Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

Σχεδόν 700 τμήματα και σχολεία κλειστά λόγω κρουσμάτων - Στις 10 μέρες η καραντίνα

Σε σχεδόν 700 ανέρχονται πλέον τα σχολεία που έχουν κλείσει ή έχουν κλειστά τμήματα, λόγω κρουσμάτων κορονοϊού, αναδεικνύοντας με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο, ότι τα self tests από μόνα τους δεν επαρκούν, αλλά και την αναγκαιότητα των αιτημάτων γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών για συνεχείς ελέγχους με ευθύνη του ΕΟΔΥ, κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των εκπαιδευτικών, μέτρα υγιεινής, αραίωση των τμημάτων με προσλήψεις εκπαιδευτικών κ.ο.κ.
Σύμφωνα με την σχετική ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, μέχρι το απόγευμα της Τρίτης 18 Μάη, έχουν κλείσει 698 σχολεία ή τμήματα σε όλη τη χώρα, με χτες μόνο να κλείνουν 200 σχολεία ή τμήματα.
Και όλα αυτά την ώρα που το υπουργείο Παιδείας, έχει περιορίσει τα self tests για την εκπαιδευτική κοινότητα από δύο εβδομαδιαίως σε ένα, σε μια προκλητική υποχώρηση ακόμα και στο στοιχειώδες μέτρο της αυτοδιάγνωσης, το οποίο κατά τ' άλλα κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας είχαν πλασάρει το προηγούμενο διάστημα ως το «απόλυτο» μέτρο εξασφάλισης της μέγιστης δυνατής προστασίας, μιλώντας για εκατοντάδες δυνητικά κρούσματα που ανιχνεύτηκαν, επικαλούμενοι την εμπειρία άλλων χωρών, και βασικά αξιοποιώντας το ως άλλοθι ώστε να μην πάρει τα αναγκαία μέτρα προστασίας.
Στις 10 από 14 μέρες η καραντίνα
Παράλληλα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ορίζεται οι μαθητές και οι μαθήτριες που είχαν εργαστηριακά επιβεβαιωμένο περιστατικό κορονοϊού, θα επιστρέφουν στις τάξεις τους στις 10 μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Το ίδιο ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς, το διοικητικό και λοιπό προσωπικό των σχολείων.
Για την ασφαλή επιστροφή υπολογίζονται τουλάχιστον τρία εικοσιτετράωρα από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών, και την απουσία των άλλων συμπτωμάτων, που μπορεί να επιμηκύνουν το δεκαήμερο. Σε κάθε περίπτωση, για ασθενείς με πολύ σοβαρή νόσο ή ανοσοκαταστολή το απαιτούμενο διάστημα μπορεί να είναι 20 μερών, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα γιατρού.
Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι όσοι αποτελούν στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο μετά από 10 μέρες από την τελευταία επαφή με το κρούσμα, εφόσον δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα και υπό την προϋπόθεση διενέργειας εντός 24 ωρών πριν από την προβλεπόμενη ημέρα επιστροφής, τεστ αυτοδιαγνωστικού ελέγχου με αρνητικό αποτέλεσμα.
Συγκεκριμένα ορίζεται ότι:
  • Η ημέρα της τελευταίας επαφής με το κρούσμα θεωρείται ημέρα μηδέν (0)
  • Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος θα πρέπει να πραγματοποιηθεί τη δέκατη ημέρα
  • Για την επιστροφή στη σχολική μονάδα την 11η ημέρα θα πρέπει το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε τη δέκατη ημέρα, να είναι αρνητικό.
Πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: