Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Norilsk: Μια «τοξικη» πολη χωρις δεντρα

Γνωστό και ως «Άγρια Ανατολή» της Ρωσίας, το Norilsk είναι η βορειότερη πόλη της Σιβηρίας, μια περιοχή στην οποία το θερμόμετρο δείχνει -72 βαθμούς Κελσίου και για αυτό τον λόγο πάντα καλύπτεται από χιόνι, ενώ αυτό που τη χαρακτηρίζει είναι η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της και η παντελής έλλειψη δέντρων.
Στο Norilsk έχουν καταγραφεί οι μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του θείου σε ολόκληρο τον πλανήτη και η υπερβολική ρύπανση του περιβάλλοντος δεν επιτρέπει την ευδοκίμηση δέντρων ή φυτών.
Η απουσία πρασίνου οφείλεται κυρίως στην τοξική βροχή αλλά και στα δηλητήρια που απελευθερώνονται στον αέρα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, εξαιτίας της μεγάλης παραγωγής μεταλλευμάτων στην ευρύτερη περιοχή.
Η συγκεκριμένη πόλη είναι μια από τις πιο αφιλόξενες του κόσμου καθώς, πέρα από την παντελή έλλειψη δέντρων, οι αυτοκινητόδρομοι είναι ουσιαστικά παγωμένα ποτάμια, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το γάλα πωλείται σε «τούβλα».
Η μόλυνση του περιβάλλοντος - χαρακτηριστικό της οποίας είναι το σκουρόχρωμο λόγω της ρύπανσης χιόνι που καλύπτει τα κτίρια - καθώς και οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν ως αποτέλεσμα οι 175.000 μόνιμοι κάτοικοι να δίνουν μια καθημερινή μάχη επιβίωσης.




Πηγή: neaellada.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: