Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Οι δημοσκοπήσεις του χάους

Δύο δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές δημοσιεύτηκαν σήμερα και χθες, μία της Public Issue και μία του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας, και οι δύο αποτυπώνουν εικόνα εκλογικού χάους. Πάρα πολλοί αναποφάσιστοι, πολλοί που δεν ξέρουν αν θα πάνε καν να ψηφίσουν και αρκετοί που είναι έτοιμοι να ψηφίσουν ένα κόμμα, παρόλο που γνωρίζουν μόνο το όνομά του και τον αρχηγό του. Κι όλα τούτα, ενώ οι πολίτες παραδέχονται ότι οι ευρωεκλογές έχουν μεγάλη πολιτική σημασία και ότι είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν μαζικά σε αυτές.
Οι δύο δημοσκοπήσεις διαφέρουν πολύ ως προς την διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων. Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας δίνει 18,5% στον ΣΥΡΙΖΑ και 13,5% στη ΝΔ, η Public Issue δίνει 15,5% στον ΣΥΡΙΖΑ και 15,5% στην Ν.Δ., με σαφή παράσταση νίκης, 52% έναντι 33%, για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανεξαρτήτως των διαφορών και τα δύο πρώτα κόμματα έχουν μικρά ποσοστά, όπως μικρά ποσοστά έχουν και τα υπόλοιπα κόμματα, πλην Ποταμιού: Το ΠΑΣΟΚ έχει 3,5% στην Public και 4,5% στον Παν/μιο Μακεδονίας, η Χ.Α. 4,5% και 9%, οι ΑΝΕΛ 2,5% και 1,5%, το ΚΚΕ 5% και 8% και η ΔΗΜΑΡ 1,5% και 2%.
Το Ποτάμι είναι τρίτο και στις δύο δημοσκοπήσεις, σε αυτήν μάλιστα του Παν/μιου Μακεδονίας λαμβάνει το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό του 13%, μισή μονάδα πίσω από τη δεύτερη Ν.Δ. Στην Public, το Ποτάμι παίρνει 7%. Εκείνο όμως που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον έτσι όπως καταγράφεται και από τις δύο δημοσκοπήσεις είναι η προέλευση των δυνητικών ψηφοφόρων. Γενικώς υπήρχε η εντύπωση ότι το Ποτάμι θα κόψει ψήφους από την Αριστερά και το Κέντρο και θα αφήσει αλώβητη τη Ν.Δ. αλλάζοντας τους συσχετισμούς στην κορυφή. Λανθασμένη εντύπωση. Σύμφωνα με την Public, το Ποτάμι αντλεί το 20,5% των ψήφων του, περίπου το 1,45% από το 7%, από τη Ν.Δ., το 17,5%, περίπου 1,2%, από τον ΣΥΡΙΖΑ, το 17,5%, περίπου 1,2%, από την ΔΗΜΑΡ και το 16%, περίπου 1,1%, από το ΠΑΣΟΚ. Στην δημοσκόπηση του Παν/μιου Μακεδονίας, το Ποτάμι παίρνει 10% από τη ΝΔ, 9% από τον ΣΥΡΙΖΑ, 12% από το ΠΑΣΟΚ, 33% από τους ΑΝΕΛ και 38% από την ΔΗΜΑΡ. Με άλλα λόγια, το κόμμα του Θεοδωράκη σπρώχνει μεν τα δύο πρώτα κόμματα ελαφρώς προς τα κάτω, δεν αλλάζει όμως τους μεταξύ τους συσχετισμούς.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κόσμος ακουμπά δημοσκοπικά σε σχηματισμούς που μοιάζουν να βρίσκονται εκτός του παραδοσιακού κομματικού συστήματος. Στις προηγούμενες ευρωεκλογές οι Οικολόγοι Πράσινοι βρέθηκαν δημοσκοπικά στο 10%, για να κάτσουν εκλογικά λίγο πάνω από το 3%. Και η ΔΗΜΑΡ έφτασε κάποτε στο 18%, για να πάρει τελικά στις εθνικές εκλογές κάτι παραπάνω από 6%. Μένει να δούμε αν θα ακολουθήσει την ίδια πορεία και το Ποτάμι, αν θα συνεχίσει να έχει την ίδια δυναμική όταν δεν θα είναι πλέον μια μιντιακή πομφόλυγα αλλά κόμμα με πρόγραμμα, με υποψηφίους με δεσμεύσεις.
Να δούμε πόσο θα αντέξει το κόμμα του Θεοδωράκη, όταν τεθεί το πραγματικό δίλημμα των ευρωεκλογών, δηλαδή αν φεύγει ή μένει η κυβέρνηση του Σαμαρά και του Βενιζέλου κι αν μαζί με την κυβέρνηση θα φύγει ή θα μείνει και η πολιτική της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αν τεθεί το πραγματικό δίλημμα των ευρωεκλογών, διότι αν δεν τεθεί, η ήττα είναι προδιαγεγραμμένη, πριν καν διεξαχθούν.

Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη
Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: