Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Βαρουφάκης: Τα τρία σημεία-κλειδιά της συμφωνίας

Για την ανισότητα και την οικονομική αστάθεια ήταν η συζήτηση στο πάνελ του Ινστιτούτου για τη Νέα Οικονομική Σκέψη που έγινε με τη συνεργασία του ΟΟΣΑ στο Παρίσι με κεντρικά πρόσωπα τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Νομπελίστα οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτς. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών μίλησε για τις μεταρρυθμίσεις, τις πιέσεις των δανειστών και τα λάθη στον σχεδιασμό της ζώνης του κοινού νομίσματος.
Υπογραμμίζοντας την ελπίδα του η ευρωζώνη να δώσει ένα τέλος σε αυτή την «τοξική» τάση μία χώρα να στρέφεται κατά μιας άλλης, ο Γ. Βαρουφάκης περιέγραψε τις πιέσεις που δέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα της στην εξουσία. «Από την πρώτη ημέρα μετά την εκλογή μας αντιμετωπίσαμε ένα ασφυκτικά στενό χρονοδιάγραμμα. Πήγαμε στους εταίρους μας και τους είπαμε: μήπως μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος; Μπορούμε να παρατείνουμε τη διορία παραπάνω από ένα μήνα που έχουμε τώρα για να κάτσουμε στο τραπέζι και να σκεφτούμε τι χρειάζεται να κάνουμε; Χρειαζόμασταν ένα σχέδιο ώστε η Ελλάδα να μην είναι πλέον στις πρώτες σελίδες». Η Αθήνα, είπε ο Βαρουφάκης πρέπει να συμφωνήσει σε τρία σημεία-κλειδιά με τους εταίρους της στην ευρωζώνη: ένα κατάλληλο πρωτογενές πλεόνασμα, ένα επενδυτικό πακέτο για τους παραγωγικούς τομείς του ελληνικού ιδιωτικού τομέα και μια σοβαρή συζήτηση για το ελληνικό χρέος (αποσαφηνίζοντας ότι δεν εννοεί «κούρεμα»).
Η Ελλάδα δεν είναι πολύ ευχαριστημένη με τον τρόπο που προσεγγίζουν οι δανειστές της τις διαπραγματεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις, είπε ο Βαρουφάκης, καθώς η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να προωθήσει συγκεκριμένες επείγουσες μεταρρυθμίσεις πριν καταπιαστεί με άλλες. Αλλά η διαδικασία υπαγορεύει να συμφωνηθεί πρώτα όλο το πακέτο.  Χρησιμοποίησε τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών (που είναι 35-40% του συνόλου των δανείων) ως παράδειγμα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα ήθελε να δημιουργήσει μια «κακή τράπεζα» για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, προκειμένου να δώσει ώθηση στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος. «Είμαστε πρόθυμοι να το εφαρμόσουμε αυτό... από χθες» είπε ο Ελληνας υπ. Οικονομικών, «αλλά όλα είναι σε αναμονή μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Θέλουμε να ξεκινήσουμε πρώτα από τους "καρπούς" που βρίσκονται χαμηλά και μετά να προχωρήσουμε πιο ψηλά». 
Το 30% του εργατικού δυναμικού της Ελλάδος είναι αδήλωτο, τόνισε ο Βαρουφάκης και ο μόνος τρόπος να γίνει η αγορά εργασίας πιο επαρκής είναι να γίνει πιο δίκαιη για τους εργαζόμενους. Θέλουμε πιο αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους, υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός, που κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι το μόνο που έκανε είναι να ξεπουλά κρατικά περιουσιακά στοιχεία. 
Όσο για τις μεταρρυθμίσεις; «Η λέξη αντηχεί στην Ελλάδα όπως η λέξη δημοκρατία στο Ιράκ», είπε. «Η μεταρρύθμιση είναι μια βρώμικη λέξη στην Ελλάδα. Οταν την ακούν οι Ελληνες σκέφτονται ότι θα τους κοπεί η σύνταξη ή ότι θα αυξηθεί ο ΦΠΑ. Πρέπει να αποκαταστήσουμε τη φήμη των μεταρρυθμίσεων. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει μεταρρυθμιστική κοινωνία πάλι. Είμαστε πρόθυμοι να κάτσουμε με τους εταίρους μας και να βάλουμε προτεραιότητες στις μεταρρυθμίσεις.»
Στην ομιλία του ο Βαρουφάκης μίλησε και για την ευρωζώνη στο σύνολο της. Ο τρόπος που σχεδιάστηκε ήταν σαν να προκαλεί να ζήσει μια κρίση σαν κι αυτή, που θόλωσε τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ αριστεράς και δεξιάς, είπε και εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσουν κάποια στιγμή οι 19 χώρες μέλη να δώσουν ένα τέλος σε αυτή την «τοξική» τάση να στρέφεται η μια κατά της άλλης . Οι πολιτικές της ΕΕ διευρύνουν το χάσμα μεταξύ των χωρών μελώ της, υποστήριξε, στην ουσία η Ενωση παρατείνει δάνεια από τις πλεονασματικές χώρες στις ελλειμματικές και γίνεται εξαγωγέας υποπληθωρισμού, χωρίς να μπορεί να βοηθήσει ούτε τον εαυτό της ούτε την παγκόσμια ανάπτυξη.
Η συζήτηση αυτή έκλεισε, σχολιάζει ο Guardian, με τον Νομπελίστα Στίγκλιτς να υπερ-επαινεί τον Βαρουφάκη χαρακτηρίζοντας την ομιλία «εξαιρετική» και τον ίδιο τον Βαρουφάκη ως έναν από τους λίγους υπουργούς Οικονομικών που τόσο έτοιμος και οικονομικά εγγράμματος.

Δείτε εδώ το βίντεο: 



Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: