Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Κάθε πέρσι και «καλύτερα»

Πέρυσι, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ήταν οι υψηλότερες στα 137 χρόνια που τηρούνται αρχεία, με το 2016 να αναδεικνύεται το θερμότερο έτος στην Ιστορία. Σ’ αυτό το ανησυχητικό ρεκόρ έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι το 2016 είναι το τρίτο συνεχόμενο έτος που σπάει το ρεκόρ υψηλής θερμότητας.
Και αυτά δεν είναι τα μοναδικά ρεκόρ που προκαλούν δέος. Η 27η ετήσια έκθεση για την κατάσταση του κλίματος που δημοσιοποίησε η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι δείκτες της κλιματικής αλλαγής συνέχισαν ακάθεκτοι την ανοδική τους πορεία, σπάζοντας και άλλα ρεκόρ.
Με τις θερμοκρασίες σε ξηρά και ωκεανούς, τη στάθμη της θάλασσας και τις συγκεντρώσεις αερίων θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα να ξεπερνούν όλα τα ρεκόρ που είχαν καταρριφθεί επίσης μόλις έναν χρόνο πριν.
Τα αέρια του θερμοκηπίου έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα. Οι συγκεντρώσεις των κυριότερων από αυτά, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο και το οξείδιο του αζώτου αυξήθηκαν χτυπώντας νέα ρεκόρ το 2016.
Η μέση συνολική συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα το 2016 ήταν 402,9 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), καταγράφοντας αύξηση 3,5 ppm σε σύγκριση με το 2015. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση που καταγράφηκε εδώ και 58 χρόνια.
Η παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας του πλανήτη ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί. Ενισχυμένη εν μέρει από το ισχυρό «Ελ Νίνιο» στις αρχές του έτους, η συνδυασμένη παγκόσμια θερμοκρασία εδάφους και ωκεάνιας επιφάνειας του 2016 χτύπησε ρεκόρ για τρίτη συνεχή χρονιά, σύμφωνα με τέσσερις παγκόσμιες αναλύσεις. Η αύξηση της θερμοκρασίας κυμαίνεται από 0,45 έως 0,56 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1981-2010.
Η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας ήταν επίσης η υψηλότερη που έχει καταγραφεί. Σύμφωνα με τέσσερα ανεξάρτητα σύνολα δεδομένων που αναλύθηκαν, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία επιφάνειας για το 2016 ήταν 0,36 έως 0,41 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο της περιόδου 1981-2010 και ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε το 2015 κατά 0,01 έως 0,03 βαθμούς Κελσίου.
Η παγκόσμια υπερθέρμανση των ωκεανών εξακολουθεί να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα. Η θερμότητα στο ανώτατο στρώμα του ωκεανού, τα κορυφαία 700 μέτρα, είδε μια μικρή πτώση, σε σύγκριση με το υψηλό ρεκόρ που καταγράφηκε το 2015.
Ωστόσο, τα ευρήματα συμβαδίζουν με μια συνεχιζόμενη τάση της θέρμανσης των ωκεανών που απορροφούν πάνω από το 90% της πλεονάζουσας θερμότητας της Γης από την υπερθέρμανση του πλανήτη.
«Ψηλώνει» η θάλασσα
Η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας ήταν η υψηλότερη στα τηρούμενα αρχεία. Η μέση παγκόσμια στάθμη της θάλασσας ανήλθε σε νέο ρεκόρ το 2016 και ήταν 82,5 χιλιοστά υψηλότερη από εκείνη που παρατηρήθηκε το 1993, όταν ξεκίνησε η δορυφορική καταγραφή της.
Πρόκειται για την έκτη συνεχή χρονιά που το επίπεδο της θάλασσας έχει αυξηθεί σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η στάθμη της θάλασσας έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο περίπου 3,4 χιλιοστά ετησίως, με τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης να καταγράφονται στον δυτικό Ειρηνικό και στον Ινδικό Ωκεανό.
Ο αριθμός των τροπικών κυκλώνων ήταν συνολικά πάνω από τον μέσο όρο. Υπήρξαν 93 τροπικοί κυκλώνες σε όλες τις θαλάσσιες λεκάνες το 2016, αριθμός μεγαλύτερος από τον μέσο όρο των 82 καταιγίδων της περιόδου 1981-2010.
Τρεις λεκάνες (οι λεκάνες του βόρειου Ατλαντικού και του ανατολικού και του δυτικού Ειρηνικού) γνώρισαν την ανώτερη φυσιολογική δραστηριότητα το 2016. Εξάλλου, το 2016 ήταν η 37η συνεχόμενη χρονιά συνολικής υποχώρησης των παγετώνων.
Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτός ο ετήσιος έλεγχος για τον πλανήτη, με επικεφαλής ερευνητές από τα Εθνικά Κέντρα Περιβαλλοντικών Πληροφοριών της NOAA, βασίζεται στη συνεισφορά πάνω από 450 επιστημόνων από σχεδόν 60 χώρες.
Παρέχει μια λεπτομερή ενημέρωση σχετικά με τους παγκόσμιους κλιματικούς δείκτες, τα αξιοσημείωτα καιρικά φαινόμενα και άλλα στοιχεία που συλλέγονται από το έδαφος, το νερό και το Διάστημα και δημοσιεύεται στο Δελτίο της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας.
Οι επιστήμονες είχαν ήδη ανακοινώσει ότι το 2016 είχε σπάσει το ρεκόρ για το πιο καυτό έτος στην Ιστορία, αλλά η συγκεκριμένη φετινή έκθεση είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι είναι η πρώτη ολοκληρωμένη έκθεση για το κλίμα που κυκλοφόρησε υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η NOAA αποτελεί κορυφαία περιβαλλοντική υπηρεσία που ανήκει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία περιγράφει τον εαυτό της ως την κορυφαία αρχή των ΗΠΑ για περιβαλλοντικές πληροφορίες.
Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει υποστηρίξει στο παρελθόν πως η «θεωρία» της κλιματικής αλλαγής είναι «κινεζική απάτη», που έχει απώτερο σκοπό να τονωθεί η βιομηχανία της Κίνας σε βάρος της αμερικανικής.
Λόγος για τον οποίο τον Ιούνιο οι ΗΠΑ έγιναν η μόνη χώρα της G20 που αποχώρησε από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, η οποία προβλέπει τη σταδιακή μείωση των βιομηχανικών ρύπων και τις επενδύσεις σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Συντάκτης: Τάσος Σαραντής
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: