Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Πόσο κοστίζει το εμβόλιο της Pfizer; Ποιες οι ευθύνες της εταιρείας για τυχόν παρενέργειες;

Στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες της πρώτης συμφωνίας που σύναψε η Κομισιόν με τις Pfizer-BioNTech για το εμβόλιο κατά της COVID-19, στην οποία περιγράφονται ρητά και οι ευθύνες που αναλογούν στην εταιρεία στην περίπτωση που το εμβόλιο προκαλέσει ζημιά.
Η La Vanguardia αναφέρει ότι έχει στην κατοχή της ολοκληρωμένο το συμβόλαιο που υπέγραψε στις 20 Νοεμβρίου του περασμένου έτους, η επίτροπος Στέλλα Κυριακίδη για λογαριασμό της Κομισιόν και η πρόεδρος του εμβολιαστικού προγράμματος της πολυεθνικής Nanette Cocero. Την περίοδο εκείνη το εμβόλιο της Pfizer δεν είχε ακόμα εγκριθεί.
Σύμφωνα με τα έγγραφα η Ε.Ε. πληρώνει 15,5 ευρώ τη δόση του εμβολίου με την τιμή να είναι υψηλότερη από εκείνη που διαρρεύσει αρχικά, δηλαδή 12 ευρώ η δόση και είναι η δεύτερη πιο ακριβή, μετά το εμβόλιο της Moderna ( 18 ευρώ). Ωστόσο το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί περιλαμβάνει κι άλλες δαπάνες.
Οι πρώτες 100 εκατ. δόσεις είχαν τιμή 17,50 η δόση, ενώ οι υπόλοιπες- από τα 100 εκατ. έως τα 200 εκατ.- η τιμή έπεφτε στα 13,5 ευρώ Αυτό σημαίνει ότι οι πρώτες 200 εκατ. δόσεις στοιχίζουν 15,5 ευρώ, συν οι φόροι.
Εάν η Κομισιόν προχωρούσε στην παραγγελία άλλων 100 εκατ. δόσεων μετά την έγκριση του φαρμάκου από τον ΕΜΑ (στις 21 Δεκεμβρίου) η τιμή των 15,50 ευρώ ανά δόση θα παρέμενε ίδια. Εάν όχι, τότε η τιμή θα αυξανόταν στα 17,5 ευρώ. Ισως γι αυτό μια εβδομάδα μετά την έγκριση του εμβολίου, οι Βρυξέλλες παρήγγειλαν την αγορά άλλων 100 εκατ. δόσεων, έτσι ώστε η τιμή να παραμείνει στα 15,50 ευρώ.
Το έγγραφο που διέρρευσε δείχνει ακόμη πως η ΕΕ πλήρωσε προκαταβολικά στις Pfizer και BioNTech 700 εκατομμύρια ευρώ τον Δεκέμβριο ώστε να εξασφαλίσει τα πρώτα 200 εκατομμύρια δόσεις.
Το υπογεγραμμένο συμβόλαιο αναφέρει και τις ευθύνες που αναλογούν στην εταιρεία στην περίπτωση που το εμβόλιο προκαλέσει ζημιά σε τρίτα μέρη. Και το κείμενο κάνει σαφές ότι όλη η ευθύνη βαρύνει την Κομισιόν και τις χώρες-μέλη. Η εταιρία είναι υπεύθυνη μόνο για οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί στην παρασκευή του εμβολίου, αλλά μετά την παράδοση στις χώρες μέλη, δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη ούτε η ίδια, ούτε τα στελέχη της, ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε οι συνεργαζόμενες με αυτήν επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στο κείμενο για πιθανές αποζημιώσεις σε περιπτώσεις σοβαρών παρενεργειών, ούτε καταγράφονται παρενέργειες στη τεχνική περιγραφή του φαρμάκου.
Το συμβόλαιο - που αναφέρει λεπτομερώς και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των εμβολίων, αλλά και το ενδεχόμενο πώλησης δόσεων από ευρωπαϊκή χώρα σε τρίτη χώρα- έχει διάρκεια δυο ετών. Στη συνέχεια οι Βρυξέλλες υπέγραψαν και δεύτερη συμφωνία για την παράδοση άλλων 300 εκατ. δόσεων φέτος (πάλι στην ίδια λογική των 200 εκατ. + δικαίωμα αγοράς 100 εκατ.) και τώρα διαπραγματεύονται κι ένα τρίτο συμβόλαιο για 1,8 δισ. δόσεις (τα 900 εκατ. optional) για το 2022 και 2023. Δεν είναι γνωστές οι λεπτομέρειες αυτής της διαπραγμάτευσης, ωστόσο όπως είπε προ ημερών ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ «η Pfizer κόστιζε αρχικά 12,5 ευρώ. Μετά 15,5 ευρώ. Και τώρα η Κομισιόν υπογράφει συμβόλαια για 19,5 ευρώ η δόση»..
Η ΕΕ διαπραγματεύεται τώρα ένα τρίτο συμβόλαιο για συνολικά 1,8 δισ. δόσεις με τις δύο εταιρίες έναντι 19,5 ευρώ τη δόση, το οποίο θα έχει αυστηρότερους όρους παράδοσης και δικαίωμα προαίρεσης της ΕΕ να παραγγείλει ενισχυμένα εμβόλια που θα καλύπτουν παραλλαγμένα στελέχη του ιού.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: