Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Νέα μέτρα με την επόμενη αξιολόγηση

Μήνυμα για υλοποίηση του συνόλου των μεταρρυθμίσεων στέλνει για άλλη μία φορά ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, στην Αθήνα. Όπως υπογραμμίζει, μόνο με την παραπάνω προϋπόθεση, μπορεί η Ελλάδα να γυρίσει σελίδα και να αλλάξει το παιχνίδι για την ελληνική οικονομία.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ημερησία», ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τονίζει πως εφόσον γίνουν οι «απαραίτητες αλλαγές», η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί και 4ο Μνημόνιο. Όπως συμπληρώνει, αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά 2,8%
Σε κάθε περίπτωση, ο Μοσκοβισί δεν αφήνει περιθώρια για «ανάσες» στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς προειδοποιεί ότι και η επόμενη (δεύτερη) αξιολόγηση το φθινόπωρο θα είναι απαιτητική και θα χρειαστούν νέα μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει ότι οι αλλαγές στα εργασιακά θα πρέπει να γίνουν ως τον Απρίλιο του 2017. 
Όσο για τα capital control, αυτά -όπως σημειώνει- θα μπορούσαν να χαλαρώσουν όταν επιστρέψουν οι καταθέσεις στις τράπεζες και αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Περαιτέρω για τις συστημικές τράπεζες εκτιμά ότι η μείωση των «κόκκινων» δανείων αποτελεί για αυτές ένα κρίσιμο στοίχημα.
Αναφορικά με το πότε θα μπορεί η Αθήνα να βγει στις αγορές, αναφέρει ότι η έξοδος θα εξαρτηθεί από την υλοποίηση της συμφωνίας. 
Τέλος, εκτιμά ότι ο ακροδεξιός λαϊκισμός πρέπει να αντιμετωπιστεί στην Ευρώπη με αμείλικτο δυναμισμό. 

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: