Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προωθεί την απελευθέρωση της πατέντας για τα εμβόλια και... απόδοση της πρότασης πάλι στον Μητσοτάκη από το Πρώτο Θέμα!

Η Κάθριν Τάι, υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει τρόπους για την απελευθέρωση της πατέντας των εμβολίων. «Αυτοί οι εξαιρετικά κρίσιμοι καιροί απαιτούν δραστικά μέτρα» δήλωσε σχετικά σε μια κίνηση που αναμένεται να πυροδοτήσει εξελίξεις.
Σημειώνεται πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου εξετάζει μεθόδους ώστε να αλλάξει προσωρινά η εμπορική νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας, που δίνει σε συγκεκριμένες φαρμακοβιομηχανίες το μονοπώλιο ως προς τον έλεγχο της παραγωγής εμβολίων.
Η κυβέρνηση του Μπάιντεν αναμένεται να λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, αν και η Τάι, σύμφωνα με το Bloomberg, αναγνώρισε πως οι συνομιλίες δεν θα είναι εύκολες, καθώς πρόκειται για περίπλοκο ζήτημα. 
Το Πρώτο Θέμα αποδίδει την πρόταση για την άρση της πατέντας εμβολίων στον Μητσοτάκη!
Μοιάζει για τρολ-ανάρτηση στο διαδίκτυο αλλά δεν είναι: μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης Μπαίντεν, με την οποία οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της απελευθέρωσης της πατέντας των εμβολίων, η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» απέδωσε την πρωτοβουλία στον ..Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην πραγματικότητα, ο πρωθυπουργός είχε χλευάσει τον Αλ. Τσίπρα όταν τον Ιανουάριο είχε διατυπώσει την πρόταση στη Βουλή.
Συγκεκριμένα το Πρώτο Θέμα έγραψε: « Σε μια σημαντική κίνηση, στο πλαίσιο της μάχης γα τον περιορισμό της πανδημίας, προχώρησε η κυβέρνηση Mπάιντεν, υποστηρίζοντας την πρόταση που είχε θέσει πριν από καιρό επί τάπητος ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την απελευθέρωση της πατέντας εμβολίων».
Στη συζήτηση στη Βουλή, o κ. Μητσοτάκης είχε σχολιάσει ειρωνικά: «Πάλι καλά κ. Τσίπρα που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Astrazeneca και η Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο. Αυτά είναι αστεία επιχειρήματα και πυροτεχνήματα. Είτε δηλώνουν άγνοια για τα διεθνή δεδομένα, είτε αφέλεια, είτε σκόπιμη παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Κάποιοι μετά τα λεφτόδενδρα ανακάλυψαν και τα εμβολιόδενδρα». 
 
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: