Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Παράταση στην κόντρα Μητσοτάκη- Λοβέρδου για τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ

Σε αυτογκόλ κινδυνεύει να καταλήξει το ενδοκυβερνητικό ματς για τη διαθεσιμότητα, αποκαλύπτοντας τις αδυναμίες της νέας κυβέρνησης και της ίδιας της εφαρμοζόμενης πολιτικής, αλλά και πως εν τέλει η αντιπαράθεση “μεταρρυθμιστών” και “φιλολαϊκών” γίνεται περί όνου σκιάς.
Και αυτό καθώς η παράταση στην υπόθεση των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ δεν λύνει το θέμα, αλλά δημιουργεί προηγούμενο για τη διαδικασία της διαθεσιμότητας γενικότερα. Την ίδια στιγμή, η σκληρή αντιμετώπιση των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών από την κυβέρνηση προκαλεί δυσαρέσκεια ακόμη και γαλάζιων στελεχών, που κάνουν λόγο για διακριτική μεταχείριση κατηγοριών εργαζομένων και για ηθική ήττα.
Επιπλέον, παρά την προσωρινή αναστολή της απόφασης του μονομελούς πρωτοδικείου για την επανατοποθέτηση των καθαριστριών, η οριστική απόφαση το Σεπτέμβριο ενδέχεται να ακυρώσει συνολικά την πολιτική της διαθεσιμότητας, καθώς δικαίωση τους θα εγείρει ζήτημα συνολικά για τη νομιμότητα της διαδικασίας και τα κριτήρια που εφαρμόστηκαν εξ αρχής.
Την εικόνα της “μεταρρυθμιστικής” αρρυθμίας της κυβέρνησης συμπληρώνει η επίθεση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη κατά των τεχνοκρατών γενικότερα και της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ ειδικότερα, με αιχμές κατά του απελθόντα υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.
Η κόντρα των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη και Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ δεν έληξε χθες παρά την πενθήμερη παράταση που δόθηκε για την προκήρυξη θέσεων και την υποβολή αιτήσεων πλήρωσης τους από την πρώτη ομάδα εκ των 1.136 συνολικά εργαζομένων αυτής της κατηγορίας.
Μετά από αλλεπάλληλες ενδοκυβερνητικές διαβουλεύσεις, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ πως σήμερα θα κατατεθεί η τροπολογία παράτασης ώστε να καλυφθούν οι 341 διοικητικοί υπάλληλοι η διαθεσιμότητα των οποίων λήγει την Κυριακή και προκειμένου όπως ανέφερε “να ενημερωθεί και να αξιολογήσει τα δεδομένα ο νέος Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς και να δοθεί επαρκής χρόνος στους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αιτήσεις”. Ο κ.Μητσοτάκης ωστόσο επιμένει πως οι θέσεις που θα επαναπροκηρυχθούν δεν μπορεί να ξεπεράσουν τις 600 και το Μαξίμου διαμηνύει πως η συζήτηση για τον αριθμό αυτό έχει πλέον κλείσει.
Ο κ.Λοβέρδος από τη σειρά του πιέζει να συνεχιστεί το παιχνίδι στην παράταση για το σύνολο των διοικητικών υπαλλήλων, επιμένοντας μέχρι τέλους στην επαναπρόσληψη 880 εξ αυτών, κάτι όμως που θα είχε ως αποτέλεσμα να μη “βγαίνουν” τα νούμερα όσον αφορά στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για αποχωρήσεις από το δημόσιο μέχρι τέλος του έτους.
Το νέο αλαλούμ με τη διαθεσιμότητα δεν είναι το μόνο ερωτηματικό ως προς το στίγμα και τις προθέσεις της κυβέρνησης, καθώς και η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αμφισβητείται και μάλιστα από την κυβερνητική εκπρόσωπο. Με αφορμή την παραίτηση του γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, η κ.Βούλτεψη σε άρθρο της χθες με τίτλο με τίτλο “Τεχνοκράτες: Ο τρίτος δρόμος προς την καταστροφή” στην προσωπική της σελίδα elzoni.gr, από την οποία στο παρελθόν είχε επιτεθεί και κατά του σημερινού υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, καταφέρεται κατά των τεχνοκρατών γενικότερα και κατά της υιοθέτησης των προτάσεων του ΟΟΣΑ ειδικότερα. Χαρακτηρίζει την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ τεχνοκρατικό δημιούργημα “που υιοθέτησαν πολιτικοί, διότι οι τεχνοκράτες τους διαβεβαίωσαν ότι θα έπεφταν οι τιμές”, προσθέτοντας: “Φυσικά, οι τιμές δεν έχουν πέσει – αντίθετα σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν αυξηθεί".

Της Βίκυς Σαμαρά
Πηγή: News247.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: