Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Eπιστρέφει το «μισό δώρο» στο Δημόσιο

ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ
Θεσμοθέτηση Ενιαίου Μισθολογίου, σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας και μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας είναι οι τρεις μεταρρυθμίσεις του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που αλλάζουν συθέμελα τη λειτουργία του Δημοσίου.
Σαρωτικές αλλαγές στο κράτος προετοιμάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αφού από το 2015 θα αλλάξουν όλα στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, στις μετατάξεις αλλά και στην αξιολόγηση του προσωπικού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου έδωσε έμφαση στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο. Μία από τις βασικές αλλαγές θα είναι η σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα που σηματοδοτεί την επαναφορά του 13ου μισθού ως ετήσιου μπόνους μόνο για τους παραγωγικούς υπαλλήλους.
Από την πλευρά των δανειστών, στην πρόσφατη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ, ένα σημαντικό τμήμα του κειμένου αφορά τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον δημόσιο τομέα, ενώ ο Πολ Τόμσεν επανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του το δίλημμα «μεταρρυθμίσεις στο κράτος ή νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα στις τελευταίες επαφές που είχε στην Αθήνα με κυβερνητικά στελέχη την άνοιξη έθεσε το θέμα της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να αμείβεται ένας εκπαιδευτικός με 750 ευρώ τον μήνα και ο κλητήρας του υπουργείου Οικονομικών να λαμβάνει ακόμα 1.700 ευρώ μισθό.
Η ατζέντα
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη έχει θέσει τον μηχανισμό του υπουργείου σε λειτουργία, προετοιμάζοντας τρεις συν μία σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο οι οποίες πρέπει να έχουν θεσμοθετηθεί εντός του έτους για να εφαρμοστούν από το 2015, καθώς αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας. Οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος αφορούν:
1. Την αλλαγή της πολιτικής μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους και τη θεσμοθέτηση νέου ενιαίου μισθολογίου, όπου οι εργαζόμενοι στο κράτος θα αμείβονται ανάλογα με τα προσόντα, τη θέση ευθύνης και την αποδοτικότητά τους.
2. Τη θεσμοθέτηση νέου συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων με βάση την αποδοτικότητα και την επίτευξη στόχων. Επανέρχεται ο 13ος μισθός ως ετήσιο μπόνους για όσους έχουν πετύχει το 90% των στόχων που έχουν τεθεί, ενώ οι μη παραγωγικοί υπάλληλοι θα έχουν μειώσεις στις αποδοχές τους.
3. Θεσμοθέτηση του μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας μέσω ΑΣΕΠ, που θα καταργήσει τις μετατάξεις. Αυτές θα πραγματοποιούνται πλέον μέσω ετήσιων διαγωνισμών υπό τον έλεγχο και τη μοριοδότηση της ανεξάρτητης αρχής.
4. Τέλος, θα πρέπει να υπάρξει μελέτη από την πλευρά της κυβέρνησης μέχρι τα τέλη του Δεκεμβρίου προκειμένου εφαρμοστεί από το 2015 η μεταφορά υπηρεσιών του κρατικού μηχανισμού σε ιδιώτες με στόχο τη μείωση του κόστους και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών όπως είναι η φύλαξη κτιρίων, η καθαριότητα των γραφείων κ.ά. (outsourcing).
Παράλληλα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης «τρέχει» μία σειρά δράσεων που αφορούν τις αλλαγές στο κράτος και στην τοπική αυτοδιοίκηση, για τις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε επιστολή στους νέους υπουργούς προκειμένου να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα. Οι άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αφορούν:
• Την κατάθεση του νομοσχεδίου για την επιλογή των προϊσταμένων στο Δημόσιο. Εισάγεται η διαδικασία επιλογής μέσω ΑΣΕΠ με συνέντευξη και γραπτές εξετάσεις. Εντός του έτους θα έχουν επιλεγεί οι γενικοί διευθυντές των υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων και το 2015 θα επιλεγούν με τις ίδιες διαδικασίες οι διευθυντές και οι τμηματάρχες.
• Την ολοκλήρωση της μνημονιακής δέσμευσης για την απομάκρυνση 15.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 9.000 απολύσεις, ενώ μέχρι το φθινόπωρο εκτιμάται ότι θα έχουν απολυθεί 4.000 υπάλληλοι που είναι σε διαθεσιμότητα και δεν θα μπορέσουν να βρουν θέση για να επανατοποθετηθούν και περίπου 2.000 εργαζόμενοι από τις ΔΕΚΟ ύστερα από αξιολόγηση και μείωση δομών ή καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών.
• Την αξιολόγηση του προσωπικού σε όλο το Δημόσιο με το νέο σύστημα της ποσόστωσης για να μη λαμβάνουν όλοι «άριστα» όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Αυτό το μεταβατικό στάδιο αξιολόγησης θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου σε όλο τον κρατικό μηχανισμό.
Νέο Μισθολόγιο
Επιβράβευση στους αποδοτικούς
Οι αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων θα περιλαμβάνουν την εξομείωση αποδοχών για υπαλλήλους με την ίδια προϋπηρεσία και τα ίδια κοινωνικά χαρακτηριστικά. Σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθεί και εξορθολογισμός των έξτρα αμοιβών (νυχτερινά, οδοιπορικά). Βασικός στόχος των αλλαγών στο Μισθολόγιο είναι να καταργηθεί και η «προσωπική διαφορά» που λαμβάνουν υπάλληλοι σε σχέση με τις επιπλέον αποδοχές που είχαν από το προηγούμενο μισθολογικό καθεστώς. Θα διατηρηθεί σταθερό το ύψος της συνολικής μισθολογικής δαπάνης που σήμερα ανέρχεται στα 15,75 δισ. ευρώ και σύμφωνα με εκτιμήσεις θα πραγματοποιηθούν περικοπές στα υψηλά κλιμάκια και μικρές αυξήσεις σε όσους έχουν χαμηλότερες αποδοχές.
Την απόδοση μπόνους για τους άξιους και αποδοτικούς δημοσίους υπαλλήλους σχεδιάζει η κυβέρνηση με στόχο να συνδεθεί ο μισθός με την παραγωγικότητα. Τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξετάζουν την ενεργοποίηση του Κινήτρου Επίτευξης Στόχων, που αντιστοιχεί σε έναν μισθό τον χρόνο και θα αποδίδεται σε όσους υπαλλήλους επιτυγχάνουν τους στόχους που έχουν τεθεί τόσο για τους ίδιους όσο και για την οργανική μονάδα στην οποία απασχολούνται.
Η επιστροφή του 13ου μισθού μόνο για τους αποδοτικούς υπαλλήλους θα επιφέρει αντίστοιχες μειώσεις για όσους κριθούν αντιπαραγωγικοί. Η επίτευξη στόχων θα συνδεθεί και με την εξέλιξη των υπαλλήλων, αφού για να ανέβει μισθολογικό κλιμάκιο ένας υπάλληλος θα πρέπει να πετύχει το 50% των στόχων που έχει αναλάβει. Το ύψος του ΚΕΣ εξαρτάται από τα ποσοστά επίτευξης των στόχων ανά υπάλληλο (μέχρι 90% λαμβάνει μισό μισθό και πάνω από 90% έναν βασικό μισθό).
Μόνιμος Μηχανισμός Κινητικότητας
Αξιοκρατικές μετακινήσεις
Με μοριοδότηση μέσω ΑΣΕΠ θα πραγματοποιούνται οι μετατάξεις, οι μεταθέσεις και οι αποσπάσεις στο Δημόσιο από το 2015. Ο μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας που θα αντικαταστήσει τη γραφειοκρατική διαδικασία των μεταθέσεων, μετατάξεων και των αποσπάσεων στο Δημόσιο έχει ενταχθεί στη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα στο πλαίσιο της πρόσφατης διαπραγμάτευσης και αναμένεται να θεσμοθετηθεί μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού. Το νέο καθεστώς που διαμορφώνει την «εσωτερική αγορά εργασίας» στο Δημόσιο δεν περιλαμβάνει το καθεστώς διαθεσιμότητας για τους υπαλλήλους, ενώ παράλληλα θα απαγορεύει την παρέμβαση πολιτικών παραγόντων στις μετακινήσεις προσωπικού.
Καταργεί, τέλος, τη γραφειοκρατική διαδικασία των 80-100 υπογραφών που απαιτούνται σήμερα για μία μετάθεση. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας προβλέπει: α) την καταγραφή των κενών θέσεων σε όλο το Δημόσιο με βάση τα σχέδια στελέχωσης β) πανελλαδική προκήρυξη θέσεων δύο ή τρεις φορές τον χρόνο. Ο διαγωνισμός θα γίνεται υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ και θα έχει τα χαρακτηριστικά των προκηρύξεων της Ανεξάρτητης Αρχής για πλήρωση θέσεων με σειρά προτεραιότητας.
Οι επιτυχόντες που θα έχουν την καλύτερη βαθμολογία στη μοριοδότηση των κριτηρίων μετά την ανακοίνωση των οριστικών πινάκων από το ΑΣΕΠ θα μετακινούνται στις νέες θέσεις εντός ενός μηνός, άμεσα, χωρίς να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Στόχος του υπουργείου είναι να εντάξει την κινητικότητα στη φιλοσοφία του Δημοσίου καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο σε ειδικές περιπτώσεις να δοθούν κίνητρα για τη μετακίνηση του προσωπικού, όπως για παράδειγμα σε κενές θέσεις δημόσιων υπηρεσιών σε μικρά νησιά ή σε παραμεθόριες περιοχές.
ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Ξεσκονίζουν 45.000 φακέλους
Επιχείρηση-μαμούθ έχει εξαπολύσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τον εντοπισμό παράνομων μετατροπών συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου και προσλήψεις με πλαστά δικαιολογητικά. Από τα τέλη του καλοκαιριού θα ενταθούν οι έλεγχοι κλιμακίων για τον εντοπισμό παράνομων μετατροπών συμβάσεων όπου σκανάρουν περίπου 45.000 φακέλους συμβασιούχων που απέκτησαν συμβάσεις αορίστου χρόνου είτε με το ΠΔ Παυλόπουλου είτε με άλλες διατάξεις. Ο έλεγχος αφορά τα δικαιολογητικά που χρησιμοποίησαν οι δημόσιοι υπάλληλοι για την πρόσληψή τους, όπως τα απολυτήρια λυκείου, τα πανεπιστημιακά πτυχία, οι πράξεις αναγνώρισης τίτλων σπουδών αλλοδαπής, τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας, βεβαίωση γνώσης χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή κ.λπ.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αξιοποιεί πληροφοριακά συστήματα που είναι συνδεδεμένα με όλους τους φορείς και παρακολουθούν ηλεκτρονικά τις ενέργειες και τα αποτελέσματα των ελέγχων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από τη δεξαμενή των παράνομων προσλήψεων θα απολυθούν περίπου 2.000 υπάλληλοι το πρώτο τρίμηνο του 2015 όπως έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.
Παράλληλα συνεχίζεται με έντονους ρυθμούς η προσπάθεια απογραφής των ΝΠΙΔ και του προσωπικού τους. Υπολογίζεται ότι περίπου 350 ΝΠΙΔ και ΑΕ του Δημοσίου με μικρό αριθμό εργαζομένων δεν είχαν απογραφεί μέχρι τον περασμένο Μάρτιο, οπότε έληγε η προθεσμία με αποτέλεσμα να έχει σταματήσει η χρηματοδότησή τους.
Μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στοχεύει στην πλήρη καταγραφή των ΝΠΙΔ και των ΑΕ του Δημοσίου προκειμένου να μελετηθεί το ενδεχόμενο συγχώνευσης ή κατάργησης μικρών οργανισμών.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: