή διακοσμητικό μόνο ρόλο στις δουλειές των big pharma.

Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: