Με βάση, δε, την Κομισιόν, σχεδόν 33 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να απολαμβάνουν ένα πλήρες γεύμα τις μισές ημέρες, τη στιγμή που τόνοι τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των τροφίμων που παράγονται ανά τον κόσμο χάνεται ή σπαταλάται σε κάποιο στάδιο της αλυσίδας εφοδιασμού.
Στην ΕΕ η ετήσια σπατάλη τροφίμων υπολογίζεται σε πάνω από 59 εκατομμύρια τόνους, που αντιστοιχούν σε 132 κιλά ανά άτομο.
Με βάση την Κομισιόν, επίσης, εως και 132 δισ. ευρώ χάνονται κάθε χρόνο λόγω της σπατάλης τροφίμων. Στη σπατάλη τροφίμων, δε, οφείλεται το 16% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου του συστήματος τροφίμων της ΕΕ.
“Το τραγικό παράδοξο της εποχής μας: εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την πείνα, ενώ τόνοι τροφίμων πετιούνται καθημερινά.Η σπατάλη της τροφής δεν είναι απλώς αμέλεια. Είναι διαστροφή. Μια αποτυχία των συστημάτων μας και της συλλογικής μας ευθύνης” αναφέρει σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Τράπεζα Τροφίμων.
Η Ελλάδα
Να σημειωθεί ότι με βάση έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε πέρυσι και βασίστηκε σε στοιχεία από τη Eurostat, στην Ελλάδα οδηγήθηκαν στα σκουπίδια το 2020 συνολικά περισσότεροι από 2 εκατομμύρια τόνοι φαγητού. Η κατά κεφαλήν σπατάλη τροφίμων ανήλθε στα 191 κιλά, εκ των οποίων τα 87 πετάχτηκαν από τα ελληνικά νοικοκυριά. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. στη σχετική λίστα. Ο σχετικός ευρωπαϊκός μέρος όρος ανέρχεται σε 70 πεταμένα κιλά ανά νοικοκυριό. Αντίστοιχα, ο σχετικός παγκόσμιος μέσος όρος ανέρχεται σε 79 κιλά πεταμένου φαγητού ανά νοικοκυριό. Στην έκθεση του ΟΗΕ αναγράφεται πως σε ό,τι αφορά τη σπατάλη μόνο από νοικοκυριά, υπηρεσίες φαγητού και λιανικό εμπόριο, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση της κατά κεφαλήν σπατάλης τροφίμων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πίσω μόνο από Μάλτα και Πορτογαλία.
Συνολικά στον πλανήτη, με βάση τα στοιχεία που παραθέτει η Τράπεζα Τροφίμων, 343 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν οξεία πείνα, ενώ 9 εκατομμύρια χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο λόγω έλλειψης τροφής. Και όμως, περίπου το 20% των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως πετιέται ή χάνεται.
Τι την προκαλεί;
Με βάση όσα αναφέρει η οργάνωση η σπατάλη τροφίμων οφείλεται:
- απώλεια στην παραγωγή (λόγω κακών υποδομών, φυσικών καταστροφών, τεχνικών ελλείψεων)
- απόρριψη από καταναλωτές (λήξη, αισθητικά κριτήρια)
- υπερπαραγωγή σε επιχειρήσεις
- απόρριψη τροφίμων που δεν πληρούν τις προδιαγραφές εμφάνισης
- κακός προγραμματισμός αγορών & συντήρησης
Η σπατάλη τροφίμων ευθύνεται για το 8% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Επιβαρύνει οικονομικά, εξαντλεί φυσικούς πόρους (νερό, ενέργεια, καύσιμα, εργατοώρες) και στερεί ζωή από εκατομμύρια ανθρώπους.
Όπως, δε, σημειώνει η οργάνωση στον ιστότοπό της και με βάση τον επικεφαλής Jose Graziano da Silva του FAO:
«Εκτός από την περιβαλλοντική επιταγή, υπάρχει και μια ηθική: Δεν μπορούμε απλώς να επιτρέψουμε να σπαταλιέται το 1/3 των τροφίμων που παράγουμε, όταν 870 εκατομμύρια άνθρωποι πεινούν καθημερινά».
Οι δράσεις
Στο φόντο αυτό οι πολίτες μπορούν να προχωρήσουν στα εξής:
Τι μπορούμε να κάνουμε:
- Παραγωγή βασισμένη στη ζήτηση, όχι στο πλεόνασμα
- Βελτιστοποίηση συγκομιδής, αποθήκευσης & διανομής
- Χρήση “άσχημων” φρούτων και λαχανικών
- Προγραμματισμός αγορών από καταναλωτές
- Επαναχρησιμοποίηση / κομποστοποίηση
- Ανακατανομή τροφίμων σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη
“Η αλλαγή ξεκινά από εμάς — στο σπίτι, στην επιχείρηση, στον κλάδο μας. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα διατροφής πιο δίκαιο, βιώσιμο και υπεύθυνο” αναφέρει η Τράπεζα Τροφίμων.
Με βάση τα στοιχεία που παρατέθηκαν για τον απολογισμό του 2024, την περυσινή χρονιά συγκεντρώθηκαν 109 τόνοι τροφίμων, ενώ πλέον προσφέρουν προϊόντα στην οργάνωση περισσότερες από 25 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κεντρική λαχαναγορά στον Ρέντη.
Το 2024, η Τράπεζα Τροφίμων υποστήριξε πάνω από 160 συσσίτια και φιλανθρωπικά ιδρύματα στην Αττική, καλύπτοντας τις ανάγκες περισσοτέρων από 65.000 ανθρώπων. Παρόμοια δράση αναπτύσσεται σε Θεσσαλονίκη, Δράμα, Κρήτη, Θεσσαλία, Ήπειρο και Πάτρα, διπλασιάζοντας ουσιαστικά τον αριθμό των ωφελούμενων. Επιπλέον, μια πρόσφατη έρευνα του Higgs, που πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του Ιδρύματος Λάτση, ανέδειξε τον σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο της Τράπεζας: για κάθε 1 ευρώ δωρεάς, επιστρέφεται κοινωνική αξία 5 ευρώ!
Επίσης με βάση όσα ανέφερε δημοσιοποιώντας στοιχεία για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της δράσης της Τράπεζας Τροφίμων ο καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Κωνσταντίνος Αμπελιώτης πέρυσι ανά κιλό αναδιανεμηθέντος τροφίμων απέτρεψαν την εκροή 3,41 ισοδυνάμων κιλών άνθρακα, 2,95 κυβικών νερού και 26,95 MJ ορυκτών ενεργειακών πόρων.
Να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Τροφίμων αναλαμβάνει να διαχειριστεί οποιοδήποτε τρόφιμο είναι κατάλληλο για κατανάλωση, αλλά δεν μπορεί να πουληθεί. “Ακόμα και το πιο δύσκολο ή περίεργο προϊόν μπορεί να βρει τον δρόμο του και να βοηθήσει κάποιον άνθρωπο,” ανέφερε ο κ. Νέντας. Παράλληλα, μέσω προγραμμάτων όπως το “Collect” για τη συγκέντρωση τροφίμων από πολίτες ή το “Emergency Food Fund” για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, διασφαλίζεται ότι οι δράσεις της Τράπεζας μπορούν να συνεχιστούν ανεξάρτητα από τη διαθεσιμότητα των δωρεών από τις εταιρείες.
Το 2024 η Τράπεζα Τροφίμων προσέφερε τρόφιμα συστηματικά σε περισσότερα από 160 συσσίτια και φιλανθρωπικά ιδρύματα στην Αττική, με περισσότερους από 65.000 ανθρώπους. Υπολογίστε ότι άλλα τόσα είναι τα συσσίτια και τα ιδρύματα που βοηθάνε οι τοπικές Τράπεζες Τροφίμων που έχουμε σε Θεσσαλονίκη, Δράμα, Κρήτη, Θεσσαλία, Ήπειρο και Πάτρα.
Γιώργος Αλεξάκης
Πηγή: news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου