Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Η κοινωνία θα σηκωθεί, μόνο όταν πέσει η ανεργία

Το κλείσιμο της αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης, δίνουν λίγους μήνες ηρεμίας και πολιτικό χρόνο στην κυβέρνηση, αλλά γνωρίζουμε ότι η σύνδεση των παραπάνω με την αισιοδοξία για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας είναι πρόωρη.
Στην πραγματικότητα, τα βήματα που πρέπει να διανύσουμε είναι πολλά και ως προς την εμπιστοσύνη που πρέπει να κερδηθεί και ως προς το πλαίσιο, που πρέπει να δημιουργηθεί για την προσέλκυση επενδύσεων.
Η προσέλκυση επενδύσεων όμως, δεν μπορεί να θεωρείται ότι περνά μέσα από την ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, την περαιτέρω απορρύθμιση και τους μισθούς πείνας. Έχει αποδειχθεί ότι το αποτέλεσμα, είναι απλώς ένας φαύλος κύκλος. Χαμηλόμισθοι ή άνεργοι που δεν καταναλώνουν, επιχειρήσεις που βάζουν λουκέτο, νέοι άνεργοι και το δράμα συνεχίζεται.
Ο στόχος πρέπει να είναι οι νέες θέσεις εργασίας και παράλληλα η προστασία των εργαζομένων. Αυτό χρειάζεται σχέδιο, πολιτική βούληση και στόχους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους και κυρίως μετρήσιμους.
Η οριστική ήττα της γραφειοκρατίας και οι φορολογικές διευκολύνσεις για όσους επενδύσουν, πρέπει να προχωρήσουν. Το πρώτο θα φέρει επανάκτηση εμπιστοσύνης, το δεύτερο πέραν του δέλεαρ θα μπορούσε να συνδεθεί και με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ως προαπαιτούμενο.
Το ότι είμαστε σε κρίση δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι για να έρθουν επενδυτές ή ότι αυτοί θα πρέπει να είναι πειρατές της αρπαχτής, που θα αγοράζουν με ψίχουλα, θα χρησιμοποιούν εργαζόμενους των ελάχιστων ευρώ και στην πρώτη δυσκολία θα φεύγουν.
Είναι μια δύσκολη αποστολή με κανένα περιθώριο αποτυχίας. Χωρίς μείωση της ανεργίας, λύση με την κοινωνία όρθια δεν θα υπάρξει.

Φωτογραφία: Sooc.gr
Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

Δεν υπάρχουν σχόλια: