Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Ανοίγει ο δρόμος για μαζικές εισαγωγές γάλακτος

Όλα τα γάλατα θα είναι «φρέσκα» μέχρι και τις 10 ημέρες.
Το «φρέσκο γάλα» δεν θα είναι πέντε ημερών, αλλά μέχρι δέκα ημερών. Στην αλλαγή της κατηγορίας του φρέσκου γάλακτος ώστε να διαρκεί από πέντε, σήμερα, σε δέκα ημέρες, οδηγείται η κυβέρνηση μετά τις πιέσεις τρόικας και ΟΟΣΑ, που ανοίγουν το δρόμο για μαζικές εισαγωγές προϊόντων γάλακτος από μεγάλες βιομηχανίες του εξωτερικού.  
Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το υπουργείο Ανάπτυξης, παρά τις αντιδράσεις των Ελλήνων παραγωγών και την αντίθετη άποψη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Το υπουργείο Ανάπτυξης κινείται προς την καθιέρωση της νέας κατηγορίας για γάλα που θα διαρκεί περίπου δέκα ημέρες, επικαλούμενο το χρονικό όριο για την καταλληλότητα του γάλακτος από τη διαδικασία παστερίωσης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ.
Ωστόσο, όπως έχει επισημάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο υπουργός αναπληρωτής Μάξιμος Χαρακόπουλος, θα πρόκειται για γάλα υψηλής παστερίωσης, που θα έχει υποστεί κατεργασία σε υψηλές θερμοκρασίες, προκειμένου να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Η αλλαγή τοποθετεί το γάλα υψηλής παστερίωσης δέκα ή περισσότερων ημερών, στην ίδια κατηγορία με το φρέσκο γάλα πέντε ημερών που έχει παστεριωθεί στη μικρότερη δυνατή θερμοκρασία των 71,7 βαθμών Κελσίου, ώστε να μπορεί να διαρκέσει μέχρι και πέντε ημέρες.
Σε αυτή την περίπτωση, όλα τα γάλατα θα είναι "φρέσκα", χωρίς να διαχωρίζονται ποιοτικά. Και αυτά που έχουν παστεριωθεί στους 71,7 βαθμούς και αυτά που έχουν "βράσει" σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες...
Η κυβερνητική"μπλόφα" για φρέσκο γάλα μίας- δύο ημερών, είχε μικρή διάρκεια ζωής και αποσύρεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ που αναφέρουν, πως δεν θα επιτραπεί η κυκλοφορία του. Η κυβέρνηση εμφανίστηκε να το ζητά από την τρόικα, παρά την επιμονή του κ. Χαρακόπουλου, ότι δεν είχε νόημα, αφού το γάλα που παστεριώνεται στους 71,7 βαθμούς Κελσίου, μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε ημέρες.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, στην αγορά σήμερα κυκλοφορούν 17 προϊόντα με διάρκεια ζωής πέντε ημερών και 17 προϊόντα με διάρκεια ζωής άνω των 40 ημερών. Υπάρχουν επίσης 6 προϊόντα, με διάρκεια ζωής από 15 έως 40 ημέρες.
Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, εκτιμούν ότι "η κατάργηση αυτού του περιορισμού θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και θα ρίξει τις τιμές".
Δριμεία επίθεση στην τρόικα εξαπέλυσε ο βουλευτής της ΝΔ, Γ.Βλάχος. "Επιτέλους, ας ασχοληθούν με τα σοβαρά θέματα. ας αφήσουν τα στοιχειώδη, την οργάνωση δηλαδή της δικής μας κοινωνίας, να τα κάνουμε εμείς. Ας το καταλάβουν. Αυτό με το γάλα δεν μπορεί να περάσει. Κάναμε κι εμείς λάθη. Περιορίσαμε την παραγωγή μας, βρήκαμε την εύκολη λύση των εισαγωγών. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι πρέπει να οδηγήσουμε σε κλείσιμο τις μερικές χιλιάδες φάρμες που παράγουν γάλα σήμερα;" ανέφερε ο βουλευτής μιλώντας στον Real FM.
"Ίσως κατά καιρούς, κάποιες φορές τους δώσαμε την εντύπωση ότι είναι κυβέρνηση, κάτω από την πίεση των προβλημάτων, να κατάλαβαν αυτό. Αν το ερμήνευσαν έτσι, τώρα ας καταλάβουν την πραγματικότητα. Πρέπει να αναγνωρίσουν το δικαίωμα της Ελληνικής κυβέρνησης να κυβερνάει. Η τρόικα που ασχολείται με το γάλα, θα ήταν καλύτερο να απαντούσε στην έκθεση των ευρωβουλευτών της επιτροπής οικονομικών, που διαφοροποιείται από την αποτελεσματικότητα αυτής της πρωτοβουλίας", σημείωσε.
Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: