Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021

Με το ζόρι τηλεκπαίδευση

Το υπουργείο επιβάλει ετσιθελικά την τηλεκπαίδευση φροντίζοντας παράλληλα να τιμωρήσει με τιμωρίες όσους σηκώνουν κεφάλι, όσους δηλαδή συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις, όπως είναι οι καταλήψεις σχολείων ακόμη και αν τα αιτήματά τους είναι καθόλα δίκαια και υποστηρίζονται από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Με έγγραφό του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης (30-09-2021 Αρ. Πρωτ. 123458/ΓΔ4), γνωστοποίησε χθες, ή μάλλον υπενθύμισε, ότι βάσει υπουργικής απόφασης με θέμα: «Παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2021-2022», ορίζεται ότι: «Οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπου τόσο οι μαθητές/τριες όσο και οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία. Σημειώνεται ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι υποχρεωτική τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους/τις μαθητές/τριες».
Με αυτόν τον τρόπο, το υπουργείο επιβάλει ετσιθελικά την τηλεκπαίδευση φροντίζοντας παράλληλα να τιμωρήσει με τιμωρίες όσους σηκώνουν κεφάλι, όσους δηλαδή συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις, όπως είναι οι καταλήψεις σχολείων ακόμη και αν τα αιτήματά τους είναι καθόλα δίκαια και υποστηρίζονται από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το 13ο Γενικό Λύκειο Αθηνών, στο Παγκράτι, το οποίο τελεί υπό κατάληψη από την περασμένη Τετάρτη, με τους γονείς να καταγγέλλουν ότι η διεύθυνση του σχολείου να στέλνει e-mails στους γονείς προειδοποιώντας τους ότι σε περίπτωση που συνεχιστεί η κατάληψη θα γίνει τηλεκπαίδευση, πράγμα το οποίο και συνέβη.
Τα παραπάνω, βεβαίως, δεν αποτελούν έκπληξη αφού, σε δηλώσεις της η Νίκη Κεραμέως αλλά και σε ανάλογες ανακοινώσεις του υπουργείου του οποίου προΐσταται απειλεί με μαθήματα τα Σάββατα, σε αργίες και περικοπή σχολικών περιπάτων προκειμένου να αναπληρωθούν οι ώρες διδασκαλίας.
Την ίδια στιγμή, υποχρεώνει τους εκπαιδευτικούς να υλοποιήσουν «εξ αποστάσεως» παρά το γεγονός ότι η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) έχει καταγγείλει την τηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία, καλώντας τους εκπαιδευτικούς να μην επιτρέψουν να υλοποιηθούν οι «απαράδεκτες, αντιδημοκρατικές και ανάλγητες αυτές ενέργειες του υπουργείου Παιδείας».
Να θυμίσουμε ωστόσο και κάτι ακόμη.
Σύμφωνα με τον ν. 4807 (ΦΕΚ Α' 96/11-06-2021) και το Άρθρο 12 ορίζεται ότι: «Η υπηρεσία του φορέα που είναι αρμόδια για την παροχή εξοπλισμού και την πληροφοριακή υποστήριξη, προμηθεύει τον υπάλληλο με τον απαραίτητο και κατάλληλο για την αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων του μέσω τηλεργασίας, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και τεχνολογική συσκευή (εφεξής «Σταθμός Τηλεργασίας») και παρέχει υποστήριξη για την εγκατάστασή του, εφόσον τούτο είναι επιθυμητό από τον υπάλληλο. Εφόσον, ο φορέας δεν έχει τη δυνατότητα να παράσχει Σταθμό Τηλεργασίας, ο υπάλληλος δύναται, εφόσον το επιθυμεί, να κάνει χρήση του προσωπικού του τεχνολογικού εξοπλισμού».
Επομένως, το υπουργείο Παιδείας, ως εργοδότης των εκπαιδευτικών τους οποίους υποχρεώνει να κάνουν τηλεκπαίδευση, οφείλει να παρέχει τον κατάλληλο εξοπλισμό στους υπαλλήλους του, δηλαδή τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ούτε απαραίτητο είναι ότι έχουν στο σπίτι τους ηλεκτρονικά μέσα παροχής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ούτε βέβαια υποχρεούνται να τα έχουν.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: