Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Τεστ που ανιχνεύει τον καρκίνο σε 10 λεπτά

Ένα πολλά υποσχόμενο τεστ που, κατά τους εμπνευστές του, μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο μέσα σε δέκα λεπτά, δημιούργησαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ.
Το φθηνό και απλό τεστ χρησιμοποιεί ένα υγρό που αλλάζει χρώμα για να αποκαλύψει την παρουσία κακοηθών κυττάρων στο σώμα και αποτελεί μια ριζοσπαστική προσέγγιση στην ανίχνευση του καρκίνου, καθώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα πρωταρχικό τεστ για τον καρκίνο, προτού οι γιατροί προχωρήσουν σε πιο εξειδικευμένες εξετάσεις.
«Ένα μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της τεχνικής είναι ότι είναι πολύ φθηνή και εξαιρετικά απλή ώστε θα μπορούσε να εφαρμοστεί στις κλινικές αρκετά εύκολα», σχολιασε η ερευνήτρια Λάουρα Καρακόζα.
Το νέο αυτό τεστ, που ακόμα βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης, έχει ακρίβεια περίπου 90%. Μέχρι στιγμής οι ερευνητές έχουν δοκιμάσει το τεστ σε συνολικά 200 δείγματα από καρκινικό και υγιές DNA.
Οι επιστήμονες έφτασαν στη δημιουργία του αφού ανακάλυψαν ότι το καρκινικό DNA και το φυσιολογικό DNA προσκολλώνται σε μεταλλικές επιφάνειες με πολύ διαφορετικούς τρόπους. Το τεστ διαχωρίζει τα υγιή από τα καρκινικά κύτταρα ακόμη και από μικροσκοπικά δείγματα DNA που βρίσκονται στο αίμα.
Έπειτα από μια σειρά πειραμάτων οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως αλλάζει χρώμα το υγρό αν υπάρχει καρκίνος. Ειδικότερα, το ύποπτο DNA προστίθεται σε νερό που περιέχει μικροσκοπικά χρυσά νανοσωματίδια. Αν και από χρυσό, τα νανοσωματίδια μετατρέπουν το νερό σε ροζ χρώμα. Αν προστεθεί σε αυτό μέρος DNA από καρκινικά κύτταρα κολλάει στα νανοσωματίδια με τέτοιο τρόπο που το νερό διατηρεί το πραγματικό του διάφανο χρώμα. Αν όμως προστεθεί DNA από υγιή κύτταρα, το DNA κολλάει με διαφορετικό τρόπο στα σωματίδια και μετατρέπει το νερό σε μπλε.
Σύμφωνα με την κ. Καρακόζα, «το τεστ είναι τόσο ευαίσθητο που μπορεί να ανιχνεύσει πολύ χαμηλά επίπεδα καρκινικού DNA στο δείγμα».
Ο καθηγητής Χημείας στο πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ και επικεφαλής της μελέτης που οδήγησε στο τεστ καρκίνου, Ματ Τρο, σημείωσε σχετικά: «Σίγουρα δεν γνωρίζουμε ακόμα αν πρόκειται για το ιερό δισκοπότηρο για όλες τις διαγνώσεις καρκίνου, αλλά φαίνεται πραγματικά ενδιαφέρον σαν ένας πολύ απλός δείκτης για τον καρκίνο και ως μια προσιτή και οικονομική τεχνολογία που δεν απαιτεί πολύπλοκο εξοπλισμό».

Πηγή: efsyn.gr με πληροφορίες από Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια: