Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων προς όφελος των τραπεζών

Νέο πλαίσιο αντιμετώπισης και διευθέτησης των κόκκινων δανείων θεσπίζεται από την αρχή του 2015 με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ. Η απόφαση αφορά επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια και ισχύει υπό την επιφύλαξη τόσο του νόμου Κατσέλη, όσο και του πτωχευτικού Κώδικα.

Η Κεντρική τράπεζα θεσπίζει 22 τρόπους βραχυπρόθεσμης (μέχρι πέντε χρόνια) ή μακροπρόθεσμης ρύθμισης. Μεταξύ των βραχυπρόθεσμων προβλέπεται η καταβολή μόνο τόκων, η μείωση δόσεων, η μεταφορά τους στο μέλλον, η παροχή περιόδου χάριτος και συμφωνίες ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων.

Ενώ ως προς τις μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις υιοθετούνται η μείωση του επιτοκίου ή η μετατροπή του από κυμαινόμενο σε σταθερό και η μετοχοποίηση χρεών για τις επιχειρήσεις.

Τέλος, θεσπίζονται και εναλλακτικοί τρόποι οριστικής διευθέτησης, που μεταξύ άλλων προβλέπουν την υποχρεωτική πώληση του ακινήτου στην τράπεζα και την ενοικίαση του στον οφειλέτη, έναντι μισθώματος. Δηλαδή τη μετατροπή της σύμβασης σε λήζινγκ, την ανταλλαγή ενός ακινήτου με ένα άλλο μικρότερης αξίας, ενώ δίνεται και η δυνατότητα στις τράπεζες να μπορούν να μεταβιβάσουν τα δάνεια σε τρίτους, όπως funds και ιδιώτες.

Πηγή: stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: