Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Το Δεύτερο @Fiasco του Κόκκινου Πάνου

Από το σημερινό συνέδριο της ελληνικής προεδρίας για την πολιτιστική κληρονομιά «για μια έξυπνη, διατηρήσιμη και δίχως αποκλεισμούς ανάπτυξη», δεν θα διαρρεύσει βίντεο με το ακροατήριο να διαλύει τα νεύρα του Πάνου Παναγιωτόπουλου ξεσπώντας στα γέλια με τις δηλώσεις του.
Η έναρξη των εκδηλώσεων της ελληνικής προεδρίας έγινε τότε γνωστή στο διαδίκτυο ως fiasco@megaro, που έγινε viral με 153.000 χτυπήματα. Για να αποφύγει λοιπόν νέο @fiasco ο υπουργός Πολιτισμού αποφάσισε πως το επόμενο συνέδριο στο Βυζαντινό Μουσείο θα ήταν ερμητικά κλειστό:  Όχι μόνο για το κοινό, αλλά και για το προσωπικό του Μουσείου, που με απόφαση υπουργού πήρε υποχρεωτική άδεια!
«Το θεωρώ τραγικό, έχουν ξεφύγει τελείως», λέει ο Στάθης Γκότσης, που εργάζεται στο Βυζαντινό Μουσείο αλλά είναι και πρόεδρος του συλλόγου υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού: «Διοργανώνουν ένα συνέδριο για την πολιτιστική κληρονομιά χωρίς καν τη συμβολική παρουσία των εργαζομένων στο χώρο της δουλειάς τους. Μας απαγόρευσαν ακόμα κι απ’ έξω να περάσουμε.»
Τον συνάντησα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έκαναν υπάλληλοι του μουσείου, μαζί με αρχαιολόγους αλλά και καλλιτέχνες που συμμετείχαν στην κίνηση Μαβίλη.
Δεν είναι πολλοί, έχουν όμως φαντασία στη διαμαρτυρία και δη στα συνθήματα: «Θέλω Γερμανό, μόνο στη γωνία να παίρνω κινητό και όχι εξουσία».
«Φάγανε τα ΚΠΣ φάγανε τα ΕΣΠΑ, τώρα θα κατασχέσουνε και του παππού τη βέσπα».
Αρχικά στους αρχαιολόγους του μουσείου δόθηκε η εντολή να περιμένουν αυστηρά απ’έξω με καρτελάκια, μπας και θελήσει κανένας από τους Ευρωπαίους προσκεκλημένους να ρωτήσει τίποτα για τα εκθέματα όταν θα έπαιρνε τον καφέ του.
«Είπαμε στον υπουργό ότι αυτό είναι τουλάχιστον υποτιμητικό και ότι θα κάναμε στάση εργασίας. Αυτός πανικοβλήθηκε και μετά από λίγο μας έδωσε υποχρεωτική άδεια», λέει η Δέσποινα Κουτσούμπα. «Προφανώς δεν ήθελε να γίνει ότι έγινε στο Μέγαρο. Αν και όταν ο Παναγιωτόπουλος είπε ότι πρέπει να ακολουθήσουμε τους Κινέζους διότι στην Ευρώπη είναι τεράστιο το εργατικό κόστος, ε τότε και να μην είχε οργανωθεί κάτι θα σκάγαν όλοι στα γέλια αυθόρμητα».
Το πρόγραμμα του συνεδρίου κοινοποιήθηκε μόνο στο σάιτ της προεδρίας. Μεταξύ άλλων συμμετέχουν ως ομιλητές τεχνοκράτες και εκπρόσωποι επενδυτικών και τραπεζικών ομίλων, με θέμα τη σύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με αναπτυξιακούς στόχους και την ανάθεση της διαχείρισης της σε ιδιώτες.
Οι αρχαιολόγοι λένε πως την ίδια στιγμή διαλύεται de facto η αρχαιολογική υπηρεσία.Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, που άλλοτε αρεσκόταν στο προσωνύμιο «Κόκκινος Πάνος» κατάφερε μέσα σε λίγες ημέρες να φέρει κοντά σε κοινό μέτωπο εναντίον του, καλλιτέχνες, με εργαζόμενους του υπουργείου πολιτισμού.
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και πρόσωπα από την κίνηση Μαβίλη που είχε οργανώσει τα γέλια στο μέγαρο, όπως ο Βασίλης Νούλας: Δεν εγκαταλείπουν μόνο το σύγχρονο πολιτισμό αλλά τον πολιτισμό γενικότερα. Έχουν δηλώσει την πρόθεση τους να χρηματοδοτούν μόνο τους μεγάλους ιδιωτικούς φορείς, οι οποίοι και θα καθορίζουν το πολιτιστικό τοπίο της χώρας. Οι ίδιοι οι καλλιτέχνες δεν είναι καν συνομιλητές.  Ετοιμάζουμε κι άλλα...
Τελικά το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι συνομιλητές, αλλά και το γεγονός ότι ο Πάνος Παναγιωτόπουλος δεν επιτρέπει πια ούτε ακροατές. Το ερώτημα που έθεσαν όσοι συμμετείχαν στη συνωμοσία γέλιου στο Μέγαρο παραμένει:  Τελικά που βρίσκεται το φιάσκο, σε αυτούς που γέλασαν, ή σε όσα λέει ή πράττει η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού;

Πηγή: vice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: