Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Η Τελετή Αφής της φλόγας Μαραθωνίου στον αρχαιολογικό χώρο Πέλλας

Το Σάββατο 20 Απριλίου, στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας, ο εκπρόσωπος του Δήμου Μαραθώνος και ο εκπρόσωπος του ΣΕΓΑΣ παρέδωσαν την Φλόγα του Μαραθωνίου, στην οργανωτική επιτροπή του 8ου Διεθνή Μαραθωνίου "Μέγας Αλέξανδρος" η εκκίνηση του οποίου, δίνεται στην Ιστορική πρωτεύουσα της Μακεδονίας, την Πέλλα.
Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη ΙΖ ΕΠΚΑ, άρχισε στις 11.30 με το άναμμα του βωμού από τον  15χρονο μαθητή Μάριο Χατζηδήμου από τα Γιαννιτσά:
…..Ναι, είμαι περήφανος, που η δική μου πατρίδα, η Ελλάδα, έθεσε τα θεμέλια του σύγχρονου αθλητισμού. Το αθλητικό πνεύμα, σαρκώθηκε και μορφοποιήθηκε στους αγώνες της αρχαιότητας….. Η αγωνιστικότητα, η ευγενής άμιλλα, ο αυτοέλεγχος, η συνεργασία μεσ΄ από τον αθλητισμό, εμπλούτισαν και όλη την στάση του ανθρώπου απέναντι στη ζωή…..
το γράμμα που έγραψε ο Μάριος στον Ρότζερ Φέντερερ, ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο και πήρε το Α΄βραβείο σε παγκόσμιο διαγωνισμό έκθεσης ανάμεσα  σε 1 εκατομμύριο νέους από 55 χώρες
Ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόριος Στάμκος προλόγισε την εκδήλωση:
«Ο Μαραθώνιος Δρόμος δεν είναι απλά ένα άθλημα που ορίζεται από την αφετηρία και τον τερματισμό. Η διαδρομή του, η πολύσημη διάστασή της τον μεταλλάσσουν σε ένα δρόμο ζωής. Σε αυτόν που οφείλεις να διανύσεις με το κεφάλι ψηλά, αγωνιζόμενος μέχρι το τέλος.
Ο Μαραθώνιος του Μεγάλου Αλεξάνδρου αναδεικνύει αυτή τη θεμελιώδη αρχή ως το νικηφόρο μήνυμα της ζωής. Ο αθλητής ξεκινά από την Πέλλα, την αρχαία πρωτεύουσα του κόσμου και δια μέσου της ιστορικής Εγνατίας Οδού καταλήγει στην έτερη μητέρα –πόλη, τη Θεσσαλονίκη. Η ιστορία γίνεται το φιλόξενο υπόστρωμα αυτής της διαδρομής, που συνοδεύει τον αθλητή σε κάθε επώδυνο αλλά περήφανο βήμα προς τον τερματισμό.
Επιτρέψτε μου να εκφράσω το σεβασμό μου προς όλους τους αθλητές, για την απόφαση της συμμετοχής τους, για την κατάθεση της ειρηνοποιούς δύναμής τους. Αλλά και προς τους διοργανωτές και τους χορηγούς, για το βαρύ και γενναίο καθήκον που επιτελούν. Η συνέργια είναι ο δρόμος της ανάπτυξης και της αποτελεσματικότητας.
Ο μαραθώνιος του Μεγάλου Αλεξάνδρου αποτελεί πλέον ένα γερά θεμελιωμένο θεσμό που συνδέει την αρχαία παράδοση με τη σύγχρονη σκέψη με τρόπο δημιουργικό και σημαίνοντα. Οφείλουμε να πορευθούμε πλάι του.»
Ακολούθησε η Τελετή Αφής της Φλόγας του Μαραθωνίου από τον Αλέξανδρο Χάχαλη
συμμετείχαν:
υψίφωνος : Κατερίνα Μακρή
απαγγελία : Δημήτρης Κονανούδης
Σοφία Χρυσοχοϊδου
-    η σχολή χορού ΄΄ χορομάθεια ΄΄ της Δήμητρας Σαμψωνίδου
-    η χορωδία του πολιτιστικού συλλόγου Γέφυρας
-    η Χριστίνα Ρίζου ως Νίκη
-    ο πανελληνιονίκης δισκοβολίας Γιώργος Τρέμος ως Οπλίτης
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε λαμπαδηδρομία στην Πέλλα, με αλλαγές στο Μουσείο, στην Αρχαία Βρύση, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και στη διαδρομή έως την έξοδο του χωριού.
Λαμπαδηδρόμοι και συνοδοί λαμπαδηδρόμων ήταν οι μαθητές του γυμνασίου Πέλλας .
Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Φιλαρμονική του Αλεξάνδρειου Δημοτικού Ωδείου Γιαννιτσών, ο μορφωτικός όμιλος Πέλλας ΄΄ Η Αρχαία Πέλλα΄΄ και ο πολιτιστικός σύλλογος Πέλλας  ΄΄ Η Ανατολική Ρωμυλία΄΄
Παρευρέθησαν, ο αιδεσιμολογιώτατος π. Απόστολος Χατζηδήμου, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Μαραθώνος κ. Αθανάσιος Ζέρβας, o εκπρόσωπος του ΣΕΓΑΣ κ. Αθανάσιος Βογιατζής, οι Αντιδήμαρχοι Πέλλας κ. Νίκος Σαμόπουλος, κ. Στέφανος Τοπάλογλου, και  κ. Κώστας Δεληγιαννίδης,, ο πρόεδρος της τ.κ. Πέλλας κ. Στέλιος Αρχοντάς, ο εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής κ. Γιώργος Σαμσούρης, ο αστυνομικός υποδιευθυντής κ. Γιώργος Παπαπροδρόμου, ο διοικητής ΤΑ Γιαννιτσών κ. Πέτρος Περδικάτσης και το κοινό που χειροκρότησε την εκδήλωση και τους λαμπαδηδρόμους.
Ο Δήμος Πέλλας ευχαριστεί θερμά όλους τους συντελεστές – εθελοντές που βοήθησαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.















Πηγή: karatzova.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: