Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

«Πράσινο φως» για την δόση από EWG

Η έγκριση της εκταμίευσης της πρώτης δόσης από τα 10,3 δισ. ευρώ επικυρώνει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, περίπου 15 ημέρες μετά την απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ έδωσε πριν λίγη ώρα από το Ελσίνκι της Φιλανδίας η ομάδα εργασίας του Eurogroup επικυρώνοντας με αυτόν τον τρόπο την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος περίπου 15 ημέρες μετά την απόφαση του συμβουλίου των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης στις 24 Μαΐου.
Η «περιπέτεια» της δόσης θα συνεχιστεί πλέον σε επίπεδο των εθνικών κοινοβουλίων της Γερμανίας της Ολλανδίας της Αυστρίας της Σλοβακίας και της χώρας που φιλοξένησε το χθεσινό eurο working group της Φιλανδίας. Η τελευταία θα εγκρίνει τελευταία την δόση προς την Ελλάδα αφού λόγω Συνταγματικών επιταγών χρειάζεται περισσότερες ημέρες για να επιτρέψει οικονομική βοήθεια σε κράτος μέλος της Ευρωζώνης.
Η εκταμίευση της δόσης αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα. Ωστόσο από τις Βρυξέλλες ο Γάλλος επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομικών υποθέσεων κ. Πιέρ Μοσχοβισί εκτιμούσε χθες ότι η δόση μπορεί να πάρει την τελική έγκριση για εκταμίευση μέχρι και την συνεδρίαση του Eurogroup της 16ης Ιουνίου.
«Είμαι βέβαιος ότι η δουλειά που έχει γίνει θα αποδώσει καρπούς και την επόμενη εβδομάδα στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο θα είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε την εκταμίευση των 10,3 δισ. για την Ελλάδα από τα οποία τα 7,5 δισ. θα δοθούν άμεσα», είπε ο Γάλλος επίτροπος από το Βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Βρυξελλών όπου συμμετείχε σε συζήτηση με θέμα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ.
Ο κ Μοσκοβισί, τόνισε επίσης ότι «ένα πολύ σημαντικό βήμα» προς αυτήν την κατεύθυνση έγινε στο προηγούμενο Eurogroup. «Από τότε εργαζόμαστε σοβαρά και με θετικό τρόπο για να λύσουμε όποια προβλήματα υπάρχουν, το ένα μετά το άλλο. Πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά στο να τα καταφέρουμε», επισήμανε ο Γάλλος επίτροπος, εκφράζοντας την πεποίθηση πως την επόμενη εβδομάδα θα γίνει ένα «καλό» Eurogroup το οποίο θα είναι σε θέση να «επιβεβαιώσει ότι οι μεταρρυθμίσεις προχωράνε στην Ελλάδα».
Για το Σεπτέμβριο παραπέμπεται η λύση για τον ΟΤΕ μετά και την μεταβίβαση του 5% από το δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ αλλά και το θέμα με τις διώξεις των τριών στελεχών της γνωμοδοτικής επιτροπής του Ταμείου διορισμένων από τους θεσμούς (ενός Ιταλού ενός Ισπανού και ενός Σλοβάκου) για το θέμα του sale & Lease back των 28 ακινήτων του δημοσίου.

Τάσος Δασόπουλος
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: