Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Δεύτερη «δεξιά ανταρσία» στην «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση - Θα καταψηφίσουν το ν/σ για την ιθαγένεια οι ΑΝ.ΕΛ.

Για το... καλό των μεταναστών δεύτερης γενιάς, αλλά και ζητώντας «επιδόματα μόνο για Έλληνες», οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν διατάξεις του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια.
Όπως δήλωσε στη β΄ ανάγνωση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο ειδικός αγορητής των ΑΝ.ΕΛ., Νίκος Μαυραγάνης, το κόμμα του θα καταψηφίσει τη βασική διάταξη, που προβλέπει απόδοση ιθαγένειας από την Α΄ Δημοτικού σε όσα παιδιά μεταναστών έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, με την προϋπόθεση να έχει καθεστώς επί μακρόν διαμένοντος ή αορίστου χρόνου ο ένας γονιός πέντε χρόνια πριν από τη γέννηση του παιδιού. 
Οι ΑΝ.ΕΛ. ισχυρίζονται πως η διάταξη «γκετοποιεί» τα παιδιά των μεταναστών που έτσι μένουν ανεκπαίδευτα και υστερούν σε σχέση με τα ελληνόπουλα. Ωστόσο, υιοθετώντας αυτή τη μάλλον πρωτότυπη οπτική, οι ΑΝ.ΕΛ υιοθετούν την πιο σκληρή γραμμή εναντίον της απόδοσης ιθαγένειας από την παιδική ηλικία, η οποία προβλέφθηκε ακριβώς για να μην αισθάνονται διαφορετικά και αδικημένα τα παιδιά των μεταναστών, τα οποία στερούνται την ιθαγένεια, ενώ έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα, δεν έχουν γνωρίσει δηλαδή άλλη πατρίδα. 
«Επιμένουμε σε αυτή τη ρύθμιση, γιατί πιστεύουμε ότι ο διαχωρισμός αυτός δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά που έχουν γεννηθεί εδώ να έχουν αυτό το προνόμιο της ελληνικής ιθαγένειας», είπε η αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου
Απέρριψε επίσης τροπολογία που κατέθεσε το Ποτάμι, που θέτει προϋπόθεση για την απόδοση ιθαγένειας την ολοκλήρωση του Δημοτικού. Η πρόταση του Ποταμιού έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα ζητούν οι μεταναστευτικές κοινότητες, που επισημαίνουν ότι τα πολιτικά δικαιώματα, όπως η απόδοση ιθαγένειας, δεν μπορεί να τίθενται υπό την αίρεση της σχολικής επιτυχίας, ιδίως όταν η ελληνική εκπαίδευση δεν διαθέτει τους κατάλληλους μηχανισμούς ενισχυτικής διδασκαλίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει υψηλό ποσοστό σχολικής διαρροής. 
Η κ. Χριστοδουλοπούλου απάντησε ότι η ολοκλήρωση του Δημοτικού δεν αποτελεί πραγματική ποιοτική διαφορά σε σχέση με την πρόβλεψη για ολοκλήρωση της εννιάχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, που προβλέπεται στο νομοσχέδιο. 
Επιδόματα μόνο για Έλληνες 
Οι ΑΝ.ΕΛ. δηλώνουν επίσης ότι θα καταψηφίσουν τα άρθρα 7 και 8, όπου θεσπίζεται επιδοματική πολιτική για τους μετανάστες, με το ρατσιστικής κοπής επιχείρημα ότι η χώρα δεν έχει τους οικονομικούς πόρους για να ανταποκριθεί σε όλους, γι' αυτό πρέπει να προτιμούνται όσοι έχουν την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη(!). 
Η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας να διαχωριστεί το πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου σε δύο, ώστε να ψηφίσει μόνο τη διάταξη που προβλέπει ολοκλήρωση της εννιάχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης ή ολοκλήρωση του Λυκείου και αποφοίτηση από ΑΕΙ ή ΤΕΙ, για όσα παιδιά δεν έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, αλλά ήρθαν στη χώρα μας σε μικρή ηλικία. 
Η κυβέρνηση κατέθεσε επίσης τροπολογίες που, μεταξύ άλλων, διευκολύνουν τις Περιφέρειες για την αντιμετώπιση ζητημάτων εκτάκτων αναγκών. Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατ' άρθρο με πλειοψηφία. Η συζήτηση θα συνεχιστεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: