Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Οι οπαδοί ξανάρχονται

Σιγά σιγά τα γήπεδα στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ανοίγουν ξανά για να υποδεχτούν θεατές αυτήν την εβδομάδα. Με αριθμητικούς περιορισμούς και υγειονομικές προϋποθέσεις...
Αγγλία: Σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, το Ηνωμένο Βασίλειο μπαίνει στη φάση 3 της σταδιακής εξόδου από το λοκντάουν τη Δευτέρα 17 Μαΐου. Αυτή είναι η ημερομηνία και της επίσημης επιστροφής του κόσμου στα γήπεδα, μια μέρα που περίμενε εναγωνίως η Πρέμιερ Λιγκ. Εδώ και καιρό μάλιστα έχει προσαρμόσει έτσι το πρόγραμμα των δύο τελευταίων αγωνιστικών, ώστε να εξασφαλίσει ότι καθεμία από τις 20 ομάδες θα έχει ένα ματς στο γήπεδό της προτού ολοκληρωθεί η σεζόν.
Δεν θα επιτρέπονται πάντως οπαδοί των φιλοξενούμενων ομάδων. Και αυτός δεν είναι ο μοναδικός περιορισμός. Η επιτρεπτή προσέλευση θα είναι έως 25% της χωρητικότητας του γηπέδου - και σε κάθε περίπτωση, όχι μεγαλύτερη των 10.000 θεατών.
Αναφερθήκαμε νωρίτερα στην «επίσημη επιστροφή» των φιλάθλων. Και αυτό, επειδή η κυβέρνηση είχε επιτρέψει πιλοτικά την είσοδο 8.000 θεατών στο «Ουέμπλεϊ» για τον τελικό του Λιγκ Καπ μεταξύ της Μάντσεστερ Σίτι και της Τότεναμ τον περασμένο μήνα. Κατά τον ίδιο τρόπο, θα είναι 21.000 θεατές παρόντες στο ίδιο γήπεδο για τον αποψινό τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας μεταξύ της Τσέλσι και της Λέστερ - δύο μέρες πριν από την επίσημη έναρξη της φάσης 3.
Ισπανία: Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ έδωσε το ok την περασμένη Τετάρτη για τη μερική επιστροφή των φιλάθλων στις εξέδρες στα γήπεδα της Πριμέρα και της Σεγούντα Ντιβισιόν, όπως και της μπασκετικής ACB. Το μέτρο θα εφαρμοστεί στις δύο τελευταίες αγωνιστικές των δύο επαγγελματικών ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων (16 και 23 Μαΐου), όπως και στις δύο τελευταίες του μπάσκετ και τα πλέι οφ για τον τίτλο. Οι Ισπανοί φίλαθλοι ανυπομονούν, καθώς η τελευταία φορά που πάτησαν το πόδι τους σε γήπεδο ήταν το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Μαρτίου 2020.
Υπάρχουν βέβαια συγκεκριμένοι όροι. Το εν λόγω μέτρο εφαρμόζεται μόνο στις περιοχές που βρίσκονται στη φάση 1, δηλαδή μη συναγερμού λόγω πανδημίας. Το πιο σημαντικό κριτήριο θα είναι αν η περιοχή εμφανίζει τις τελευταίες 14 ημέρες λιγότερα από 50 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Σε αυτή τη φάση βρίσκονται τώρα μόνο η επαρχία της Βαλένθια, η Γαλικία και οι Βαλεαρίδες.
Υπάρχουν και αριθμητικοί όροι. Στο ποδόσφαιρο επιτρέπεται να γεμίσει ένα γήπεδο έως το 30% της χωρητικότητάς του, αρκεί αυτό να μην ξεπερνάει τα 5.000 άτομα. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας FFP2 και η τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου στις εξέδρες, επιτρέπεται μόνο η κατανάλωση νερού, απαγορεύονται το κάπνισμα και το φαγητό, ενώ η προσέλευση θα γίνεται σταδιακά.
Ολα αυτά βέβαια αφορούν τα επαγγελματικά αθλήματα. Στον ερασιτεχνικό αθλητισμό της Ισπανίας, οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται κεντρικά αλλά από τις κατά τόπους κυβερνήσεις των επαρχιών. Και έτσι υπήρχαν φίλαθλοι στις εξέδρες αγώνων του Κόπα δελ Ρέι όπου η γηπεδούχος ήταν ομάδα 3ης (ή χαμηλότερης) κατηγορίας, σε αγώνες χάντμπολ ή στο ποδόσφαιρο γυναικών...
Γαλλία: Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ξεκαθάρισε προ ημερών τις λεπτομέρειες για το σταδιακό άνοιγμα των αθλητικών εγκαταστάσεων όλων των σπορ στους θεατές.
Στα ανοιχτά γήπεδα, από τις 19 Μαΐου θα επιτρέπεται η είσοδος του 35% (με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα). Το πλαφόν αυτό θα αυξηθεί σε 65% (και ανώτατο όριο τα 5.000 άτομα) από τις 9 Ιουνίου, όταν παράλληλα θα απαιτείται και το αποκαλούμενο «διαβατήριο υγείας» (πιστοποιητικό ολοκληρωμένου εμβολιασμού ή πιστοποιητικό πλήρους αποθεραπείας από τον κορονοϊό για όσους νόσησαν ή αρνητικό μοριακό τεστ των τελευταίων 48 ωρών). Αυτό το «διαβατήριο» θα απαιτείται και από τις 30 Ιουνίου και μετά, όταν επιτραπεί πια η προσέλευση στο 100%.
Τα παραπάνω μέτρα θα αρχίσουν να ισχύουν από τον τελικό του Κυπέλλου Γαλλίας μεταξύ της Παρί Σεν-Ζερμέν και της Μονακό την Τετάρτη 19 Μαΐου και αφορούν επίσης την τελευταία αγωνιστική της Λιγκ 1, το Ρολάν Γκαρός (24 Μαΐου-13 Ιουνίου), το γκραν πρι της Formula 1 (25-27 Ιουνίου) και το πρωτάθλημα του ράγκμπι.
Το «διαβατήριο υγείας» δεν θα είναι απαιτητό από τους θεατές του ποδηλατικού Γύρου της Γαλλίας (ξεκινάει στις 26 Ιουνίου) που κατακλύζουν τους δρόμους της χώρας. Κάτι τέτοιο άλλωστε θα ήταν αδύνατο...
Ιταλία: Η 19η Μαΐου είναι η ημέρα-μηδέν για το ιταλικό ποδόσφαιρο μετά την πανδημία. Διεξάγεται στο «Μαπέι» της Ρέτζιο Εμίλια ο τελικός του Κόπα Ιτάλια μεταξύ της Γιουβέντους και της Αταλάντα, που έχει επιλεγεί ως ο πρώτος αγώνας στον οποίο θα επιτραπεί η μερική επιστροφή των οπαδών στις εξέδρες. Η ιταλική κυβέρνηση αναθάρρησε από το διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό των εμβολιασμών και το μειούμενο ποσοστό των κρουσμάτων, οπότε έδωσε το «πράσινο φως», συνοδευόμενο όμως από συγκεκριμένο πρωτόκολλο.
Για να παρακολουθήσει κάποιος τον τελικό του Κυπέλλου, πρέπει να κάνει αίτηση σε μια συγκεκριμένη εφαρμογή στο διαδίκτυο, παρουσιάζοντας πιστοποιητικό ολοκληρωμένου εμβολιασμού ή πιστοποιητικό πλήρους αποθεραπείας από τον κορονοϊό αν είχε νοσήσει ή αρνητικό μοριακό τεστ των τελευταίων 48 ωρών. Μόνο υπό τις προϋποθέσεις αυτές θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να προμηθευτούν εισιτήριο. Οι ποδοσφαιρικές αρχές της Ιταλίας περιμένουν 4.300 θεατές σε αυτήν την «πρόβα τζενεράλε και χρυσή ευκαιρία», όπως τη χαρακτήρισαν, «για να επιστρέψει ο κόσμος στα γήπεδα και στην κανονικότητα».
Γερμανία: Από τον Νοέμβριο του 2020, όταν και ελήφθη απόφαση για απόλυτο λοκντάουν σε όλα τα ομόσπονδα κρατίδια από την κεντρική κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ, δεν έχει πατήσει άνθρωπος στα γήπεδα της Μπουντεσλίγκα. Νωρίτερα, επιτρεπόταν η μερική προσέλευση οπαδών σε μερικά γήπεδα για ελάχιστους αγώνες. Οι πόρτες άνοιγαν και έκλειναν ξανά ανάλογα με την πορεία της πανδημίας στην περιοχή. Μόνο δύο γήπεδα δεν έχουν ανοίξει καθόλου από τον Μάρτιο του 2020, όταν ξέσπασε η πανδημία: αυτό της πρωταθλήτριας Μπάγερν Μονάχου και της ήδη υποβιβασμένης Σάλκε.
Ο εκτελεστικός διευθυντής της Μπάγερν, Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε, δήλωσε πρόσφατα ότι ο σύλλογός του θα ήθελε να διοργανώσει μια γιορτή στην τελευταία αγωνιστική για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και να έχει ο κόσμος τη δυνατότητα να αποχαιρετήσει όπως τους αξίζει τους Χάνζι Φλικ, Ζερόμ Μπόατενγκ, Νταβίντ Αλάμπα και Χάβι Μαρτίνεθ που φεύγουν.
Η γερμανική κυβέρνηση έχει νομοθετήσει ότι δεν επιτρέπεται η παρουσία κόσμου σε θεάματα (αθλητικά και μη) αν στην περιοχή ο δείκτης κρουσμάτων δεν είναι χαμηλότερος των 35 ανά 100.000 κατοίκους σε διάστημα τουλάχιστον μίας εβδομάδας. Ο δείκτης στο Μόναχο όμως κυμαίνεται στο 92,3 ανά 100.000 και έχει ήδη ματαιωθεί έως και το Οktoberfest του επόμενου φθινοπώρου. Οπότε δύσκολα θα γίνει το χατίρι του Ρουμενίγκε...
 
Βασιλική Παπαντωνοπούλου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: