Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Δεν «φταίει ο Θεός που μας μισεί» για τις πλημμύρες! – Έκθετη η κυβέρνηση μετά την τοποθέτηση Λέκκα

Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθ. Λέκκας, αποκαλύπτει ότι είχαν προσδιοριστεί «με κάθε δυνατή ακρίβεια» οι καμμένες περιοχές που χρειαζόταν παρεμβάσεις, ώστε να αποφευχθούν οι πλημμύρες.
Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, αποκαλύπτει πως είχαν προσδιορίσει «με κάθε δυνατή ακρίβεια», όλες τις περιοχές στις οποίες έπρεπε να γίνει παρέμβαση στις καμμένες περιοχές ώστε να αποφευχθούν οι πλημμύρες. Παρ’ όλα αυτά, όπως αναφέρει προτιμήθηκαν «ολιστικές παρεμβάσεις που δεν βοηθούν αυτή τη στιγμή που τρέχουμε να προλάβουμε».
Τα στοιχεία της τοποθέτησης… παίρνουν την ευθύνη από τον Θεό (!) και την επιστρέφουν στους ανθρώπους! Υπενθυμίζουμε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου σε μια απίθανη και προκλητική τοποθέτηση έριξε το φταίξιμο στον Θεό: «Με τον Θεό δεν μπορεί να τα βάλει κανείς»! Τελικά, δεν «φταίει ο Θεός που μας μισεί» όπως έγραφε σαρκαστικά ο Βάρναλης στους «Μοιραίους» του.
Μιλώντας στον ANT1 (βίντεο παρακάτω) ο Ευθύμιος Λέκκας, υποστήριξε ότι ο ΟΑΣΠ είχε καταρτίσει ένα χάρτη μεγάλης πιθανότητας εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων σε όλες τις περιοχές, που υπήρξαν φωτιές, ο οποίος συμπεριλήφθηκε στην επιστημονική έκδοση του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Συγκριτικά αναφέρθηκε σε αντίστοιχα φαινόμενα που αντιμετώπησε την ίδια περίοδο η Κύπρος, όπου μέσα σε 2 μήνες σε μια αντίστοιχη περιοχή έγιναν στοχευμένα έργα. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι 2 μήνες μετά τις μεγάλες πυρκαγιές στην Κύπρο, όπου ο ίδιος ήταν ένας από τους σχεδιαστές των έργων, έχουν ολοκληρωθεί 64 φράγματα σε στοχευμένα σημεία και με κατάλληλες τεχνικές προδιαγραφές.
Σύμφωνα με τον χάρτη, όπως σημείωσε, υπάρχουν 10 περιοχές της χώρας, που θα αντιμετωπίσουν πλημμύρες αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα έργα. Σε ότι αφορά την Εύβοια, οι περιοχές αυτές είναι η Ιστιαία, η Αγία Άννα, η Λίμνη και η Βορειοανατολική Περιοχή. Στην Αττική αφορά τα Μέγαρα, τις Αχαρνές, το Θριάσειο Πεδίο και το Σχίνο. Στην Πελοπόννησο οι περιοχές που κινδυνεύουν είναι ο Πύργος και η Αρχαία Ολυμπία.
Ο χειμώνας, συμπλήρωσε, είναι μπροστά. Όπως ανέφερε έχουμε ακόμα χρόνο για τις κατάλληλες παρεμβάσεις και το Πανεπιστήμιο Αθηνών δύναται να συμβάλλει με τη τεχνογνωσία του. Επίσης, χαρακτήρισε ολέθριο σφάλμα να περιοριστούμε στην ολιστική προσέγγιση με την κατασκευή φραγμάτων και κορμοδεμάτων, αναφερόμενος στο παράδειγμα τις Κινέτας όπου τα παραπάνω έργα συνέβαλλαν αρνητικά στις πλημμύρες, με τα κορμοδέματα να φράζουν γέφυρες και αγωγούς αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η περιοχή.
Περιττό να πούμε πόσο γελοίες ακούγονται, μετά απ’ όλα αυτά, οι δηλώσεις Πέτσα, ο οποίος… κάλεσε «Να μην συνδέονται οι πλημμύρες με τα καμένα»!
 
Πηγή: imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: