Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

ΕΡΓΑΝΗ: Κόντρα υπ. Εργασίας – ΝΔ για απασχόληση, ευέλικτες μορφές εργασίας

Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ υπουργείου Εργασίας και ΝΔ με αφορμή την δημοσιοποίηση των στοχείων της «ΕΡΓΑΝΗ». Στο επίκεντρο οι ευέλικτες μορφές εργασίας αλλά και η αύξηση της απασχόλησης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας
Τα στελέχη της ΝΔ αρέσκονται στην επιλεκτική ανάγνωση και παρουσίαση στατιστικών στοιχείων, με στόχο την παραπληροφόρηση και την εξυπηρέτηση της αντιπολιτευτικής τους τακτικής.
Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ επιλεκτικά παρουσίασε τη σύνθεση των νέων προσλήψεων όπως αποτυπώνεται στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» κατά το επτάμηνο του 2013 και κατά το επτάμηνο του 2017.
Αυτό που «ξέχασε» όμως είναι ότι έως τον Δεκέμβριο του 2014 είχαμε κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και το ποσοστό των νέων προσλήψεων πλήρους απασχόλησης από 61,03% τον Ιούλιο του 2013 μειώθηκε στο 45,97% τον Δεκέμβριο του 2014 (-15,06%).
Αντίστοιχα το ποσοστό των νέων προσλήψεων μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης αυξήθηκε από 38,97% σε 54,03% (+15,06%).
«Ξέχασε», επίσης, ότι το ποσοστό των νέων προσλήψεων πλήρους απασχόλησης από 63,73% το επτάμηνο του 2013 μειώθηκε σε 49,5% στο σύνολο του 2014 (-14,23%).
Αντίστοιχα το ποσοστό των νέων προσλήψεων μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης αυξήθηκε από 36,27% σε 50,50% (+14,23%).
Με ποια κυβέρνηση λοιπόν απορρυθμίστηκαν οι εργασιακές σχέσεις;
Καμία επιλεκτική ανάγνωση στοιχείων δεν μπορεί να αποκρύψει ότι οι νόμοι και η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έπληξαν τις εργασιακές σχέσεις, εκτίναξαν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και μείωσαν τους μισθούς. Οι μόνοι που υποκρίνονται ότι δεν το θυμούνται είναι τα στελέχη της ΝΔ.
Όσον αφορά το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης, το επτάμηνο του 2017 με 263.145 νέες θέσεις εργασίας αποτελεί την υψηλότερη επίδοση επταμήνου από το 2001 έως σήμερα ενώ και το 2016 καταγράφηκε η υψηλότερη επίδοση έτους από το 2001, με θετικό ισοζύγιο 136.260 θέσεων εργασίας.
Νωρίτερα ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, για την κατάσταση στην αγορά εργασίας, είχε κάνει την ακόλουθη δήλωση:
«Η εικόνα στην αγορά εργασίας είναι αποκαρδιωτική.
Η “ΕΡΓΑΝΗ” μηνός Ιουλίου, εκθέτει και διαψεύδει τους “πανηγυρισμούς” του κ. Τσίπρα και της Υπουργού Εργασίας, καθώς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιβεβαιώνουν ότι η “ασθενική” αποκλιμάκωση της ανεργίας οφείλεται κατεξοχήν στη δραματική μείωση των μισθών, καθώς και στην αντικατάσταση θέσεων πλήρους απασχόλησης, με θέσεις μερικής απασχόλησης. Εξέλιξη εξαιρετικά δυσμενής τόσο για τους εργαζομένους, όσο και για τις προοπτικές της αγοράς εργασίας.
Τα στοιχεία του μηνός Ιουλίου αποτυπώνουν ξεκάθαρα ότι η ιστορική ανατροπή που έχει συντελεστεί στην αγορά εργασίας, τα τελευταία 2,5 χρόνια, με απόλυτη ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έχει πλέον αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα. Την ίδια στιγμή, η καθιέρωση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης έχει δημιουργήσει μια νέα γενιά εργαζόμενων, τους φτωχούς εργαζόμενους.
Ειδικότερα:
  1. Οι δυο διαδοχικές μειώσεις του αφορολογήτου – από το τρίτο και τέταρτο Μνημόνιο – σε συνδυασμό με την εξοντωτική αύξηση των φόρων – άμεσων και έμμεσων- οδηγούν σε απώλεια πάνω από δυο μισθούς για όλους τους εργαζόμενους.
  1. Σύμφωνα με την “ΕΡΓΑΝΗ”, το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2017 οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης αντιστοιχούν στο 52,14%, έναντι 47,86% της πλήρους απασχόλησης, σπάζοντας κάθε ρεκόρ. Το αντίστοιχο επτάμηνο του 2013, η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική, καθώς η πλήρης απασχόληση κυριαρχούσε με 63,73%, έναντι 36,27% των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.
Επιπλέον, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης μηνός Ιουλίου 2017 του συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ”, επιβεβαιώνει ότι η αύξηση των ροών μισθωτής απασχόλησης που παρουσιάστηκε το προηγούμενο διάστημα – κάτι που δεν υποτιμούμε – οφείλεται κατεξοχήν στην εποχικότητα της τουριστικής περιόδου και δεν επιβεβαιώνει δυστυχώς σταθερή αύξηση της απασχόλησης. Μάλιστα, το θετικό αποτέλεσμα 7.242 θέσεων του Ιουλίου 2017, υπολείπεται κατά πολύ του αντίστοιχου περσινού Ιουλίου 2016 που ανέρχονταν σε 19.281 θέσεις
Η εγκατάλειψη των μεταρρυθμίσεων από το ΣΥΡΙΖΑ το 2015, σε συνδυασμό με την οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα, έχουν οδηγήσει την αγορά εργασίας σε τέλμα και τους εργαζόμενους και τους ανέργους σε απόγνωση».

Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: