Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

Το «θαύμα» της Σεντ Ζιλουάζ

Το βελγικό πρωτάθλημα, δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία της Ευρώπης, όμως εδώ και αρκετά χρόνια, αποτελεί «εργοστάσιο παραγωγής» ταλέντων, που «τροφοδοτούν» τις μεγάλες ομάδες της «γηραιάς ηπείρου». Εφέτος, όμως, η Jupiler League, είναι το «θέατρο» της σημαντικότερης ποδοσφαιρικής έκπληξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς μετά τις πρώτες 20 αγωνιστικές, επικεφαλής και μάλιστα με διαφορά από τους διώκτες της, είναι η «νεοφώτιστη», Σεντ Ζιλουάζ.
Η ομάδα που εδρεύει, στον γειτονικό με τις Βρυξέλλες, δήμο του Saint Gilles, διαθέτει την καλύτερη επίθεση με παραγωγικότητα 50 γκολ και την κορυφαία άμυνα του πρωταθλήματος, με παθητικό, μόλις 20 τέρματα.
Μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος Division 1B τον περασμένο Μάιο, η Σεντ Ζιλουάζ, επέστρεψε στα «σαλόνια» του βελγικού ποδοσφαίρου, μετά από 48 χρόνια, καθώς η τελευταία της παρουσία στην πρώτη κατηγορία, σημειώθηκε το μακρινό 1973! Και στο τρέχον πρωτάθλημα, όπου εντυπωσιάζει με την πορεία και την σταθερότητα της, έχει σημειώσει ορισμένες σπουδαίες νίκες, όπως αυτές επί της Αντερλεχτ (1-0), της Σταντάρ Λιέγης και της Σαρλερουά με 4-0, αλλά και το εμφατικό 7-1 επί της Οστάνδης. Μάλιστα, στις 18 Δεκεμβρίου, οι παίκτες της Σεντ Ζιλουάζ, απέδειξαν ότι διαθέτουν και «ποδοσφαιρικό μέταλλο», καθώς βρέθηκαν να χάνουν με 2-0 στο γήπεδο τους από την Σερκλ Μπριζ, όμως τελικά πήραν τους τρεις βαθμούς με μία επική ανατροπή (3-2).
Και μπορεί στην αρχή της αγωνιστικής περιόδου, ο πρωταρχικός στόχος να ήταν η παραμονή στην «μεγάλη» κατηγορία, όμως τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει, καθώς όπως δηλώνει ο Βέλγος προπονητής της ομάδας, Φελίς Ματσού: «Ολα είναι πιθανά. Είναι σημαντικό, να έχουμε συναισθηματική διαχείριση όλων όσων μας περιβάλλουν. Ο κύριος στόχος μας ήταν η παραμονή, αλλά αυτό, είναι πλέον λίγο-πολύ δεδομένο. Οπότε, θα θέσουμε έναν νέο στόχο, ίσως από τον Ιανουάριο. Και αυτός, είναι το TOP-8, που θα είναι κάτι εξαιρετικό. Δεν ξέρουμε πώς να προβλέψουμε το μέλλον. Έχουμε ευχές, όνειρα και μετά, υπάρχει αυτό που γίνεται πραγματικότητα, αντικειμενικά και συγκεκριμένα. Σήμερα, λοιπόν, ας προχωρούμε παιχνίδι με παιχνίδι όπως κάναμε πάντα».
Ο Ματσού, παρέλαβε την περασμένη Δευτέρα (20/12), για δεύτερη φορά στην καριέρα του, το βραβείο «Raymond Goethals», για τον καλύτερο Βέλγο προπονητή της χρονιάς. Ωστόσο, παραμένει ήρεμος και ταπεινός, υποσχόμενος ότι η ομάδα του, θα είναι ιδιαίτερα συναρπαστική και για το υπόλοιπο της σεζόν.
«Δεν υπάρχει κανένα... άγγιγμα Ματσού. Προσπαθώ να είμαι πολύ ταπεινός, να σέβομαι τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζομαι και αυτήν την στιγμή, μου το επιστρέφουν. Και αυτό πιστεύω, ότι είναι σημαντικό κλειδί», προσθέτει ο 55χρονος τεχνικός, ο οποίος... διαχειρίζεται μία ομάδα παικτών από 16 (!) χώρες, ενώ «ανακάλυψε» ένα εξαιρετικό επιθετικό «δίδυμο», που αποτελούν ο 23χρονος Βέλγος, Ντάντε Βανζεϊρ και ο 25χρονος Γερμανός, Ντένιζ Ούνταβ.
Αμφότεροι, αποκτήθηκαν το καλοκαίρι του 2020 και βρήκαν γρήγορα τα... πατήματα τους, με αποτέλεσμα να σκοράρουν 19 και 17 γκολ, αντίστοιχα στο πρωτάθλημα της Β` κατηγορίας, όντας οι πρωταγωνιστές της ανόδου. Και όπως αποδεικνύεται περίτρανα, το υψηλότερο επίπεδο δεν τους επηρρέασε καθόλου, δεδομένου ότι μετρούν από εννέα ασίστ, με τον Βανζεϊρ να έχει σκοράρει 11 φορές και τον Ούνταβ να έχει σημειώσει 16 τέρματα. Μάλιστα, ο Βέλγος άσος κλήθηκε στους «κόκκινους διάβολους» για τους αγώνες του Νοεμβρίου, ενώ ο Γερμανός επιθετικός, είναι επικεφαλής στον πίνακα των σκόρερ στο πρωτάθλημα.
Και όπως είναι φυσικό, η επικείμενη μεταγραφική περίοδος, θα εμπεριέχει αρκετούς παίκτες της Σεντ Ζιλουάζ. Με προϋπολογισμό μόλις 16 εκατομμύρια ευρώ (σ.σ. ο τρίτος μικρότερος στο βελγικό πρωτάθλημα), η διοίκηση θα μπορούσε να αξιοποιήσει την τρέχουσα κατάσταση και να προχωρήσει στην παραχώρηση ορισμένων παικτών, προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά.
«Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν προτάσεις. Ομως, όταν συμβεί αυτό, θα πρέπει να ξέρεις τι θέλεις στην ζωή. Προτιμάς να κερδίζεις πολλά χρήματα, πολύ γρήγορα και ίσως κάποια στιγμή να «κάψεις τα φτερά σου» ή να καταστρώσεις ένα σχέδιο καριέρας και να το δημιουργήσεις μακροπρόθεσμα;» επισημαίνει ο Ματσού και προσθέτει: «Ολοι οι παίκτες είναι σημαντικοί για εμένα, επομένως δεν υπάρχει προτιμώμενος ποδοσφαιριστής. Πάντα, βασίζω τα πάντα στην ομάδα, οπότε δεν θέλω να χάσω κανέναν. Απλώς πιστεύω, ότι είναι καλό να τελειώσουμε ένα έργο που αρχίσαμε. Και πως αυτοί οι παίκτες, μπορούν να έχουν πολύ πιο θετικό μέλλον σε λίγους μήνες και όχι τώρα».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: