Σάββατο 29 Απριλίου 2023

Μητσοτάκης για πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ: Είναι ανοησίες

Από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι επιστρέφει στην εποχή των υποσχέσεων χωρίς αντάλλαγμα
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση με τον δημοσιογράφο των Financial Times Peter Spiegel στο πλαίσιο του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
“Πάμε σε μία περίοδο που η δημοσιονομική πειθαρχία θα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί”, παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός.
Υποστήριξε ότι στις εκλογές της 21ης Μαϊου: “Η επιλογή ανάμεσα στα δύο κόμματα που διεκδικούν την εξουσία, τη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ, είναι ξεκάθαρη. Πρέπει να συνεχίσουμε στο μονοπάτι της ανάπτυξης.” Εκτίμησε ότι: “Η οικονομία σαφώς πάει καλύτερα”, αλλά παραδέχθηκε πως: “Δεν επωφελούνται όλοι όσοι θα μπορούσαν λόγω πληθωρισμού, αλλά ο πληθωρισμός δεν είναι ένα ελληνικό φαινόμενο.”
Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια σχολίασε: “Τι επιλογή προσφέρει ο πολιτικός μας αντίπαλος; Την επιστροφή στην εποχή υποσχέσεων χωρίς αντίκρυσμα” και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: “Το προηγούμενο κόστιζε 45 δισ ευρώ και αυτό προσθέτει άλλα τόσα σχεδόν και φτάνει στα 83 δισ ευρώ”, για να καταλήξει πως: “Αυτά είναι ανοησίες. Δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστεί”.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι χάρη στην ανάπτυξη η κυβέρνηση μπόρεσε να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην πανδημία και την ενεργειακή κρίση. Παραδέχθηκε ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι ακόμη χαμηλό και έθεσε ως στόχο να φτάσει η Ελλάδα στο μέσο όρο της Ευρωζώνης, κάτι που εκτίμησε ότι μπορεί να γίνει με επενδύσεις και καλύτερες θέσεις εργασίας
“Ο βασικός μου στόχος την επόμενη τετραετία είναι η αύξηση των μισθών. Πιστεύω ότι μπορούμε να αυξήσουμε το μέσο μισθό κατά 25% και τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ. Πιστεύω ότι αυτό είναι εφικτό”, δήλωσε ο πρωθυπουργός και υποστήριξε ότι πρέπει: “Οταν μιλάμε για εισόδημα να κοιτάμε και τους φόρους, που έχουν μειωθεί”.
Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι οι πολίτες βλέπουν τη στήριξη του κράτους στους λογαριασμούς ρεύματος και ξέρουν ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για την ακρίβεια στο σουπερμάρκετ. Δήλωσε επίσης ότι: “Δεν μειώσαμε οριζόντια τους έμμεσους φόρους γιατί δεν θα ήταν αποτελεσματικό” και υποστήριξε: “Κάνουμε την καλύτερη δυνατή δουλειά, αν σκεφτεί κανείς τις συνθήκες”.
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι: “Η αίσθηση μου είναι ότι η διάθεση στη χώρα είναι συνεχίστε, κάντε πιο γρήγορα και μάθετε από τα λάθη σας”.
"Οι πολίτες θέλουν σταθερότητα"
Με αφορμή ερώτηση για την τραγωδία στα Τέμπη, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι: “Στο τέλος οι εκλογές αφορούν τα πεπραγμένα μίας τετραετίας και τι υπόσχεσαι να κάνεις την επόμενη”. Τόνισε πως: “Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας αν και συνεχώς αντιμετωπίζαμε κρίσεις” και εξέφρασε την πεποίθηση ότι: “Οι Ελληνες πιστεύουν εμένα περισσότερο από τον αντιπαλο μου, γιατί έπραξα αυτά για τα οποία δεσμεύτηκα”.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης πως: “Οι δημοσκοπήσεις ειναι καλύτερες από ό,τι πριν από ένα μήνα αλλα και η γενική μου αίσθηση είναι ότι οι πολίτες θέλουν σταθερότητα και ‘αγοράζουν’ την ατζέντα μας”.
Κατηγόρησε δε το ΣΥΡΙΖΑ ότι “δεν έχει μάθει τίποτα, παίζουν τον ίδιο ρυθμό χωρίς να καταλαβαίνουν ότι ο κόσμος έχει αλλάξει και χωρίς να προσφέρουν ένα εναλλακτικό όραμα για το που θέλουν να πάει η χώρα”.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης πως: "Δεν μπορούμε να γυρίσουμε το ρολόι πίσω. Οι εκλογές αφορούν τις μεγάλες επιλογές για το μέλλον της χώρας”. Αναφέρθηκε ειδικότερα στην επιλογή αυτοδυναμίας ή κυβέρνησης συνεργασίας, καθώς και στο πόσο δύσκολα γίνονται τα πράγματα με την απλή αναλογική.
“Θα έχουμε δεύτερες εκλογές με ένα σύστημα όπως αυτό που είχαμε πάντα. Αλλά οι πρώτες εκλογές είναι οι κρίσιμες γιατί αυτές θα στείλουν το μήνυμα ποιο κόμμα και ποιον πρωθυπουργό θέλουμε”, τόνισε εκ νέου.
Χαρακτήρισε δε τη θέση του ΠΑΣΟΚ για τον πρωθυπουργό σε μία ενδεχόμενη συγκυβέρνηση “ανεξήγητα παράξενη”, σχολιάζοντας: “Δεν βγάζει νόημα και δε νομίζω ότι θα την επιβραβεύσουν οι Έλληνες πολίτες”.
Μητσοτάκης: "Η Ιστορία θα είναι σκληρή με τον Τσίπρα"
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε επίσης: “Για επτά χρόνια η αντιπολίτευση με παρουσιάζει ως κάποιον άλλο, αυταρχικό ή ανίκανο γόνο. Αυτό είναι μία προσωπική επίθεση σε μένα και την οικογένεια μου. Οι πολίτες με έχουν δει να κυβερνώ για τέσσερα χρόνια και έχουν δει και τον Τσίπρα να κυβερνά για τέσσερα χρόνια”.
Δήλωσε ότι: “Εχουμε προοδευτική ατζέντα στα ανθρώπινα δικαιώματα, την κοινωνική προστασία, το περιβάλλον. Τολμώ να πώ ότι είμαστε πιο προοδευτικοί απο το ΣΥΡΙΖΑ σε αυτά” και πρόσθεσε:
“Δεν μπορείς να λες στον κόσμο ότι βρέχει, όταν έχει ήλιο. Οι πολίτες με ξέρουν. Συστήνω στους spin doctors του ΣΥΡΙΖΑ να βρουν άλλη στρατηγική”.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε μάλιστα: “Εχω πει πολλές φορές ότι δεν υποτιμώ τον πολιτικό μου αντίπαλο. Ο κ.Τσίπρας έχει δείξει πολιτικη ικανότητα. Την ίδια στιγμή πιστεύω ότι έχει κάνει απαίσια δουλειά ως πρωθυπουργός. Αν γυρίσουμε στο 2015. Και έχουμε και άλλους πρωταγωνιστές εκείνης της εποχής μπροστά μας - τον Βαρουφάκη, που θέλει να αντικαταστήσει το νόμισμα με το Δήμητρα.”
Υποστήριξε επίσης το 2015 για το ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ εύκολο να είχε ολοκληρώσει την 5η αξιολόγηση, αλλά δεν το έκανε, πήγε σε δημοψήφισμα, έκλεισε τις τράπεζες και φόρτωσε τη χώρα 100 δισ ευρώ χρέος.
“Η ιστορία θα είναι σκληρή μαζί του γιατί είχει ευκαιρία να πάει τη χώρα μπροστά και την πήγε πίσω”, δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: “Ο κ. Τσίπρας λέει ότι μας έβγαλε από το μνημόνιο. Είναι σα να βάζεις στο σπίτι σου φωτιά και να περηφανεύεσαι ότι καλεσες την πυροσβεστική”.

Βίκυ Σαμαρά
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: