Σάββατο 22 Απριλίου 2023

Ο οίκος S&P δεν έδωσε επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα - Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ. για την επενδυτική βαθμίδα

Ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα διατήρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's (S&P) το αξιόχρεο της Ελλάδας, ενώ αναβάθμισε τις προοπτικές του σε θετικές από σταθερές.
Πρόσφατα, κι ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's διατήρησε σταθερό το αξιόχρεο της χώρας (στη βαθμίδα Ba3), προχωρώντας σε αναβάθμιση των προοπτικών του (σε θετικές από σταθερές). Ομοίως, ο οίκος DBRS κράτησε την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, στην τελευταία του αξιολόγηση.
Στη σχετική του ανακοίνωση ο S&P επισήμανε πως περιμένει περισσότερα από τη χώρα μας το επόμενο χρονικό διάστημα: «Μετά την ταχύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στην Ε.Ε. το 2022, το πρωτογενές ισοζύγιο της Ελλάδας έγινε ξανά πλεονασματικό και αναμένουμε περαιτέρω δημοσιονομικές βελτιώσεις τα επόμενα χρόνια», ανέφερε.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως η επενδυτική βαθμίδα θα κατακτηθεί στο β' εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Η επόμενη αξιολόγηση του S&P για την Ελλάδα είναι στις 20 Οκτωβρίου, του Fitch στις 9 Ιουνίου και του DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου.
Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ. για την επενδυτική βαθμίδα
Τρομολαγνεία και άλλα λόγια να αγαπιόμαστε από τη Ν.Δ.
Δηκτική ήταν η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την απόφαση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's (S&P) να μην δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, ζήτημα στο οποίο έχει επενδύσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, για να πείσει ότι ο μόνος δρόμος για τη χώρα είναι η επανεκλογή της.
Αντίθετα, ο οίκος αξιολόγησης, διατήρησε το αξιόχρεο της Ελλάδας ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ αναβάθμισε τις προοπτικές του σε θετικές από σταθερές. Στη σχετική του ανακοίνωση ο S&P επισήμανε πως περιμένει περισσότερα από τη χώρα μας το επόμενο χρονικό διάστημα: «Μετά την ταχύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στην Ε.Ε. το 2022, το πρωτογενές ισοζύγιο της Ελλάδας έγινε ξανά πλεονασματικό και αναμένουμε περαιτέρω δημοσιονομικές βελτιώσεις τα επόμενα χρόνια», ανέφερε.
Το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
«Από το 2019 μέχρι σήμερα ο κ. Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί αμέτρητες φορές την επενδυτική βαθμίδα μέσα στη θητεία του», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, και πρόσθεσε.
«Η θητεία του τελειώνει και η επενδυτική βαθμίδα, δυστυχώς για τη χώρα, δεν ήρθε ποτέ. Το συμπέρασμα είναι ένα: Μητσοτάκης και επενδυτική βαθμίδα είναι έννοιες ασύμβατες. Οι μόνες λέξεις που είναι συμβατές με τη πολιτική του είναι η αναποτελεσματικότητα και οι κούφιες υποσχέσεις».
Και η απάντηση της Ν.Δ.
Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας, που περιορίστηκε στην τρομολαγνία και την απειλή τυχόν συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΜέΡΑ25.
«Το ποιος εργάζεται για τη δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας και ποιος εγκλώβισε τη χώρα στην ύφεση και την υπερφορολόγηση είναι γνωστό. Ένα είναι σίγουρο όμως: Κλείνοντας τις τράπεζες με την προοδευτική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ Βαρουφάκη θα έρθει σίγουρα η επενδυτική βαθμίδα…», αναφέρει.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε την έξοδο από τα μνημόνια, θα φέρει και τη βαθμίδα»
Η δήλωση αυτή προκάλεσε την απάντηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που τόνισε:
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ρύθμισε το χρέος, άφησε 37 δις στα δημόσια ταμεία, αναβάθμισε την ελληνική οικονομία και έδωσε τη δυνατότητα να ξαναβγεί η χώρα στις αγορές.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την οικονομία έταξε ένα πράγμα το 2019: Επενδυτική βαθμίδα.
Και τελικά άφησε το δημόσιο χρέος 44 δισ. μεγαλύτερο. Το ιδιωτικό 40 δισ. μεγαλύτερο, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών 10 φορές μεγαλύτερο και την επενδυτική βαθμίδα όνειρο απατηλό.
Θα τη φέρει και αυτή η επόμενη κυβέρνηση Τσίπρα, όπως έφερε και την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: