Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

5 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος - Ο πλανήτης στα όριά του: Οι μεγαλύτερες καταστροφές του 21ου αιώνα

Έχουν περάσει ήδη 42 χρόνια από την θεσμοθέτηση της σημερινής ημέρας από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Ημέρα περισσότερο προβληματισμού και ανησυχίας παρά ημέρα εορτασμού. Φέτος τα Ηνωμένα Έθνη επέλεξαν για σύνθημα τους το: “Υψωσε την φωνή σου και όχι την στάθμη της θάλασσας” προκειμένου να επισημάνει τους κινδύνους που επιφέρει η κλιματική αλλαγή και τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Με αφορμή την σημερινή ημέρα το news247 ανατρέχει στις σημαντικότερες οικολογικές καταστροφές του 21ου αιώνα.

2004: ΙΝΔΙΚΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ
Ξημέρωμα δεύτερης ημέρας Χριστουγέννων στον Ινδικό Ωκεανό. Ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο περνούν ορισμένες στιγμές χαλάρωσης στις παραλίες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Ένας ισχυρότατος σεισμός, μεγέθους 9,3 βαθμών ρίχτερ, ο πλέον δυνατός των τελευταίων 50 ετών σηκώνει κύματα ύψους 30 μέτρων τα οποία εξαφανίζουν ολόκληρες περιοχές από τον χάρτη. Μέσα σε ελάχιστη ώρα έχασαν την ζωή τους 230.000 άνθρωποι σε δεκατέσσερις χώρες σε μία από τις πλέον πολύνεκρες φυσικές καταστροφές που γνώρισε ποτέ ο πλανήτης. Οι αγνοούμενοι ξεπέρασαν τις 40.000.
2005: ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ο σεισμός στο νοτιοδυτικό Πακιστάν τον περασμένο Μάιο ξύπνησε μνήμες από ένα από τους πλέον καταστροφικούς σεισμούς που γνώρισε η ανθρωπότητα. Αυτόν μεγέθους 7,6R στις 8 Οκτωβρίου του 2005, σκότωσε περίπου 80.000 ανθρώπους στο Πακιστάν και το Κασμίρ και άφησε πάνω από τρία εκατομμύρια άστεγους.
2005: Τυφώνας Κατρίνα
Ένας φαινομενικά αδύναμος τυφώνας που σχηματίστηκε στις Μπαχάμες στις 23 Αυγούστου και στην συνέχεια πέρασε τον Ατλαντικό για να βρεθεί στην Φλόριντα ως τυφώνας κατηγορίας 1 μετατράπηκε σε λίγες ημέρες σε έναν από τους χειρότερους εφιάλτες των ΗΠΑ. Πιάνοντας ταχύτητες 280 χλμ. την ώρα, ο πέμπτος πιο πολύνεκρος τυφώνας που έπληξε ποτέ τις Ηνωμένες Πολιτείες, έφθασε στο ανώτερο σημείο της 5βάθμιας κλίμακας καταστρέφοντας το 80% της Νέας Ορλεάνης και αφήνοντας 1.833 νεκρούς στο πέρασμα του. 
2008: Κυκλώνας Νάργκις
Ένας κυκλώνας που αφανίζει ένα ολόκληρο λαό και ένα καθεστώς που κρατάει κλειστά τα χαρτιά του και δεν ενημερώνει στην προσπάθεια να κρατηθεί στην εξουσία. Υπολογίζεται ότι ο τυφώνας Ναργκις που ξεκίνησε από τον Ινδικό Ωκεανό στις 27 Απριλίου και έφθασε στην Μιανμάρ στις 2 Μαϊου άφησε πίσω του πάνω από 140.000 νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους.
2008: Σετσουάν-Κίνα
Λίγες ημέρες αργότερα από τον τυφώνα στην Μυανμάρ, την γειτονική Κίνα έρχεται να χτυπήσει ένας φονικός σεισμός μεγέθους 8 βαθμών. Είναι πρωί της 12ης Μαϊου και στην πολυπληθέστατη επαρχία Σετσουάν τα παιδιά είναι στα σχολεία και οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους. Εκείνο το πρωϊ από τον θυμό του Εγκέλαδου δεν θα γλυτώσουν 90.000 ψυχές αρκετές των οποίων παιδικές. Αρκετά σχολεία αποδείχθηκαν τραπουλόχαρτα και παρά τις καταγγελίες για κακοτεχνίες δεν υπήρξε καμία ουσιαστική τιμωρία.
2010: Σεισμός στην Αϊτή
Στις 12 Ιανουαρίου 2010 σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ισοπεδώνει την Αϊτή. Ο αριθμός των θυμάτων υπολογίζεται στους 222,570, οι τραυματίες στους 300.000 ενώ 97.294 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς και 1,3 εκατ. άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους. Πέντε χρόνια μετά τόσο η πρωτεύουσα Πορτ ο Πρενς όσο και το σύνολο της χώρας, μία από τις φτωχότερες του πλανήτη, δεν έχουν κλείσει ακόμη τις πληγές τους.
2010: Κόλπος του Μεξικό
Στις 20 Απριλίου 2010, στον Κόλπο του Μεξικού πενήντα μίλια από την ακτή της Λουιζιάνα , μια έκρηξη σημειώνεται στο υπεράκτιο γεωτρύπανο της ΒΡ Deepwater Horizon, αφήνοντας έντεκα εργαζόμενους στην εξέδρα νεκρούς και τραυματίζοντας άλλους δεκαεπτά. Τέσσερις ημέρες αργότερα ανακαλύφθηκε ότι από το κατεστραμμένο φρέαρ υπήρχε διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο. Μέχρι τα μέσα Ιουλίου όπου και κατάφεραν να σταματήσουν την διαρροή περισσότερα από 4 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου χύθηκαν στον Κόλπο του Μεξικού στην μεγαλύτερη θαλάσσια καταστροφή που έχουν γνωρίσει οι Ηνωμένες Πολιτείες.
2010: Πυρκαγιές στην Ρωσία
Λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και ενός άνευ προηγουμένου καύσωνα, τεράστιες πυρκαγιές κατέστρεψαν τον Αύγουστο του 2010 εκατομμύρια εκτάρια και δεκάδες χωριά στη Ρωσία, ενώ 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Εξαιτίας του καύσωνα και του καπνού, στη Μόσχα κατεγράφησαν 11.000 θάνατοι περισσότεροι τον Ιούλιο-Αύγουστο του 2010 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγουμένου έτους. Ως ένα ακόμη παράδειγμα του “φαινόμενου της πεταλούδας” η οικολογική καταστροφή της Ρωσίας έγινε αιτία για ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα των ημερών μας. Η απαγόρευση εξαγωγών σιτηρών που επέβαλε η ρωσική κυβέρνηση οδήγησε σε εκτόξευση των τιμών παγκοσμίως. Λίγες ημέρες αργότερα αγανακτισμένοι πολίτες στην Βόρεια Αφρική διαμαρτύρονταν για την τιμή του ψωμιού. Η Αραβική Άνοιξη ήταν γεγονός.
2011: Φουκοσίμα-Ιαπωνία
Στις 11 Μαρτίου 2011 ένας σεισμός μεγέθους 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στα ανοιχτά του Ειρηνικού Ωκεανού, στην Ιαπωνία αποδείχθηκε ότι ήταν μόνο η αρχή του κακού. Κύματα ύψους 10 μέτρων σηκώθηκαν και εισέβαλαν έως και 20 χιλιόμετρα στο εσωτερικό της χώρας ενώ επηρέασε και τους πυρηνικούς αντιδραστήρες στην μονάδα της Φουκοσίμα. Η διαρροή ραδιενέργιας έφτασε σε επίπεδα που έως τότε ο πλανήτης είχε γνωρίσει μόνο από την περίπτωση του Τσερνομπίλ. Σε επίπεδο ανθρώπινων απωλειών, οι νεκροί άγγιξαν τους 16.000 ενώ οι αγνοούμενοι ξεπέρασαν τις 2.500.

Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: