Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Με τα «κόλλυβα» της ανεργίας, επιδοτούν εργοδότες…

Με μια νέα λαθροχειρία, η κυβέρνηση φτιασιδώνει το «νόμο Κατρούγκαλου», επιδοτώντας εργοδότες με κονδύλια από τα επιδόματα ανεργίας!
Με ξένα κόλλυβα, για την ακρίβεια, με τα κόλλυβα που προορίζονταν για τους ανέργους, η κυβέρνηση σκοπεύει να «επιδοτήσει» τους εργοδότες, προκειμένου να μετατρέψουν τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι» σε μισθωτούς.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», του περασμένου Σαββάτου, το υπουργείο Εργασίας προωθεί την αλλαγή (στην πράξη) της διάταξης του «νόμου Κατρούγκαλου», που προβλέπει την υποχρέωση του εργοδότη να καλύπτει τα ⅔  των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων με «μπλοκάκι».
Θυμίζουμε ότι η διάταξη αυτή είχε προκαλέσει μεγάλα προβλήματα και δραματικές επιβαρύνσεις σε χιλιάδες εργαζόμενους αυτής της κατηγορίας, Ήταν, εξάλλου, και ο λόγος για τον οποίο, πολλοί εργαζόμενοι έκλεισαν τα «μπλοκάκια» τους, για να περάσουν στο καθεστώς της «μαύρης εργασίας». Απ’  την άλλη, η συγκεκριμένη διάταξη του «νόμου Κατρούγκαλου», έδωσε στους εργοδότες τη δυνατότητα να αλλάζουν το εργασιακό καθεστώς στις επιχειρήσεις τους, μετατρέποντας τους εργαζόμενους, από μισθωτούς σε «αυτοαπασχολούμενους».
Έτσι, οι μεν εργοδότες κέρδιζαν πολλαπλά, με τη μείωση των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών, οι δε εργαζόμενοι έχαναν πολλαπλάσια, με τη μείωση του εισοδήματος τους, την πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση και την επιβάρυνση της εισφοράς που έπρεπε να πληρώνουν για την ασφάλιση τους. Εκτός αυτών, οι εργαζόμενοι έχαναν και μια σειρά δικαιωμάτων που είχαν ως μισθωτοί, επιδόματα αδειών, αποζημιώσεις για απόλυση κ.ά.
Η κυβέρνηση, λοιπόν, αντιμετωπίζοντας, εκτός των άλλων, και το «πολιτικό κόστος» που προκαλούσε η συγκεκριμένη διάταξη, μελετάει την αλλαγή της. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της «Καθημερινής», σκέπτεται να επιδοτήσει τους εργοδότες, ώστε αυτοί με τη σειρά τους να μετατρέψουν τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι» σε μισθωτούς.
Μέχρις εδώ (θα μπορούσε να πει κανείς) καλά. Αν και αυτή η μετατροπή θα έπρεπε να γίνει με νόμο και χωρίς καμιά πρόσθετη επιδότηση στους εργοδότες.
Όμως, ακόμα και αυτήν, την κουτσουρεμένη αποκατάσταση, η κυβέρνηση σκοπεύει να την χρηματοδοτήσει με χρήματα από τον «Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξάρτητα Απασχολουμένων», που συστάθηκε το 2011 στον ΟΑΕΔ. Πόρος του Λογαριασμού αυτού είναι η μηνιαία εισφορά ύψους 10 ευρώ, την οποία καταβάλλουν ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, ώστε να αποκτήσουν και αυτοί δικαίωμα λήψης επιδόματος ανεργίας.
Με δυο λόγια, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει την αποκατάσταση μιας  κατάφωρης αδικίας σε βάρος των εργαζομένων, επιδοτώντας εργοδότες, και μάλιστα, με λεφτά που προορίζονταν για ανέργους…
Το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα, σύμφωνα με την «Καθημερινή»,  κόστους πάνω από 100 εκατ. ευρώ θα αφορά επιδότηση της εργοδοτικής εισφοράς επί 12 μήνες σε 40.000 εργοδότες που θα μετατρέψουν σε μισθωτό τον απασχολούμενο σε αυτούς με «μπλοκάκι». Στην επιδότηση συμπεριλαμβάνεται και η εργοδοτική εισφορά των δώρων και του επιδόματος αδείας, με ανώτατο όριο επιδότησης τα 350 ευρώ τον μήνα. 

ΔΑΝΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 
Πηγή: imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: