Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Ακαταδίωκτο για λοιμωξιολόγους και κυβερνητικά στελέχη: «Δεν ευθύνονται, δεν διώκονται, δεν εξετάζονται»!

Το ακαταδίωκτο θα έχουν τα μέλη τριών επιτροπών που πρωταγωνιστούν στην λήψη αποφάσεων της κυβέρνησης για τον κορονοϊό, το lockdown και τους εμβολιασμούς, σύμφωνα με την εκπρόθεσμη τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που αυτές τις μέρες συζητείται στη Βουλή.
Σύμφωνα με το κείμενο της τροπολογίας τα μέλη τους «δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο λειτουργίας» των επιτροπών.
Πρόκειται για τα μέλη των εξής επιτροπών:
  • Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19
  • Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες
  • Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών
Όπως ορίζει και νομοθετεί η κυβέρνηση δεν θα υπάρχει πια ούτε η δυνατότητα στις Αρχές να εξετάζουν τα μέλη των επιτροπών για τα όσα έπραξαν στα καθήκοντά τους.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η εν λόγω τροπολογία δεν προστατεύει μόνο τους επιστήμονες, αλλά και γενικούς γραμματείς υπουργείων, που συμμετέχουν στη δοτή Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19.
ΣΥΡΙΖΑ: «Η αιφνιδιαστική τροπολογία εξηγεί γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά»
Η αιφνιδιαστική τροπολογία «εξηγεί για ποιον λόγο εδώ και ένα χρόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, με την αξιωματική αντιπολίτευση να αιτείται την άμεση απόσυρση της διάταξης και την άμεση δημοσίευση των πρακτικών από όλες τις συνεδριάσεις της επιτροπής, ώστε να γνωστοποιηθεί «για ποιες παρεμβάσεις υπουργών του κ. Μητσοτάκη ζητείται άμεσα η ασυλία».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
Η αιφνιδιαστική τροπολογία δέκα υπουργών της κυβέρνησης που εξασφαλίζει ότι μέλη της Επιτροπής λοιμωξιολόγων όχι μόνο δεν μπορούν να διωχθούν δικαστικά αλλά ούτε καν να κληθούν να καταθέσουν στις δικαστικές Αρχές για τη διαχείριση της πανδημίας, μην τυχόν και αποκαλυφθούν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης, εξηγεί για ποιον λόγο εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων.
Επιβεβαιώνει δε την κριτική μας πως ο κ. Μητσοτάκης αγνοεί τις εισηγήσεις τους και τα επιδημιολογικά δεδομένα και φέρνει τους επιστήμονες προ τετελεσμένων και προειλημμένων πολιτικών αποφάσεων.
Η διάταξη αυτή προσβάλλει το κύρος της επιτροπής στη κοινή γνώμη και δίνει στρεβλή εντύπωση για τα μέλη της.
Σε κάθε περίπτωση άλλωστε, ο ρόλος της Επιτροπής είναι γνωμοδοτικός, συνεπώς οι όποιες ευθύνες για τα εγκληματικά λάθη που έχουν οδηγήσει στο 6μηνο αποτυχημένο λοκντάουν, στην κατάρρευση του ΕΣΥ και της οικονομίας, είναι αποκλειστικά του κ. Μητσοτάκη και των υπουργών του.
Αναμένουμε την άμεση απόσυρση της αντισυνταγματικής αυτής διάταξης και την άμεση δημοσίευση των πρακτικών από όλες τις συνεδριάσεις της Επιτροπής ώστε να κατανοήσουμε για ποιες παρεμβάσεις υπουργών του κ. Μητσοτάκη ζητείται σήμερα η ασυλία.
 
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: