Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Πέρασε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Κοινό Ευρωπαϊκό Δίκαιο Πωλήσεων

Στην ψηφοφορία της 26/2/2014, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κοινό Ευρωπαϊκό Δίκαιο Πωλήσεων (Common European Sales Law) πέρασε με πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο ΚΕΔΠ θα επιλέγεται από τους προμηθευτές που πραγματοποιούν διασυνοριακές συναλλαγές με καταναλωτές από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., θα είναι εθελοντικός για τους προμηθευτές αλλά θα υπερισχύει των ευρωπαϊκών νομοθεσιών.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ και οι ευρωπαϊκές ενώσεις καταναλωτών θεωρούν ότι οι συνέπειες ενδεχόμενης υιοθέτησης μιας τέτοιας πρότασης θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές για τους Ευρωπαίους καταναλωτές, καθώς ορισμένες ευρωπαϊκές νομοθεσίες παρέχουν μεγαλύτερη προστασία από τον ΚΕΔΠ. Ο καταναλωτής επομένως θα αναγκάζεται να αναζητεί το προϊόν που επιθυμεί από άλλον προμηθευτή, που δεν έχει υιοθετήσει τον ΚΕΔΠ.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ είχε παρευρεθεί στη δημόσια ακρόαση της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτών (ΙΜCO) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον ΚΕΔΠ ως μέλος της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καταναλωτών (BEUC), όπου εκφράστηκε η αρνητική θέση των ευρωπαϊκών ενώσεων καταναλωτών απέναντι στην τότε πρόταση της Επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: