Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Ψηφιδωτό με 66.000 πλαστικά ποτηράκια καφέ για την "Ημέρα της Γης"


THE WORLD'S LARGEST ARTISTIC (RAIN)WATER MOSAIC
Ο Καναδός καλλιτέχνης με το ψευδώνυμο "Belo" (κατά κόσμο Serge Belo), δημιούργησε ένα ψηφιδωτό που αποτελείται από 66.000 μικρά ποτήρια.
Στόχος του, η ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με την ανάγκη του πλανήτη για καθαρό - πόσιμο νερό αλλά και για την παγκόσμια λειψυδρία.
Τα ποτηράκια που χρησιμοποιήθηκαν περιέχουν νερό της βροχής σε διάφορες αποχρώσεις, σύμφωνα με την προσομοίωση των προσμείξεων που υπάρχουν στο νερό κάθε περιοχής του πλανήτη.
Το έργο έχει επιφάνεια 3.600 τετραγωνικά μέτρα και απεικονίζει ένα έμβρυο μέσα στη μήτρα της μητέρας. Η προσπάθεια του είχε την υποστήριξη της οργάνωσης One Drop.
Υπενθυμίζεται, ότι η 22η Απριλίου, έχει οριστεί ως η "Ημέρα της Γης"
Η Διεθνής Ημέρα της Γης που ξεκίνησε να εορτάζεται στην Αμερική, πριν από 40 χρόνια, αποτελεί μια συλλογική έκφραση της επιθυμίας του κόσμου για τη δημιουργία μιας πιο βιώσιμης και ανθρώπινης κοινωνίας.
Πάνω από ένα δισεκατομμύριο πολίτες θα λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί με ένα ζητούμενο: λιγότερα λόγια, περισσότερα έργα. Ο πλανήτης σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος με τεράστια προβλήματα, όπως λιμοί, κατάρρευση οικοσυστημάτων, μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών και λειψυδρία.
Η υπερθέρμανση, η ξηρασία, η ρύπανση των υδάτων και των εδαφών, η κλιματική αποσταθεροποίηση, είναι η καινούργια πραγματικότητα που βιώνει η Γη.
Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, το 42% των αυτοχθόνων θηλαστικών, 43% των πτηνών, 45% των πεταλούδων, 30% των αμφιβίων, 45% των ερπετών και 52% των ψαριών του γλυκού νερού κινδυνεύουν να εκλείψουν στην Ευρώπη.
Αντίστοιχη είναι και η υποβάθμιση του θαλάσσιου πλούτου λόγω της υπεραλίευσης και της μόλυνσης. Το 65% των εμπορικών ιχθυαποθεμάτων κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της εντατικής αλιεία. Υπολογίζεται ότι στη Μεσόγειο μόνο, έχουν διαρρεύσει τα τελευταία 15 χρόνια 55.000 τόνοι πετρελαίου ρυπαίνοντας χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής.
Τους τελευταίους δύο αιώνες, από τις ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν προστεθεί στην ατμόσφαιρα 2,3 τρισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, εντείνοντας τις κλιματικές αλλαγές.

Πηγή: bbc.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια: