Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Υψηλή η μακροχρόνια ανεργία στην Ε.Ε. εν μέσω κρίσης

Στη διαπίστωση ότι η μακροχρόνια ανεργία (αναζήτηση εργασίας πάνω από 1 χρόνο) εξελίσσεται σε βασικό πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, κατέληξε η έρευνα  του γερμανικού ιδρύματος Μπέρτελσμαν (Bertelsman Stiftung) στις 28 χώρες της Ε.Ε. Σύμφωνα με την έρευνα, οι μισοί (11 εκατ. άνθρωποι) από το σύνολο των 22 εκατ. ανέργων στην Ε.Ε. είναι μακροχρόνια άνεργοι, ο αριθμός των οποίων έχει διπλασιαστεί από το 2008, οπότε ξέσπασε η κρίση. 
Η μακροχρόνια ανεργία έχει ως συνέπειες τον κοινωνικό αποκλεισμό και τη φτώχεια, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται συνολικά η πολιτική και η οικονομία της αγοράς εξαιτίας της έλλειψης προοπτικής για του πολίτες αυτούς. Σύμφωνα με την έρευνα, η αναζήτηση εργασίας πάνω από 12 μήνες δημιουργεί υψηλό κόστος για τα άτομα και την κοινωνία.
Πιο αναλυτικά, τα συμπεράσματα της έρευνας αναφέρουν μεταξύ άλλων τα παρακάτω αναφορικά με τη μακροχρόνια ανεργία: 
  • Η μακροχρόνια ανεργία, ιδιαίτερα στο νότο της Ε.Ε., είναι κληρονομιά της δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης... Η μονόπλευρη λιτότητα απειλεί να παγιώσει τη μακροχρόνια ανεργία στην Ε.Ε. 
  • Υπάρχει σαφής απόκλιση μεταξύ νότου και βορρά: στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Κροατία η μακροχρόνια ανεργία κυμαίνεται περίπου στο 18%, 11% και 10,4% αντίστοιχα  και επομένως σαφώς πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος είναι 4,3%. Στο νότο της Ευρώπης η μακροχρόνια ανεργία προσλαμβάνει ιστορικές διαστάσεις. Στον αντίποδα βρίσκονται η Μ. Βρετανία, η Σουηδία και το Λουξεμβούργο, με 1,5% έως 1,6%, τα μικρότερα δηλαδή ποσοστά στην ΕΕ. Πανευρωπαϊκά το ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας είναι διπλάσιο από το ξέσπασμα της κρίσης το 2008 και μετά οπότε ήταν 2,5%. Μόνο στη Γερμανία  μειώθηκε από 3,7% σε 1,9% από τότε.
  • Στη Γερμανία και μερικές άλλες χώρες της Ε.Ε. αποτελεί πρόβλημα ορισμένων ομάδων του πληθυσμού, ενώ αντίθετα σε ορισμένες χώρες της νότιας Ευρώπης είναι  ένα ανησυχητικό μαζικό φαινόμενο, το οποίο απειλεί την οικονομική ανάκαμψη  της Ευρώπης. Η μακροχρόνια ανεργία δεν επιβαρύνει  μόνο τα δημόσια οικονομικά, αλλά και τους πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν μακροπρόθεσμη προοπτική και χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην οικονομία της αγοράς. Για τους ανέργους αυτό σημαίνει φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό, ενώ πολλοί υποφέρουν από ψυχικά προβλήματα και προβλήματα υγείας.
  • Το πρόβλημα της μακροχρόνιας ανεργίας αφορά κυρίως στους λιγότερο καταρτισμένους, στη νότια Ευρώπη όμως αφορά και ιδιαίτερα καταρτισμένους πολίτες.  Στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Κροατία πάνω από το 10%  των ανέργων πολιτών με μεσαία επαγγελματική κατάρτιση και το 5% με υψηλή επαγγελματική κατάρτιση είναι μακροχρόνια άνεργοι. Αντίθετα, στη Γερμανία τρομάζει το γεγονός ότι η μακροχρόνια ανεργία πλήττει περισσότερο πολλούς ηλικιωμένους πολίτες. Σχεδόν το 26% των μακροχρόνια ανέργων είναι πάνω από 55 ετών, πολύ πιο πάνω δηλαδή από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 14%.
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: