Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

«Φιλτάτη η αλήθεια...»

Μιλώντας χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε την αίσθηση πως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης κάτι αλλάζει σε θετική κατεύθυνση.
Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο προσανατόλισε τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στον στόχο της διεύρυνσης της κοινωνικής προστασίας.
Οι καλές προθέσεις δεν αμφισβητούνται για κανέναν, για τον απλούστατο λόγο ότι καμία κυβέρνηση, οποιασδήποτε πολιτικής απόχρωσης, δεν έχει λόγο –αν μπορεί να κάνει διαφορετικά– να βλέπει τον ελληνικό λαό να δοκιμάζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο.
Υπάρχει, όμως, ένα ρητό αναφορικά με τις θετικές διακηρύξεις των πολιτικών: «Ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με τις καλύτερες προθέσεις».
Από προθέσεις καλά πάμε. Η ουσία όμως έχει την αξία. Και η ουσία είναι πως μετά την αξιολόγηση ο ελληνικός λαός βγαίνει περισσότερο επιβαρυμένος. Η ζωή του δεν έγινε καλύτερη.
Αντί να ανέβει ένα σκαλί ή να μείνει εκεί που ήταν, ο ζωτικός χώρος του συρρικνώθηκε. Και από το φθινόπωρο, αν ισχύσουν όσα λέγονται για ολοκληρωτική αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, αυτή η συρρίκνωση θα είναι πρωτοφανής.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε στο υπουργικό συμβούλιο ως θετικό γεγονός τον περιβόητο «κόφτη» χρέους. Οτι, δηλαδή, η Ελλάδα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα έχει ανώτατο όριο το 15% του ετήσιου ΑΕΠ για την αποπληρωμή του χρέους.
Το γεγονός αυτό απελευθερώνει κάποιους πόρους, αλλά το ζήτημα του χρέους παραμένει ανοιχτό και η ρύθμισή του έχει μετατεθεί για το μέλλον. Συνεπώς, το βασικό πρόβλημα από το οποίο εξαρτάται η έξοδος της χώρας από την κρίση παραμένει.
Και όταν θα έρθει η ώρα να αντιμετωπιστεί, κανείς δεν ξέρει τι ανταλλάγματα θα μας ζητηθούν.
Με δυο λόγια, φίλος ο πρωθυπουργός που καλλιεργεί προσδοκίες, αλλά φιλτάτη η αλήθεια.
Η λύση του προβλήματος της ανάπτυξης και της ανεργίας δεν βρίσκεται πίσω μας, αλλά μπροστά μας. Και δεν ξέρουμε το κόστος της.
Η κυβέρνηση δεν θα κριθεί από αυτά που λέει, αλλά από αυτά που κάνει και από το πόσο επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά την καθημερινότητα των πολιτών. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: