Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Κλείνει εσπευσμένα η Βουλή

Λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο η κυβέρνηση προχωρά εσπευσμένα σε λήξη της παρούσας συνόδου της Βουλής.

Ως εκ τούτου αναβάλλονται οι προγραμματισμένες συνεδριάσεις των επιτροπών της Βουλής.

Σε μία με δύο εβδομάδες αναμένεται η έναρξη των θερινών τμημάτων της Βουλής.

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, είχε πει πως η κυβέρνηση δεν έχει το πολιτικό δικαίωμα να κλείσει τη βουλή παρά μόνο για εκλογές

Έκανε λόγο για κίνηση με πολιτική σκοπιμότητα προκειμένου να μη συζητηθούν στη βουλή αιτήσεις για άρση ασυλίας υπουργών και βουλευτών της ΝΔ.

«Εμείς θεωρούμε πως αν η κυβέρνηση θέλει να κλείσει την Ολομέλεια, αυτό θα πρέπει να γίνει μόνο για εκλογές», σημείωσε, και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πολιτικό δικαίωμα να λάβει μια τέτοια απόφαση ερήμην των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και υπογράμμισε πως εκκρεμεί η συζήτηση σημαντικών νομοσχεδίων, όπως αυτό για τον αιγιαλό, υπάρχει το θέμα της διαπραγμάτευσης του χρέους, αλλά υπάρχουν και κρίσιμες υποθέσεις για τις οποίες πρέπει να διατυπώσει η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής για άρσεις ασυλιών.

Η κυβέρνηση με τη λειτουργία των θερινών τμημάτων θέλει να περιορίσει ενδεχόμενες διαρροές σε ψηφοφορίες για κρίσιμα νομοσχέδια καθώς είναι πιο εύκολος ο έλεγχος της κυβερνητικής πλειοψηφίας στα θερινά τμήματα απ΄ ότι στην ολομέλεια.

Την αντίθεσή τους για την απόφαση να κλείσει η Ολομέλεια και να ξεκινήσουν τα θερινά τμήματα της Βουλής, εξέφρασαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μέσω δήλωσης του εκπροσώπου τους, Τέρενς Κουίκ.

Στην ανακοίνωσή του ο T. Κουίκ τονίζει χαρακτηριστικά ότι: «Ενώ οι δανειστές, ο ένας μετά τον άλλον, μιλούν για νέα επιβεβλημένα δάνεια με νέα μνημόνια και ανακοινώνεται μείωση των επικουρικών συντάξεων, η κυβέρνηση σπεύδει να κλείσει τη Βουλή, προκειμένου να περάσει «αναίμακτα» από τα θερινά τμήματα τα μέτρα που έχει διατάξει η τρόικα. Μήπως στο βάθος υπάρχει και κάποια παραγραφή;».

Πηγή: topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: