Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2021

Η μετάλλαξη "όμικρον" συμπεριφέρεται σαν επιθετικός που νικάει τις αντίπαλες άμυνες

Τι κάνει τη μετάλλαξη 'όμικρον' σούπερ μεταδοτική, πόσο μας καλύπτουν τα εμβόλια, ποιο είναι το ποσοστό σοβαρής νόσησης και τι πρέπει να κάνουμε στις γιορτές για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Bonus: γιατί η τρίτη δόση του Moderna είναι μισή.
Καμία μετάλλαξη δεν κρατάει για πάντα και καμία δεν βελτιώνεται επ' αόριστον. Το θέμα είναι ότι η 'όμικρον' έφτασε παντού στον πλανήτη, σε μηδενικό χρόνο, ομολογουμένως στο πλέον ακατάλληλο timing. Δηλαδή, πριν τις γιορτές που ευνοούν το socializing και την οικονομία κάθε χώρας.
Να θυμίσουμε κάπου εδώ ότι έχουν 'επισκεφτεί' τη χώρα μας οι περισσότερες παραλλαγές του SARS-CoV-2 από την 'άλφα' έως την 'όμικρον' που έχει τον πιο τρομακτικό ρυθμό μετάδοσης, δεν την 'πιάνει' η ανοσία ή οι δυο δόσεις εμβολίων (ή την πιάνει;) και από ό,τι φαίνεται μέχρι τώρα, δεν προκαλεί τα σοβαρά περιστατικά της 'δέλτα' (ή τα προκαλεί;).
Η 'όμικρον' δεν οδηγεί σε σοβαρή ασθένεια, αλλά...
Θα αρχίσουμε από το τέλος: οι τρεις πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως οι πιθανότητες που υπάρχουν να στείλει κάποιον στο νοσοκομείο η 'όμικρον', είναι πολύ λιγότερες από εκείνες της 'δέλτα'. Δηλαδή, είναι δυνητικά λιγότερο πιθανό να οδηγήσει σε σοβαρή ασθένεια η νέα μετάλλαξη.
(!) Η έρευνα που διενεργήθηκε στη Νότιο Αφρική και δημοσιεύτηκε την Τρίτη 21/12 αναφέρει πως το ποσοστό νοσηλείας της 'όμικρον' είναι 80% μικρότερο από εκείνο της 'δέλτα', ενώ αυτό των πιθανοτήτων για σοβαρή ασθένεια όσων έχουν νοσηλευτεί είναι 30% μικρότερο.
(!) Η μελέτη του Imperial College London της Αγγλίας έγινε γνωστή την Τετάρτη 22/12 και βρήκε ότι υπάρχουν 40 με 45% πιθανότητες να περάσει ασθενής με 'όμικρον' μια ή περισσότερες μέρες και 20-25% να μπει στο νοσοκομείο.
(!) Την Τετάρτη 22/12 δημοσιεύτηκε και η δουλειά που έκαναν ερευνητές του University of Edinburgh της Σκωτίας. Εκείνοι βρήκαν ότι ο κίνδυνος νοσηλείας είναι μειωμένος κατά 2/3.
Όλοι όσοι ασχολήθηκαν με τις μελέτες, επισήμαναν πως χρειάζεται περαιτέρω παρακολούθηση και ότι η εξόχως πιο μεταδοτική φύση της 'όμικρον' “προαναγγέλλει τρομερή πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, στο εγγύς μέλλον”.
Γιατί;
Μολονότι θα είναι μικρότερο το ποσοστό των κρουσμάτων που απαιτούν θεραπεία, μπορεί να γίνει σημαντικό δεδομένης της υπερμεταδοτικότητας που αυξάνει κατακόρυφα τον αριθμό των περιστατικών. Παρεμπιπτόντως, οι μελέτες δείχνουν πως οι ανεμβολίαστοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν στο νοσοκομείο -κάτι που ισχύει με όλες τις μεταλλάξεις. Δεν έχει διαπιστωθεί ακόμα αν η 'όμικρον' θα τους συμπεριφερθεί καλύτερα ή χειρότερα.
Ποια μπορεί να είναι η καλύτερη στρατηγική;
Οι Βρετανοί πρότειναν την αύξηση του ποσοστού αυτών που κάνουν τρίτη δόση, τη χρήση μάσκας παντού και τους άμεσους περιορισμούς στην 'κοινωνική ανάμειξη'.
Μας καλύπτουν τα εμβόλια; Και γιατί η τρίτη δόση του Moderna είναι μισή;
Για την ιστορία, στις ΗΠΑ το 73% των κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας έφεραν την 'όμικρον', την οποία φαίνεται να 'τακτοποιεί' η αναμνηστική δόση του Moderna, βάσει της πρώτης σχετική μελέτης που έκανε η εταιρία. Πιο συγκεκριμένα, όσοι έλαβαν τη -μισή- τρίτη δόση είχαν 37 φορές μεγαλύτερο αριθμό εξουδετερωτικών αντισωμάτων, συγκριτικά με όσους είχαν κάνει δυο δόσεις. Διευκρινίστηκε ότι η μείωση της ποσότητας είχε ως στόχο τον περιορισμό παρενεργειών όπως ο πυρετός, οι μυικοί πόνοι και η κόπωση. Έρευνα που δημοσίευσε η Pfizer και ο συνεργάτης της BioNTech έδειξε ότι η τρίτη, δική της, δόση ενισχύει 25 φορές τα εξουδετερωτικά αντισώματα κατά της 'όμικρον'.
H χαρά μας ωστόσο, διαρκεί για 10 εβδομάδες, με μελέτη να δείχνει πως κάπου εκεί αρχίζει να μειώνεται η προστασία μας έναντι της 'όμικρον'.
“Η μετάλλαξη 'όμικρον' συμπεριφέρεται σαν επαγγελματίας παίκτης”
Ο μεταδιδακτορικός ερευνητής στην ανοσολογία και την ιολογία στο University of Cambridge, Ben Krishna, έγραψε στο Conversation ότι στελέχη του SARS-CoV-2 με μεταδοτικότητα μεταξύ των ανθρώπων, άλλα που αφορούν ζώα και μοιραία κάποια γίνονται κυρίαρχα. Μέχρι τώρα, ως κυρίαρχη αναφέρεται η 'δέλτα'. Βέβαια, οι ερευνητές προειδοποιούν πως η 'όμικρον' μπορεί να κάνει την ανατροπή. Ναι, ακόμα δεν έχει φτάσει στο πικ της.
“Οι αποκαλούμενες μελέτες «κέρδους λειτουργίας», οι οποίες εξετάζουν ποιες μεταλλάξεις χρειάζεται ο SARS-CoV-2 για να εξαπλωθεί πιο αποτελεσματικά, έχουν εντοπίσει πολλές μεταλλάξεις που βελτιώνουν την ικανότητα της πρωτεΐνης ακίδας να δεσμεύεται στα ανθρώπινα κύτταρα. Αυτές δεν τις έχει η 'όμικρον'” εξηγεί ο Krishna, πριν προσθέσει ότι η εξάπλωση “μεταξύ των ανθρώπων” δεν περιορίζεται μόνο στο πόσο καλά μπορεί να 'κολλήσει' ο ιός στο εξωτερικό των κυττάρων. "Ένας άλλος παράγοντας είναι το πόσο γρήγορα μπορεί να αναπαραχθεί το γονιδίωμα -πόσο γρήγορα μπορεί να εισέλθει ο ιός στο κύτταρο μέσω της πρωτεΐνης". Σε αυτό η 'όμικρον' εμφανίζεται δυνατή.
“Αν υποθέσουμε ότι η 'όμικρον' είναι η μετάλλαξη με τη μεγιστοποιημένη ικανότητα διασποράς, στα θετικά ανήκει πως περιορίζεται από τη γενετική πιθανότητα. Δηλαδή, ο SARS-CoV-2 δεν μπορεί να συλλέψει τις μεταλλάξεις που απαιτούνται, για να φτάσει στο θεωρητικό μέγιστο. Ακόμα και αν η 'όμικρον' είναι η καλύτερη παραλλαγή στην εξάπλωση μεταξύ ανθρώπων, νέες παραλλαγές θα εμφανιστούν για να διαχειριστούν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου” που προσαρμόζεται σε κάθε επίθεση που δέχεται, δημιουργώντας αντισώματα.
Η μόνη περίπτωση να νικήσει ο ιός “είναι να μεταλλαχτεί αρκετά, ώστε το μοριακό του σχήμα να μην αναγνωρίζεται από το ανοσοποιητικό μας σύστημα”. Και αυτός φαίνεται να είναι ο λόγος που η 'όμικρον' ξεγελάει τα εμβόλια και τις μολύνσεις με άλλες παραλλαγές που έχουν προηγηθεί".
“Ακόμα και αν η 'όμικρον' συμπεριφέρεται σαν επαγγελματίας παίκτης (δηλαδή, νικά τις άμυνες) και μεγιστοποιεί όλα τα συστατικά της, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί και να 'εξοντωθεί' από το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, οι μεταλλάξεις που βελτιώνουν την ικανότητα εξάπλωσης τους, δεν αυξάνουν πολύ τους θανάτους".
"Αυτό σημαίνει ότι ο ιός που έχει τερματιστεί (που έχει φτάσει στο όριο του) μπορεί απλά να μεταλλάσσεται τυχαία και να αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, ώστε να μην αναγνωρίζεται από τις προσαρμοσμένες άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος, επιτρέποντας κύματα επαναμόλυνσης”.
Το θέμα είναι πως την ίδια συμπεριφορά (την εξέλιξη τους κάθε χρόνο) έχουν και οι ιοί της γρίπης. Και κάπως έτσι φτάνουμε στο σήμερα που όπως λένε οι επιστήμονες, αν νιώθετε πως έχετε κρυώσει, το πιθανότερο είναι να έχετε τη μετάλλαξη 'όμικρον'.
'Τρέχει' η μύτη και έχετε πονοκέφαλο; Κάντε ένα τεστ για Covid-19
Ο καθηγητής Tim Spector, επικεφαλής επιστήμονας της εφαρμογής ZOE Covid που υπάρχει στη Μεγάλη Βρετανία και αφορά τα συμπτώματα του κορονοϊού, είπε στο Newsweek πως η παρατήρηση όσων συνέβησαν τον Οκτώβριο και το Δεκέμβριο στο Λονδίνο (με τη συνύπαρξη της 'δέλτα' και της 'όμικρον') έδειξε πως τα πέντε κυρίαρχα συμπτώματα της 'όμικρον' που Νορβηγοί ενημέρωσαν ότι εμφανίζονται στις τρεις μέρες (αντί των τεσσάρων με πέντε, των προηγούμενων μεταλλάξεων) είναι τα εξής:
  • Καταρροή/'μπουκωμένη' μύτη
  • Πονοκέφαλος
  • Κούραση
  • Φτάρνισμα
  • Πονόλαιμος
Ναι, τα ίδια με αυτά το κρύωμα και την ίωση. Ξεχάστε το βήχα ως το κατ' εξοχήν σύμπτωμα -με την αοσμία και την αγευσία να είναι επίσης εκ των κλασικών συμπτωμάτων. Είπαμε, η 'όμικρον' συμπεριφέρεται σαν επαγγελματίας παίκτης μπροστά σε άμυνες των αντιπάλων.
Πότε ανιχνεύουν την 'όμικρον' τα τεστ
Όπως συμβαίνει και με όλες τις άλλες μεταλλάξεις, στο 80% των περιπτώσεων τα rapid τεστ δεν 'πιάνουν' την ύπαρξη του ιού πριν την τρίτη μέρα -όταν ο ασθενής έχει αρχίσει να τον μεταδίδει. Με την 'όμικρον', η μετάδοση ξεκινά από την πρώτη μέρα. Τα συμπτώματα αρχίζουν να εμφανίζονται -αν εμφανιστούν- σε 48 ώρες. "Ο εντοπισμός της στο αρχικό της στάδιο είναι σχεδόν αδύνατος", δήλωσε ο κύριος Spector, πριν συστήσει μικρές συγκεντρώσεις για τις γιορτές.
"Αν έχετε σκοπό να πάτε κάπου, όπου θα υπάρχει κόσμος κάντε το rapid μόλις φτάσετε. Όχι ώρες νωρίτερα. Αν έχετε το όποιο σύμπτωμα, μην πάτε πουθενά, γιατί αρκεί ένα άτομο με 'όμικρον' να μολύνει όσους είναι στο πάρτι"
Μελέτες που έγιναν σε ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία ενημερώνουν ότι δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε το αποτέλεσμα που δείχνουν τα rapid τεστ, δυο μέρες μετά την έκθεση. Θύμισαν ότι δεν έχει νόημα να κάνουμε τεστ ανήμερα της έκθεσης -αφού ο ιός χρειάζεται χρόνο για να αναπαραχθεί στα εντός μας. Η ιδανική συνθήκη είναι να κάνουμε το rapid μεταξύ των 3 και των πέντε ημερών μετά την έκθεση και έως τότε να είμαστε σε καραντίνα. Σε ό,τι αφορά τα PCR τεστ, επίσης δεν πιάνουν τον ιό με την εμφάνιση του, αλλά μπορούν να 'εντοπίσουν' μικρότερα επίπεδα από το rapid. Τα PCR συνιστώνται για την πέμπτη ημέρα, από εκείνη της έκθεσης.
"Αυτήν την περίοδο, αν έχετε συμπτώματα υποθέστε πως έχετε 'όμικρον'"
Εν τω μεταξύ, μικρό ιικό φορτίο και άρα αρνητικό τεστ δεν μας επιτρέπει να είμαστε ασφαλείς, αν δεν φοράμε μάσκα. "Όταν έχετε τον ιό, ακόμα και σε μικρή ποσότητα και κάθεστε σε ένα δωμάτιο με κλειστά παράθεια, κοντά σε άλλους που ενδεχομένως είναι ανεμβολίαστοι, μπορεί να μολυνθείτε και μετά ενδέχεται να μεταδώσετε τον ιό".
Οι ερευνητές επισημαίνουν πάντα ότι επειδή πρόκειται για νέο στέλεχος, ακόμα δεν είναι ξεκάθαρα όσα το αφορούν. Στη λίστα ανήκουν και τα συμπτώματα. Παρ' όλα αυτά, ο κύριος Spector τόνισε ότι “στη μελέτη που κάναμε, το 50% είχε εμφανίσει τα νέα συμπτώματα και η μειοψηφία είχε τα παραδοσιακά”. Γεγονός που αποδίδεται στο μεγάλο ποσοστό εμβολιασμών -και τη νίκη επί της 'δέλτα' “αλλά και στην αλλαγή της μετάλλαξης”.

Νίκη Μπάκουλη
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: