Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Αποδείξεις με... ίδια γεύση

ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΣΥΣΚΕΨΕΩΝ, ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΕ.
Δεν αλλάζει τίποτε στο ποιες αποδείξεις πρέπει να μαζεύουν οι φορολογούμενοι. Μόνο καινούργιο, η αξία των αποδείξεων στο 10% από 25% του εισοδήματος.
Χωρίς αλλαγές σε σχέση με πέρυσι θα ισχύσει και φέτος ο κατάλογος των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι. Το υπουργείο Οικονομικών χρειάστηκε σχεδόν τρεις μήνες για να αποφασίσει ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στον κατάλογο των αποδείξεων, παρά τις αρχικές σκέψεις οι αποδείξεις από σουπερμάρκετ και βενζινάδικα να μετρούν στο 50% της αξίας τους.
Ετσι και φέτος οι φορολογούμενοι θα μαζέψουν τις ίδιες αποδείξεις με πέρυσι, ωστόσο μετά το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή η αξία των αποδείξεων έχει μειωθεί από το 25% στο 10% του εισοδήματος, ενώ όσοι δεν συγκεντρώσουν την απαιτούμενη αξία στη διαφορά θα επιβάλλεται ποινή με συντελεστή 22%.
Αυτό σημαίνει ότι το 2014:
1 Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να μαζέψουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 10% του ετήσιου εισοδήματός τους και μέχρι το ποσό των 10.500 ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση, προβλέπεται εξοντωτική ποινή η οποία ορίζεται στο 22% της αξίας των αποδείξεων που λείπουν.
2 Μισθωτοί και συνταξιούχοι με αποδοχές που ξεπερνούν τα 105.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή το 10% του εισοδήματός τους ξεπερνά το ανώτατο όριο συλλογής των 10.500 ευρώ, για το υπερβάλλον ποσό δεν θα συγκεντρώσουν αποδείξεις, ενώ αντίστοιχη ποινή 22% ισχύει και για αυτούς.
Ωστόσο, το όριο της απαιτούμενης αξίας των αποδείξεων είναι τόσο χαμηλό που στην πραγματικότητα δύσκολα θα βρεθούν φορολογούμενοι που δεν θα συγκεντρώσουν τις αποδείξεις που χρειάζονται. Με λίγα λόγια το υπουργείο Οικονομικών διατηρεί φέτος το μέτρο συλλογής αποδείξεων απλώς για να μην το ξεχάσει ο κόσμος και ελπίζει ότι του χρόνου θα καταφέρει να έχει έτοιμο νέο σχέδιο με το οποίο θα βοηθήσει πραγματικά στην πάταξη της φοροδιαφυγής.
Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, ορίζεται ότι και κατά την τρέχουσα χρήση οι αποδείξεις που απαιτείται να προσκομίσει ο φορολογούμενος από αγορές ειδών διατροφής και καυσίμων θα υπολογίζονται στο σύνολό τους.
»Προκειμένου το ποσό μείωσης φόρου που προκύπτει με βάση την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων να διατηρηθεί ακέραιο, ο φορολογούμενος απαιτείται να προσκομίσει αποδείξεις σε ποσοστό 10% του δηλούμενου και φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος και μέχρι του ποσού των 10.500 ευρώ.
»Το ποσό των αποδείξεων που προσκομίζονται γίνεται αποδεκτό μόνο εφ' όσον έχει περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση, λογίζεται συνολικά και για τους δύο συζύγους και επιμερίζεται μεταξύ τους ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο σύμφωνα με την κλίμακα ατομικό εισόδημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: