Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Αλλάζουν όλα στις αγροτικές επιδοτήσεις

ΕΞΤΡΑ ΠΡΙΜ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Aλλάζει άρδην ο χάρτης των επιδοτήσεων στην Ελλάδα. Ο νέος εθνικός φάκελος για τη νέα ΚΑΠ, που την επόμενη εβδομάδα θα επικυρωθεί από την Κομισιόν, προβλέπει τη διαίρεση της χώρας σε τρεις ζώνες (βοσκότοποι, εκτάσεις πολυετών και ετήσιων καλλιεργειών), με διαφορετικά επίπεδα ενισχύσεων αλλά και πολύ ευνοϊκό καθεστώς για τους νέους αγρότες, με ετήσιο πριμ 100 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020.
Αλλάζει ο χάρτης των αγροτικών επιδοτήσεων στην Ελλάδα. Το νέο εθνικό σχέδιο για τις άμεσες ενισχύσεις προβλέπει τη διαίρεση της χώρας σε τρεις περιφέρειες, ετήσιο πριμ μέχρι το 2020 της τάξης των 100 εκ. ευρώ για αγρότες έως 40 ετών και όσους νέους θέλουν να εισέλθουν στον πρωτογενή τομέα, πρόστιμα έως 50% σε όσους δεν τηρούν τους κανόνες για το λεγόμενο «πρασίνισμα», ενώ δίνεται τέλος στις αδικίες του παρελθόντος με προοδευτική σύγκλιση της αξίας των δικαιωμάτων προς μια ενιαία τιμή που θα ολοκληρωθεί το 2019.
Ο εθνικός φάκελος για τη νέα ΚΑΠ, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης και αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να λάβει το «πράσινο φως» από την Κομισιόν, προβλέπει τη διαίρεση της χώρας σε τρεις ζώνες και την κατανομή των άμεσων ενισχύσεων σε αυτές.
Οι τρεις αυτές περιφέρειες θα είναι: Βοσκότοποι, γεωργικές εκτάσεις πολυετών καλλιεργειών και γεωργικές εκτάσεις ετήσιων καλλιεργειών. Χαρακτηριστικό στοιχείο του νέου χάρτη των αγροτικών επιδοτήσεων θα είναι το ευνοϊκό καθεστώς υπέρ των νέων αγροτών.
Αυξημένο τσεκ
Με το νέο εθνικό σχέδιο οι νέοι θα λαμβάνουν αυξημένο τσεκ κατά 25% σε σχέση με τους υπόλοιπους αγρότες, που υπολογίζεται σε 50 εκ. ευρώ τον χρόνο, ενώ προβλέπεται ανώτατο πλαφόν στις επιδοτήσεις και αναδιανεμητικό πριμ της τάξης των 50 εκ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2020 για όσους θέλουν να εισέλθουν στον πρωτογενή τομέα.
Το πρώτο βήμα της αρχιτεκτονικής του νέου εθνικού σχεδίου είναι η διαίρεση στα τρία βασικά αγροτικά συστήματα, ενώ ο διαχωρισμός σχετίζεται με το παραγωγικό δυναμικό των εκτάσεων και την αξία της αγροτικής γης. Οι βοσκότοποι είναι φτωχά μη παραγωγικά εδάφη που ενοικιάζονται στους κτηνοτρόφους προς χαμηλό αντίτιμο, ενώ οι αρόσιμες εκτάσεις των καλλιεργειών είναι μεγαλύτερης παραγωγικότητας και με υψηλότερη αξία ενοικίου. Τα επίπεδα ενισχύσεων θα προσδιορισθούν μετά την έγκριση της ελληνικής πρότασης από το Συμβούλιο των υπουργών την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.
Προβλέπεται η δέσμευση ποσοστού 2% του εθνικού φακέλου για την ανανέωση του γεωργικού πληθυσμού, το οποίο θα απολαμβάνουν οι νέοι αγρότες μέχρι 40 ετών και θα μεταφράζεται σε αυξημένη επιδότηση κατά 25% σε σχέση με τους υπόλοιπους δικαιούχους.
Μπαίνει φραγμός στις ενισχύσεις των μεγάλων εκμεταλλεύσεων με ανώτατο πλαφόν τις 150.000 ευρώ. Τα ποσά που θα προκύψουν από αυτή την περικοπή θα αναδιανεμηθούν στους νεοεισερχόμενους στον αγροτικό τομέα.
Το πρασίνισμα αποτελείται από μια δέσμη τριών υποχρεωτικών μέτρων, αναλόγως του τύπου των εκτάσεων. Τυπικά, ο κανονισμός αναφέρει ότι το 30% του εθνικού φακέλου αφιερώνεται σε αυτή την ενίσχυση. Πρακτικά, η ενίσχυση αυτή θα αθροίζεται επί της βασικής ενίσχυσης και θα είναι ενσωματωμένη στα δικαιώματα της ενίσχυσης. Τα μέτρα αυτά θα είναι υποχρεωτικά και αν δεν εφαρμόζονται, τα πρόστιμα για τους γεωργούς θα υπερβαίνουν το 50% της συνολικής ενίσχυσης και θα φτάνουν μέχρι και το σύνολο της ενίσχυσης.
Οι ενισχύσεις των γεωργών συγκλίνουν προοδευτικά προς μια ενιαία τιμή εντός κάθε περιφέρειας, που θα επιτευχθεί το έτος 2019.
Κώστας Νάνος

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Θανάσης Τσαυτάρης
Θα ευνοηθούν 19.000 νέοι αγρότες
Περί τους 19.000 νέοι αγρότες θα ευνοηθούν από το 2% των κονδυλίων, ανέφερε στο «Εθνος» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάσης Τσαυτάρης, τονίζοντας ότι οι περισσότεροι άξονες από το εθνικό σχέδιο για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική έχουν ήδη συζητηθεί με την Κομισιόν και αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να ανάψει το «πράσινο φως» για την εφαρμογή του.
Επιπλέον προβλέπεται ότι δεν θα καταβάλλονται πια άμεσες ενισχύσεις κάτω των 250 ευρώ ετησίως, ενώ οι πλέον κερδισμένες καλλιέργειες που θα ενισχυθούν με πρόσθετες επιδοτήσεις, θα είναι τα ψυχανθή φυτά. Συγκεκριμένα, προτείνεται οι συνδεδεμένες ενισχύσεις να ανέλθουν στο 7% του εθνικού φακέλου και για τα ψυχανθή στο 9%.
Ενεργοί γεωργοί θα θεωρούνται τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που ασκούν γεωργική δραστηριότητα στην εκμετάλλευσή τους εφόσον οι άμεσες ενισχύσεις αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 5% των συνολικών εσόδων τους. Τα νομικά πρόσωπα των οποίων η γεωργία δεν αποτελεί την κύρια δραστηριότητα θα θεωρούνται ενεργοί γεωργοί εφόσον αντλούν τουλάχιστον το 1/3 των εσόδων τους από τη γεωργική δραστηριότητα. Οσοι λαμβάνουν άμεσες ενισχύσεις έως 4.000 ευρώ ετησίως θεωρούνται ενεργοί γεωργοί και δεν απαιτείται να πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις.

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: