Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Απέφυγε να δεσμευθεί για τον κατώτατο μισθό ο Χατζηδάκης

Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση που κατηγόρησε τον υπουργό πως αρνήθηκε να ορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία, τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Οδηγία αποτελεί «κόλαφο» για το σχέδιο Πισσαρίδη.
Μπορεί να υπάρχει πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση ενός επαρκούς κατώτερου μισθού στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο η κυβέρνηση επιλέγει να αναβάλει συνεχώς τη συζήτηση του θέματος αυτού.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, κατά την κοινή ενημέρωση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, απέφυγε να προβεί σε συγκεκριμένη δέσμευση, αναφέροντας γενικόλογα πως στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία για τον επανακαθορισμό του κατώτατου μισθού. Μάλιστα, επικαλέστηκε την πανδημία για να δικαιολογήσει την πολύμηνη καθυστέρηση της κυβέρνησης στο θέμα αυτό.
«Τώρα που, λόγω των εμβολιασμών, φαίνεται ένα φως στο τούνελ της κρίσης, η κυβέρνηση αποφάσισε να μη δώσει νέα παράταση, αλλά να ξεκινήσει η διαδικασία με βάση τις προβλέψεις του νόμου του 2013 που ψήφισε η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ και διατήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης. Θα γίνει όπως προβλέπεται από το νόμο διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, θα ληφθούν υπόψιν οι απόψεις της ΤτΕ και του ΚΕΠΕ καθώς και τα όσα έχουν μεσολαβήσει την τελευταία διετία. Η διαδικασία θα ξεκινήσει άμεσα και μέχρι το καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί», ανέφερε ο χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Σφοδρές οι αντιδράσεις
Από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου κατηγόρησε τον υπουργό πως αρνήθηκε να ορίσει ημερομηνία για την αύξηση του κατώτατου μισθού και απέρριψε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να φτάσει στα 750 ευρώ με νομοθετική ρύθμιση.
«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ η οποία το 2021 έχει χαμηλότερο κατώτατο μισθό σε σχέση με το 2011. Ο ΣΥΡΙΖΑ τον αύξησε από 586 ευρώ στα 650 ευρώ και επέμενε ότι έπρεπε να φτάσει στα 750 με νομοθετική ρύθμιση. Για αυτό καταθέσαμε νομοθετική πρόταση να επιστρέψει ο κατώτατος μισθός στα 750 ευρώ», είπε χαρακτηριστικά η κ. Φωτίου και πρόσθεσε πως η Ν.Δ. αναβάλει εδώ και δύο χρόνια την αύξηση του κατώτατου μισθού και ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η χειρότερη θέση σε ποσοστά φτώχειας εργαζομένων.
Εξάλλου, η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Οδηγία για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ε.Ε. αποτελεί «κόλαφο» για το σχέδιο Πισσαρίδη, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. βρίσκεται σε αμηχανία.
«Ο κ. Χατζηδάκης, στην ομιλία του, είχε εμφανή αμηχανία για ένα θέμα, το οποίο εκθέτει την κυβέρνηση της ΝΔ σε σχέση με τη συνολική προσέγγιση που έχει η Ευρώπη και τις διαφορετικές πολιτικές της κυβέρνησης της Ν.Δ.», είπε μεταξύ άλλων η κ. Ξενογιαννακοπούλου και πρόσθεσε ότι η έκθεση Πισσαρίδη αναφέρει ότι ο κατώτατος μισθός δεν πρέπει να είναι υψηλός, αλλά χαμηλός, ενώ υποστηρίζει πως δεν πρέπει να υπάρχει καμία συζήτηση για συλλογικές διαπραγματεύσεις, ούτε καν νομοθετική ρύθμιση, αλλά να προσδιορίζεται ο κατώτατος μισθός από ομάδα εμπειρογνωμόνων, στην οποία δεν πρέπει να συμμετέχουν φορείς που εκφράζουν οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα.
Υπενθύμισε επίσης ότι η Ν.Δ. είχε δεσμευτεί προεκλογικά για περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού, τον οποίο ωστόσο έχει παγώσει και μεταθέτει την οποιαδήποτε συζήτηση στο μέλλον. 
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: